Ons Jabeur face istorie pentru Tunisia, speră să inspire cât mai multe fete din lumea arabă; Ash Barty se strecoară în sferturi pentru un super meci cu Kvitova

Radu Marina | 26 ianuarie 2020

Ons Jabeur face istorie pentru Tunisia, devine prima jucătoare arabă calificată într-un sfert de finală a unui turneu de Grand Slam, Sofia Kenin s-a calificat în primul ei sfert de finală, oprind-o pe Coco Gauff, iar Ashleigh Barty câștigă de Ziua Australiei, în cele mai importante evenimente de pe tabloul feminin ale zilei.

Cu o victorie în două seturi, 7-6, 6-1, în fața chinezoaicei Qiang Wang, Ons Jabeur se califică pentru prima dată în sferturile de finale ale unui turneu de Grand Slam, devenind prima femeie arabă care ajunge într-o astfel de fază. 

Cu un tenis spectaculos, chiar unic în circuit – multă variație, scurte, accelerări venite de nicăieri – Jabeur, considerată în 2011 una dintre cele mai promițătoare junioare, își continuă povestea la Australian Open cu încă o victorie entuziasmantă. După Johanna Konta, Caroline Garcia și Caroline Wozniacki, astăzi a venit rândul chinezoaicei Qiang Wang, care n-a putut confirma victoria în fața Serenei Williams. E o revanșă importantă pe care Jabeur o ia cu Wang, care o învinsese recent la Shenzhen în mod categoric (6-0, 6-3), iar în primul lor meci, tunisianca reușise să adune doar patru game-uri.  

“Încerc să inspir cât mai multe fete tinere din Tunisia, din lumea arabă, în special din Africa. E uimitor că pot face asta. Nu e imposibil. Eu am reușit”, a spus Jabeur, la scurt timp după victoria în fața lui Wang. 

Întreaga săptămână, Ons a vorbit despre cât de mult înseamnă pentru ea să fie un model, să inspire și să arate fetelor tinere din Tunisia și lumea arabă că e posibil orice. Ea încearcă asta atât prin victoriile de pe teren, cât și prin alte activități. De exemplu, la începutul anului, Jabeur a organizat un eveniment pentru tineri tenismeni, la Monastir, un oraș din Tunisia. “Când joc la turnee de Grand Slam sau oriunde altundeva, încerc să arăt ca asta e femeia arabă, asta este ceea ce suntem noi. Sunt fericită să fiu un exemplu și sper să pot inspira cât mai multe tinere, în orice domeniu, să creadă în visele lor și să facă totul pentru a putea să le îndeplinească.”

Până la această ediție a AO, Jabeur nu trecuse niciodată de turul trei la vreun Grand Slam. Ons spune că progresul cel mai important a fost la nivel mental, și apoi la nivel fizic. “De exemplu, înainte, dacă simțeam vreo durere, nu zic că renunțam ușor, dar nu îmi plăcea să sufăr. Îmi era teamă să sufăr. Acum, dacă trebuie să stau cinci ore pe teren, nu-mi mai pasă. Stau acolo și dau totul. Gândesc altfel,  sunt mult mai motivată și fac astea pentru mine, pentru familia mea, pentru țară și pentru toți oamenii pe care îi iubesc.”

Pentru o calificare în semifinale, Jabeur se va duela cu Sofia Kenin, care a oprit-o pe Coco Gauff, revenind după pierderea primului set. A fost 6-7, 6-3, 6-0 pentru Kenin, care, la fel ca Jabeur, merge în premieră în sferturile unui Slam. 

Iar asta nu e o surpriză. Progresul lui Kenin, a treia cea mai bună jucătoare a SUA la acest moment, și rezultatele din 2019 (trei titluri, două victorii în fața liderelor mondiale de la acea vreme Ash Barty și Naomi Osaka, urcare din afara topului 50 până pe locul 12 la finalul sezonului) anunța că, la un moment dat, un astfel de rezultat va apărea și la nivelul Slamurilor. Era inevitabil, având în vedere loviturile foarte curate, consistența din joc și, foarte important, atitudinea bună pe care o afișează în majoritatea meciurilor: nu renunță, nu se dă înapoi de la nimic, stă pe teren cât e nevoie pentru a-și lua victoria. Kenin se profilează a deveni o jucătoare constantă de Top 10 și o prezență des întâlnită în fazele finale ale competițiilor importante, potențial matchup greu pentru multe jucătoare de top.

Până acum, Kenin a câștigat toate cele trei intalniri cu Jabeur, fără a ceda set.

Ash Barty se strecoară în sferturile de finală, așteaptă revederea cu Petra Kvitova

Liderul mondial Ash Barty a trecut în trei seturi, 6-3, 1-6, 6-4, de Alison Riske, în reeditarea meciului de la Wimbledon 2019, câștigat atunci de Riske. Ca și atunci, și acum cele două s-au întâlnit în optimi, iar scenariul a fost asemănător până într-un punct: după un set echilibrat, câștigat de Barty a urmat un set doi în care Riske a dominat cap-coadă. A urmat decisivul, unde lucrurile au fost ușor diferite de data asta, cu Riske revenind de la 1-4 la 4-4. 

Cu emoții și cu o presiunea mare pe umeri, Riske a încheiat meciul la 4-5, când a servit pentru a rămâne în meci, cu o eroare ușoară la fileu și o dublă greșeală. Meritul este, desigur, al lui Ash, chiar dacă departe de nivelul ei obișnuit, dar totuși, cum-necum, obține o victorie importantă într-un mod tipic marilor campioni. Fără a fi ziua ei cea mai bună, face ce face și găsește o cale de a ieși la liman. 

Va avea însă nevoie de o zi (mai) bună în meciul următor, când se va revedea cu Petra Kvitova, cea care a învins-o în urmă cu un an, tot în sferturi, tot la Melbourne. Atunci, Petra obținea o victorie facilă, a patra la rând în fața australiencei. Doar că, de la acel meci, cele două s-au mai întâlnit de trei ori și de fiecare dată s-a impus Barty. Așadar, rivalitatea celor două pare să-și fi schimbat coordonatele. 

Pentru că am adus-o în discuție, din varii motive, Petra (la fel Kerber și Muguruza) trece, cumva, pe sub radar, deși vorbim de finalista de anul trecut. Iar lucrul ăsta, cu siguranță, îi convine: de la începutul turneului, jocul Petrei a tot fluctuat, dar nu atât de mult încât să fie vreun moment în pericol. A pierdut câte un set pe drum, a revenit de la 0-1 la seturi, și-a dominat adversarele într-un mod tipic Petra, deci am avut mici mostre de vintage Petra și alte exemple de P3tra. 

Astăzi a revenit cu Maria Sakkari după pierderea primului set și a mai cedat, până la final, cinci game-uri. Iat-o, așadar, pe Petra revenind în sferturi la Australian Open, Slamul la care a obținut cele mai slabe rezultate. Ajunsă în sferturi, Petra devine un real pericol pentru absolut oricine, pentru că se poate transforma oricând în acea jucătoare intangibilă, greu de stăpânit.

Primele sferturi de finală deja decise:
Ash Barty vs Petra Kvitova
Sofia Kenin vs Ons Jabeur

Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile, pentru 2 persoane, la Roland Garros 2020! 

Alte premii: un prosop oficial Australian Open și 10 vouchere x 100 lei în 30-0 Shop. Detalii pe larg, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi