„Mă simt împlinită!” Patricia Țig câștigă titlul la Karlsruhe! Revenirea ei e acum subliniată cu un trofeu

Radu Marina | 4 august 2019

Patricia Țig câștigă finala turneului de la Karlsruhe după victoria, 3-6, 6-1, 6-2, în fața belgiencei Alison Van Uytvanck, favorita 2 a competiției.

Patricia Țig își continuă turul de forță din această vară cu un nou rezultat excelent: Patricia a câștigat turneul de la Karlsruhe, competiție din seria 125k a WTA, învingând-o în finală pe belgianca Alison Van Uytvanck, 3-6, 6-1, 6-2. După pierderea primului set din această săptămână, Pati a revenit și a trecut în forță prin următoarele două seturi, câștigând trofeul, primul al ei de simplu în circuitul WTA și cel mai important al carierei.

A fost a 14-a victorie din ultimele 16 meciuri jucate de sportiva noastră, care a revenit în această primăvară în circuit, după ce a devenit mamă.

Cu acest trofeu, Patricia urcă în Top 150 de mâine, săltând până pe locul 140. Cea mai bună clasare a carierei Patriciei a fost 83.

*

Contextul în care vine acest titlu este, de asemenea, la fel de important. În urmă cu patru luni, după mai bine de un an de pauză – perioadă în care a devenit mamă și și-a rezolvat problemele de sănătate cu care s-a confruntat în 2017 –, Patricia a revenit în circuit, fiind la acel moment fără clasament. Cu două titluri, două finale în circuitul ITF și o nouă finală WTA la București (toate reușite în intervalul mai – iulie), Patricia, care ajungea în aprilie 2017 până pe locul 83 mondial, cea mai bună clasare a ei, își anunță acum revenirea în tenisul mare cu primul ei titlu WTA (125K). 

Cu privire la categoria turneului, se impun câteva precizări: începând cu anul 2012, WTA a creat un mic circuit numit WTA 125K, plasat sub turneele de categorie International, circuit ce cuprinde 11 turnee cu premii în valoare de 125,000 dolari (pe parcursul anului, în fiecare lună se joacă cel puțin un astfel de turneu), desfășurate și organizate sub egida WTA, motiv pentru care ele sunt considerate turnee WTA.

În urma acestui rezultat, Patricia va urca de luni până pe locul 148 mondial. De asemenea, de mâine, 5 august, punctele din turneele ITF vor fi din nou acordate și în WTA. Toate punctele adunate în ITF-uri de-a lungul sezonului vor fi aplicate retroactiv, ceea ce înseamnă alte puncte în contul Patriciei. Mai exact e vorba de aproximativ 34 de puncte (2 titluri, 2 finale, un sfert de finală – toate fiind turnee ITF, din categoria 15K), puncte care o vor apropia pe Pati și mai mult de revenirea în primele 100 de jucătoare ale lumii. 

În drumul către această finală, Patricia nu a pierdut niciun set în cele patru meciuri jucate. A început cu o victorie clară, 6-3, 6-4, în fața favoritei 8 Barbora Krejcikova, fost lider mondial în proba de dublu și în prezent clasată pe locul 119 WTA la simplu. A revenit în turul doi de la 3-5 în primul set și 2-4 în setul doi cu Gabriela Ruse pentru o victorie muncită, dar importantă, 7-5, 7-5. Iar în sferturi, respectiv semifinale a pierdut, în total, doar șapte game-uri: 7-5, 6-0 (cu revenire de la 2-5) cu Ekaterina Gorgodze; 6-2, 6-0 cu Jasmine Paolini, cea care în urmă cu o săptămână reușea să ajungă în sferturi la Palermo, după victorii la Laura Siegemund și Irina Begu.  

Cu o singură excepție, în finala de astăzi – a treia a carierei la acest nivel –  lucrurile au mers în direcția în care au mers toate meciurile jucate de Țig săptămâna aceasta la Karlsruhe. Patricia a dominat, și-a surclasat adversara, a fost răbdătoare când a fost cazul și a găsit soluțiile potrivite când a fost condusă. Adică, mai pe scurt, am văzut pus în aplicare ceea ce spunea la București că își dorește pentru turneele care vor urma de acum înainte. “Nu vreau să mă gândesc prea mult la clasament, vreau doar să joc tot mai bine. Vreau să iau lucrurile punct cu punct și meci cu meci. Când sunt condusă, vreau să găsesc soluțiile ca să revin. Acesta e principalul meu obiectiv acum”, povestea Patricia. 

Filosofia aceasta “punct cu punct, minge cu minge” a făcut diferența, încă o dată, și astăzi în ceea ce a fost, teoretic, unul dintre cele mai importante meciuri din cariera ei. A început finala fiind în avantaj, s-a distanțat la 2-0, dar au urmat apoi patru game-uri pierdute la rând, decisive pentru soarta primului set. 

Cu toate astea, în fața unei adversare care se simte excelent pe zgură (a ajuns în sferturi la Roland Garros în 2015) și care până azi era neînvinsă în finalele WTA în proba de simplu (4-0), Patricia și-a așteptat cu răbdare șansele, a stat aproape și a etalat același tenis clar, variat și intens în fața căruia Van Uytvanck, clasată în prezent pe locul 65 WTA, n-a mai putut oferi nicio replică. Exact acea capacitate de a pune totul în absolut fiecare punct, indiferent de scor și de moment, a schimbat dinamica finalei și a pus-o pe gânduri pe belgiancă, care în ultimele două seturi a încercat multe, dar n-a mai reușit nimic. 

Cu aproape 50 de meciuri (!) jucate din aprilie și până în prezent, Patricia își continuă vara extraordinară, bifând, în această a doua parte a carierei sale, o nouă premieră și făcând un salt impresionant în clasament, salt care ar putea-o face, de ce nu, o posibilă candidată la titlul WTA Comeback Player of the Year.

„Mă simt împlinită!”

Patricia ne-a spus câteva cuvinte despre cum a trăit turneul de la Karlsruhe. „A fost o săptămână frumoasă, ne-am bucurat de vreme, de oraș, de Sofia. Ne-am plimbat mult. Am fost super relaxați. Am luat totul așa cum a venit și am muncit mult.

Nivelul tenisului, asa cum a fost și la București, e my best ever. Mă simt bine cu mine, mă simt bine pe teren, primesc multă putere de la Sofia și de la Răzvan. Mă simt împlinită, într-un cuvânt”.

După câteva zile de pauză și relaxare, Patricia va pleca în Statele Unite, unde va juca în calificările de la US Open.

Foto: Farid Abassi / 30-0

Romanian Tennis is on Fire!

Avem campioane și campioni cu personalități puternice, stiluri de joc diverse și povești de viață grozave. Avem modele de la care ne putem inspira.

Avem un tricou care-i sărbătorește pe toți! Romanian Tennis is on Fire, preferatul jucătoarelor noastre la BRD Bucharest Open, e disponibil în Shop-ul 30-0!

Acum, disponibil și într-un bundle avantajos.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi