Novak Djokovic nu are voie să intre în Australia. După 12 ore pe aeroport, lui Djokovic i-a fost anulată viza și i s-a comunicat că va fi trimis înapoi acasă cu primul zbor

Treizecizero | 5 ianuarie 2022

Viza lui Novak Djokovic de intrare în Australia a fost anulată de guvernul australian, iar jucătorul sârb urmează să fie deportat în cursul zilei de joi. Avocații lui Djokovic fac apel la un tribunal din Melbourne.

Într-o evoluție extraordinară a unei situații fără precedent în tenis, multiplul campion de Grand Slam Novak Djokovic nu a primit acceptul poliției de frontieră din Melbourne de a intra pe teritoriul australian. Viza lui a fost anulată și sârbul a fost informat că trebuie să părăsească țara în cursul zilei de joi.

Avocații lui Djokovic au anunțat deja că vor contesta decizia, în ceea ce a devenit deja o controversă internațională și politică.

Djokovic, numărul 1 mondial în clasamentul tenisului profesionist masculin, a fost blocat pe aeroportul din Melbourne mai bine de 12 ore, nefiindu-i permis accesul în Australia din cauza faptului că avea viza greșită, care nu se potrivea cu statutul lui de persoană nevaccinată. Într-o problemă separată, Djokovic a fost de asemenea chestionat de autoritățile de frontieră în ce privește scutirea medicală primită pentru a nu se vaccina – condiție obligatorie pentru intrarea în Australia. Inițial, potrivit unor declarații făcute în presa din Serbia de către tatăl jucătorului, a reieșit că Djokovic a fost reținut într-o cameră mai bine de trei ore, fără telefon, însă Poliția de Frontieră din Melbourne a contrazis această informație:

„ABF (Australian Border Force) se va asigura că toți cei care sosesc la frontiera noastră se conformează legilor și regulilor de intrare în țară. ABF poate să confirme că domnul Djokovic nu a putut oferi dovezile necesare în conformitate cu regulile de intrare în Australia, iar ca atare viza lui a fost anulată. Cetățenii altor state care nu au o viză validă sau cărora le-a fost anulată viza vor fi reținuți și deportați din Australia. ABF poate să confirme că domnul Djokovic a avut acces la telefonul său”, se arată într-un comunicat.

Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, a confirmat că Djokovic nu a oferit la frontieră documentația adecvată pentru a putea intra în țară – documentație solicitată de legile australiene persoanelor nevaccinate – și că va fi trimis acasă. Într-o intervenție televizată (tweet-ul de la finalul articolului), Hunt a pus accent pe lipsa documentației care să justifice scutirea.

Sârbul anunțase ieri că a primit acceptul organizatorilor Australian Open să joace turneul cu o scutire medicală care-i dă dreptul să nu se vaccineze. Djokovic a postat pe Instagram în momentul în care se pregătea să plece spre Melbourne, oraș în care a aterizat cu un zbor din Dubai.

Știrea cu scutirea primită de Djokovic a provocat un val de reacții negative în Australia, unde emisiunile tv și radio sau postările din social media au surprins furia unei bune părți a populației. Australienii, și locuitorii din Melbourne în particular, au suportat una dintre cele mai drastice forme de lockdown pe perioada pandemiei. Mai mulți cetățeni australieni nu au primit acceptul de a intra în țară în acești ultimi doi ani. Procesul inițial prin care lui Djokovic i-a fost acordată acea scutire este acum într-un review guvernamental de urgență.

Mai mulți oficiali ai guvernului din Australia, incluzându-l aici și pe prim-ministrul Scott Morrison, s-au pronunțat în timp ce Djokovic zbura spre Australia, declarând că dacă documentația acestuia nu e în regulă, el nu va fi tratat ca un caz special. Morrison a spus că Djokovic trebuie să ofere „dovezi acceptabile potrivit cărora nu poate fi vaccinat din motive medicale. Dacă dovezile nu vor fi suficiente, atunci el va fi trimis înapoi cu primul avion, nu trebuie să existe reguli speciale pentru Novak Djokovic”.

După anularea vizei lui Djokovic, Morrison a revenit cu o postare pe Twitter:

Potrivit unor surse neoficiale citate de Reuters și de publicații australiene, există alte persoane cu scutire aflate deja pe teritoriul australian, care au intrat cu același tip de viză pe care l-a avut și Djokovic.

După ce decizia anulării vizei a fost luată, Djokovic va mai rămâne în Melbourne până când formalitățile necesare zborului de întoarcere vor fi finalizate. El ar urma să fie transportat în oraș pentru câteva ore, la unul dintre hotelurile folosite de guvern pentru carantină.

Novak Djokovic este unul dintre cei mai titrați sportivi din toate timpurile, cu 20 de titluri de Grand Slam și multiple alte recorduri. În particular, este cel mai titrat tenisman din istoria Australian Open, competiție pe care a câștigat-o de 9 ori, ultima oară la ediția de anul trecut.

Controversa – una excepțională, cu atât mai mult cu cât implică un sportiv de notorietatea lui Djokovic – se termină cu un gust amar pentru toate părțile implicate și rămâne de văzut ce consecințe, sportive și nu numai, va avea în cele ce urmează.

Însă, strict în ce-l privește pe Djokovic la acest moment, e de așteptat ca el să aibă probleme mai mult sau mai puțin asemănătoare și în restul sezonului 2022, pe măsură ce tot mai multe țări își înăspresc regulile de acces.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi