Nu a fost de trăit pentru outsideri în prima zi a Australian Open: iată tot ce s-a întâmplat interesant. Urmează 96 de meciuri marți!

Radu Marina | 20 ianuarie 2020

De ziua ei, Shuai Zhang a eliminat-o pe Sloane Stephens. Lângă asta, cel mai surprinzător rezultat al zilei a fost eliminarea lui Denis Shapovalov. Dintre favoriți, Novak Djokovic a reușit victoria 900 a carierei

Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile, pentru 2 persoane, la Roland Garros 2020!

Alte premii: un prosop oficial Australian Open și 10 vouchere x 100 lei în 30-0 Shop. Detalii pe larg, AICI.

Din cauza ploii care a căzut în rafale până spre seară târziu, prima zi de la Australian Open 2020 s-a oprit mult mai devreme decât era în plan, multe meciuri fiind amânate pentru mâine. Vom avea, astfel, un program încărcat, cu 96 de meciuri și cu un start devansat. Dar asta nu înseamnă că, într-o zi în care au debutat multe nume mari, nu s-au întâmplat lucruri interesante. Le trecem în revistă pe toate, mai jos: 

Barty e singura dintre favorite care a pierdut set

Toate marile favorite care au debutat astăzi, începând cu Ash Barty, Naomi Osaka, Petra Kvitova și Serena Williams, au fost extrem de expeditive. O mică excepție a făcut, totuși, Ash Barty, care a pierdut primul set cu Lesia Tsurenko, jucătoare revenită după o accidentare, cu doar trei meciuri jucate în ultimele șase luni. 

Barty, proaspătă campioană la Adelaide, s-a redresat însă rapid după pierderea primului set – un set foarte echilibrat – și a mai cedat doar două game-uri până la finalul meciului, 5-7, 6-1, 6-1. Cu emoții, fără să exceleze neapărat, dar arătând multă siguranță după pierderea primului set, Ash începe Australian Open 2020 cu o victorie relativ convingătoare și își așteaptă adversara din turul doi, care se va alege dintre Polona Hercog sau Rebecca Peterson. Pentru ea, mai grea se anunță gestionarea presiunii cu care vine la pachet încrederea care i-o oferă publicul australian. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219257772178432005?s=20

Restul numelor mari, în schimb, au avut un start de turneu dominant. Naomi Osaka și-a început apărarea titlului cu o victorie scurtă, 6-2, 6-4, în fața cehoaicei Marie Bouzkova; Serena Williams și-a câștigat partida cu promițătoarea Anastasia Potapova în sub o oră de joc (6-0, 6-3). Ca mai apoi, Petra Kvitova, favorita 7 și finalista de anul trecut, să se impună într-o manieră categorică în fața Katerinei Siniakova: 6-0, 6-1, 50 de minute, 20 de lovituri direct câștigătoare, nicio minge de break de înfruntat, doar 12 erori neforțate. 

Petra se vede în turul următor cu Paula Badosa, Naomi o reîntâlnește pe Saisai Zheng (1-0 la întâlnirile directe pentru japoneză), iar Serena o are ca adversară pe Tamara Zidansek, cu care nu s-a mai întâlnit niciodată până acum. În mod normal, toate trei sunt poziționate să câștige iarăși fără emoții.

Sofia Kenin, Petra Martic sau Julia Goerges, jucătoare capabile de un parcurs lung, au început și ele turneul promițător, fără complicații și cu victorii în minimum de seturi. Martic și Goerges se vor confrunta în meciul următor pentru o calificare în turul trei. 

Alte victorii de menționat sunt cele obținute de Caroline Wozniacki, Barbora Krejcikova și Lin Zhu. Wozniacki, care se va retrage după Australian Open, nu i-a dat prea multe șanse lui Kristie Ahn (6-1, 6-3), una dintre surprizele plăcute de la USO19. Pe când Krejcikova și Zhu au o obținut primele lor victorii pe tabloul principal la Melbourne: Krejcikova, care vine din calificări, a trecut, 7-6, 2-6, 6-3, de mai mereu periculoasa Kaia Kanepi; Zhu, o chinezoaică de 25 de ani, aflată în cea mai bună perioadă a carierei, a trecut la limită, după un tiebreak decisiv, de Viktorija Golubic.

Eliminarea favoritei 24 Sloane Stephens de către Shuai Zhang nu-i chiar o surpriză, dacă ne gândim la cum a început Sloane anul, cu înfrângeri la Samsonova și Rodionova. Zhang, în schimb, a făcut finală săptămâna trecută, la Hobart, pierdută cu Rybakina. E de punctat, totuși, faptul că Stephens a avut șansa de a servi pentru meci la 5-4 în setul doi. De la 6-2, 5-4 și serviciu, Sloane a pierdut următoarele șapte game-uri la rând. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219235177739714561?s=20

Shuai Zhang, care împlinește marți 30 de ani, și-a făcut un cadou tare frumos, reușind să treacă pentru al cincilea an la rând în turul doi la Melbourne. 

Toți ochii pe Sorana vs Coco Gauff în turul următor

Dacă Anna Kalinskaya și Anastasia Potapova, două dintre jucătoarele promițătoare din noua generație, n-au avut prea mult noroc la tragerea la sorți (Kalinskaya a fost învinsă de Saisai Zheng, Potapova, de Serena), alte trei jucătoare de la care se așteptă mult în viitor au reușit să depășească câteva borne importante. Coco Gauff, cea mai tânără jucătoare de pe tabloul feminin (15 ani) a obținut prima victorie la Australian Open; Ann Lin, finalistă la Wimbledon 2017 juniori, a bifat primul succes al carierei într-un Slam, în vreme ce Caty McNally, finalistă la RG18 juniori, se califică în turul doi pentru al doilea GS consecutiv. 

Ann Lin e cea care a eliminat-o pe Ana Bogdan în finala calificărilor; a trecut acum de Lizette Cabrera. Caty McNally (și al său joc extrem de spectaculos) a trecut în două seturi de Sam Stosur, care pierde pentru al patrulea an la rând în primul tur la Melbourne. 

Într-unul dintre cele mai așteptate meciuri ale primei zile, Coco Gauff a ieșit câștigătoare pentru a doua oară cu Venus Williams, așa cum o făcuse și în primul tur la Wimbledon 2019. Gauff, care a debutat la Australian Open, și-a învins idolul cu 7-6, 6-3, continuând rezultatele bune la Slamuri. Totuși, e de punctat că pentru Venus acesta a fost primul meci al anului, după ce ea s-a retras de la Brisbane și Adelaide din cauza unei accidentări suferite în timpul antrenamentelor. 

Gauff, care are doar 15 ani, pare pusă pe fapte mari: “Misiunea mea e să fiu cea mai mare jucătoare. Acesta e obiectivul meu, să câștigat cât mai multe turnee de Grand Slam”.

Următoarea adversară pentru americancă e Sorana Cîrstea. Am întrebat-o pe Sorana dacă o influențează cu ceva faptul că urmează pentru ea un meci cu un impact mediatic mult mai mare:

„Pentru mine toate meciurile sunt la fel, pe terenul 22 sau pe central, pentru mine e același lucru, mă concentrez pe ce am de făcut și încerc să am o atitudine cât mai bună și să preiau eu conducerea”, ne-a spus Sorana.

Novak Djokovic pierde un set pe drum în victoria cu numărul 900

Jan-Lennard Struff, adversarul lui Djokovic, este considerat drept unul dintre cei mai buni jucători care (încă) nu a câștigat un titlu ATP. E spectaculos, poate produce pagube serioase oricui atunci când jocul se leagă, dar nivelul lui poate fluctua extrem de mult pe parcursul unui meci –  ceea ce explică faptul că, deși are un record grozav contra jucătorilor de top 10, nu a jucat, până la 29 de ani, nicio finală ATP.  

Modul în care s-a desfășurat acest meci exact asta indică. Struff a revenit de la 2-5, a salvat o minge de set și a dus primul set într-un tiebreak, un tiebreak în care Djokovic a fost, însă, excelent. Apoi, același Struff scade nivelul în setul doi și Djokovic îl domină la toate capitolele; germanul își readuce tenisul bun în setul trei și câștigă primul lui set din trei întâlniri cu Djokovic, ca mai apoi să dispară din nou în setul patru, adunând doar 10 puncte la total.

Cu mici scăpări, dar în permanență în control, chiar și cu acel set pierdut pe drum, Djokovic a arătat multă siguranță în cam toate execuțiile și n-a rămas dator cu nimic atunci când Struff l-a strâns cu ușa. După 7-6, 6-2, 2-6, 6-1 cu Struff, Nole își duce seria de victorii consecutive la șapte în acest început de sezon și îl așteaptă în turul doi pe Tatsuma Ito sau Prajnesh Gunneswran.

Djokovic, care a spus că de fapt preferă să aibă meciuri mai grele în turul 1 la Slamuri, a ajuns astfel la 900 de victorii în carieră, al șaselea jucător care atinge această cotă. „Abia am început!”, a spus Nole.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219240230747803648?s=20

Alte evenimente notabile petrecute pe tabloul masculin sunt înfrângerile suferite în primul tur de Denis Shapovalov, favorit 13, dar și de Borna Coric, favoritul 25. Eliminarea lui Coric nu miră neapărat, având în vedere adversarul (Sam Querrey), dar mai ales problemele fizice cu care croatul se confruntă (aproape tot sezonul trecut, Coric a fost deraiat de problemele la spate și genunchi). Înfrângerea suferită de Shapovalov, jucător cu un început de an foarte bun, în fața lui Marton Fucsovics, surprinde însă destul de mult. 

În frunte cu Roger Federer, care a cedat doar șapte game-uri cu Steve Johnson, toți ceilalți favoriți n-au avut niciun fel de emoție azi. Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini și Grigor Dimitrov s-au calificat, fără probleme, în turul doi. 

https://twitter.com/doublefault28/status/1219114510751096834?s=20

Ce urmează mâine

Marți se va juca foarte mult tenis. Asta, dacă vremea o va permite, pentru că ploile sunt așteptate să-și mai facă apariții până miercuri. După amânările de azi, mâine se vor disputa 96 de meciuri, iar pe unele dintre terenurile secundare sunt programate și câte șapte meciuri. Din acest motiv, programul zilei va începe de la 10:30 AM, ora locală (adică 1.30 AM la București).

Simona Halep, Monica Niculescu și Irina Begu vor debuta mâine. Simona e programată în sesiunea de seară, pe Margaret Court (la ora 10:00, ora României), unde o va întâlni pe Jennifer Brady; Monica e programată să joace cu Alize Cornet pe terenul 14, al patrulea meci (aproximativ în jurul orei 8); Irina Begu o întâlnește pe Kiki Bertens pe terenul 3, al patrulea meci (de asemenea în jurul orei 8).

Karolina Pliskova – Kristina Mladenovic (primul meci pe Rod Laver), Donna Vekic – Maria Sharapova (al doilea meci pe Rod Laver), Marco Cecchinato – Alexander Zverev (Margaret Court, al doilea meci din sesiunea de seară), Garbine Muguruza – Shelby Rogers (terenul 3, meciul 3) Marketa Vondrousova – Svetlana Kuznetsova (terenul 7, meciul 5) sunt doar câteva dintre meciurile interesante din program.

Simona, despre favoritele la câștigarea Australian Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi