Ostravarul plin de români. Miki luptă, Simona aduce punctul. Cum a fost prima zi

Codruț Baciu | 9 februarie 2019

Meciurile de azi s-au arătat pe teren cam la fel cum ni s-au arătat și pe hârtie, cu o zi înainte. Este 1-1, însă îndrăznesc să spun că forma și come on-urile viguroase ale Simonei ne plasează cu un mic avans în fața cehilor. Iar cu oamenii din tribune, ne-am dumirit: le facem față și acolo.

(Ostrava)

Aici, la Ostrava, am învățat că tramvaiele pot fi mai numeroase decât taxiurile. Așa sunt unele așezări omenești, n-ai ce le face. Și nu știu dacă ăsta e un lucru bun sau rău, dar cert este că taxiuri n-am văzut până acum, însă programul ”optului”, ”treiului” și ”cinșpelui” îl știu foarte bine. Sunt grade puține și șine multe pe aici. Ieri, i-aș fi dat un 5/10 orașului. Azi, după cum a jucat Simona, mă simt mult mai generos: un 7 cu plus. Încă două meciuri ca lumea ale fetelor, mâine, și o să vă recomand NEGREȘIT să vizitați orășelul ăsta. O să vă explic că de-aici a pornit Marea Victorie a lui 2019, când am ridica Cupa, în noiembrie. Eh, mai e până atunci. Hai să vedem ce s-a văzut azi în Cehia – România.

Cred că ”previzibil” nu este un termen pe care este foarte înțelept să-l folosești în tenis. Mai ales când te numeri printre cei care doar urmăresc și scriu despre sportul ăsta, nu-l și joacă profesionist. Nu e înțelept pentru că statutul de favorit e volatil, iar șirurile de victorii se leagă greu. Ești doar tu și racheta, iar orice dereglaj poate transforma previzibilul în surpriză. Acestea fiind spuse, nu-i mai puțin adevărat că prima zi a partidei dintre Cehia și România a fost așa cum ne așteptam, nu? Un 1-1 care ne aliniază din nou la start și ne ține privirea pe premiu: victoria contra Cehiei.

A fost greu de privit, în primul meci al zilei, cum Mihaela ratează ocazia breakului încă din primul game, iar apoi nu mai reușește să țină în frâu serviciul Pliskovei. Și deși Miki a creditat, la finalul partidei, acest serviciu ca fiind principalul motiv pentru care meciul i-a scăpat din mână, s-a văzut că-și poate îmbunătăți procentajul la retur, pe măsură ce partida înaintează.

Spre finalul setului, Buzărnescu și-a făcut pentru prima oară serviciul și am avut ocazia să vedem un pic din agilitatea câștigătoare care i-a adus atâția fani în 2018 – unghiuri curajos căutate, veniri la fileu și presiune pe backhandul adversarei.

În setul secund, Mihaela și-a ridicat serviciul la nivelul Karolinei, iar asta s-a văzut rapid. Poate că un moment important al meciului a fost acel game la 2-1, care a avut nu mai puțin de 10 egalități. La conferință, Pliskova a fost întrebată dacă a resimțit presiune în plus.

Singurul game slab al lui Miki a venit la 5-4, când nu a reușit să-și țină serviciul. A fost suficient. Pliskova a avut două retururi foarte bune, care au lăsat-o pe româncă să returneze din poziții incomode, iar în game-ul următor, la cea de-a doua minge de meci, Karolina a adus primul punct pentru Cehia.

Din fericire, există Simona, cum ar spune clasicii tenisului. Există Simona, iar atâta timp cât joacă ”tenisul bun de azi”, cum spunea după meci, România poate câștiga împotriva oricărei nații. În Siniakova, Halep a avut un adversar comod până la un punct, apoi au venit câteva greșeli în plus, urmate de un galop de lovituri câștigătoare. Un meci ca un clopot al lui Gauss.

Simo a făcut break rapid, apoi a urcat la 5-2 în primul set. Însă în loc să închidă socotelile pe loc, a decis să ne mai țină puțin în suspans. Și totul a plecat de la acel challenge care s-a dus milimetric în out.

Însă așa cum a spus și la întâlnirea cu jurnaliștii de după meci, a știut să revină, să lupte și să-și facă jocul ei.

Poate pentru cei care urmăresc tenis și interviuri de multă vreme, acest ”să-mi fac jocul meu” ajunge ușor în zona limbajului de lemn. Cred că n-ar trebui să-l lăsăm acolo. ”Jocul meu” merită o soartă mai bună în nișa noastră. Pentru că atunci când un jucător profesionist intră pe teren și este ”în zonă”, asta este ceva cu adevărat special, pentru că nu se întâmplă zilnic. Asta înțeleg ei prin ”jocul meu”, acea stare de care știi că ești capabil(ă) doar prin muncă, heirupuri și sacrificii. Nu e clișeu, e carieră! La fel cred că este și cu Simona. Jocul ei i-a adus atâtea victorii mari, deci nu are niciun motiv să-l omită când explică lucruri.

Mențiune specială, atât din partea lui Buzz, cât și din partea Simonei: publicul român. În mod normal, ar fi fost greu pentru oamenii veniți de la drum lung să facă față unor localnici cu tobe, trompete (și multă bere). Dar ai noștri au făcut o atmosferă foarte frumoasă.

https://twitter.com/CodrutBaciu/status/1094251940576415750

Închipuiți-vă ce ar însemna dacă România ar avea și în alte zone de interes parte de susținerea de care are la tenis. Probabil că țara ar arăta un pic altfel dacă le-am da sportivilor de performanță niște ministere pe mână. Hai să facem un exercițiu de imaginație, serios. Cât de rău ar putea să fie?

La Ministerul Muncii, că tot e liber jobul de acolo, hai cu Simona Halep.
La Finanțe, poate Ruzici.
La Dezvoltare, l-aș pune pe Filip Jianu, obviously. Aș vorbi să se dea o Ordonanță, astfel încât să nu conteze că-i minor.
La Afaceri Externe, Dulgheru for the win. Are o engleză impecabilă și o place până și Sharapova. Hai că ar mai fi câteva, ce ziceți?

Meciurile de azi s-au arătat pe teren cam la fel cum ni s-au arătat și pe hârtie, cu o zi înainte. Este 1-1, însă îndrăznesc să spun că forma și come on-urile viguroase ale Simonei ne plasează cu un mic avans în fața cehilor. Iar cu oamenii din tribune, ne-am dumirit: le facem față și acolo.

Mâine avem, cel mai probabil, Halep – Pliskova și Buzărnescu – Siniakova. Plus dublul, eventual, despre care nici nu știu ce să spun. Un meci 5 cu calificarea pe masă ar face din partida asta ceva cu adevărat special, însă cu condiția să îl câștigăm. Așadar, pe mâine! Show your colors! ☺

https://twitter.com/treizecizero/status/1094238625758433281

Ți-a plăcut acest articol? Contribuie la un jurnalism mai bun abonându-te la 30-0+, programul lansat de 30-0 și care oferă abonaților, sub forma a cinci pachete diferite, conținut suplimentar, cadouri și beneficii. Detalii despre inițiativă, aici și aici. Abonamentele pot fi făcute aici.

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi