Novak Djokovic este la un singur meci distanță de Grand Slam! Daniil Medvedev îi stă în cale

Radu Marina | 11 septembrie 2021

Duminică, un istoric titlu 21 de Grand Slam este pe masă. Finala US Open va fi Novak Djokovic – Daniil Medvedev, întâlnirea primilor doi capi de serie și reeditarea finalei de la Australian Open din acest an.

US Open este oferit de

CONCURS US OPEN! Grăbește-te să te înscrii în concurs, mai sunt doar 2 zile! Detaliile de participare sunt aici.

Dus în decisiv de Alexander Zverev, Djokovic s-a arătat încă o dată imposibil de doborât, luându-și revanșa în fața germanului pentru eșecul recent de la turneul olimpic: 4-6, 6-2, 6-4, 4-6, 6-2. Djokovic, care a pierdut primul set pentru al patrulea meci la rând în acest turneu, a câștigat primele cinci game-uri ale decisivului, tăind orice speranță a lui Zverev la o nouă surpriză.

Este a 9-a finală la US Open a lui Djokovic, care a câștigat trei din precedentele cinci jucate. O victorie duminică îi va aduce un titlu-record all-time: al 21-lea trofeu de Grand Slam al carierei!

Finala US Open va fi așadar Novak Djokovic – Daniil Medvedev, întâlnirea primilor doi capi de serie și reeditarea finalei de la Australian Open din acest an. Djokovic conduce în H2H cu 5-3, dar toate victoriile lui Medvedev au venit în meciuri jucate în formatul două seturi din trei. Duminică, rusul va avea cea mai grea misiune din carieră.

Daniil Medvedev se întoarce în finala US Open, după o altă victorie fără mari emoții, 6-4, 7-5, 6-2 cu Felix Auger-Aliassime, tânărul canadian aflat la prima lui semifinală într-un turneu de Grand Slam.

Pentru Daniil, va fi a treia finală de Grand Slam a carierei, după USO 2019 și AO 2021. Favorit la calificarea în finală încă din momentul tragerii la sorți, Medvedev a cedat un singur set în cele șase meciuri de până acum. În sezonul nord-american de hard are un bilanț de 14-1.

„A mai rămas un singur meci. O să-mi pun tot sufletul și corpul și mintea în acest meci. O să tratez următorul meci ca și cum ar fi ultimul al carierei”, a spus Djokovic.

*

După revanșa luată pentru înfrângerea de la Tokyo în fața lui Alexander Zverev, Novak Djokovic e la un singur meci distanță de Marele Slam. În victoria de azi-noapte, ne-a reamintit, încă o dată, ce jucător extraordinar poate fi atunci când are spațiu de desfășurare, când are timp pentru a intra în ritm și cât de mult își poate ridica nivelul atunci când e necesar. 

Întâlnirea cu Zverev a fost, cum era de așteptat, intensă. N-a fost un meci spectaculos din cale afară, iar fiecare jucător a evoluat cu adevărat bine în seturile pe care le-a câștigat: nu s-a creat acea senzație de echilibru absolut în niciun setl. Diferențele au fost făcute fie la început de set, fie în game-urile șapte sau opt. 

Pentru o vreme, Zverev a luat lucrurile de unde le-a lăsat la Tokyo: foarte agresiv, cu un super-serviciu alături și apelând des la acele lovituri profunde, lungi și deranjante. În felul ăsta l-a ținut departe pe Djokovic și a reușit să rămână în față în primul set din punct de vedere al agresivității. Iar la 4-4, când Djokovic s-a aflat la serviciu, s-a produs un scurt-circuit pentru sârb, oferindu-i rapid lui Zverev trei șanse consecutive de a a face break-ul, break realizat pe o dublă greseală.  

În primul set, Djokovic nu s-a putut atinge de serva lui Zverev, care a pierdut doar un singur punct cu primul serviciu. Diferența a fost, așadar, făcută de acest serviciu uriaș al lui Zverev; în spatele acestei lovituri, tenisul lui în general a fost dominant. 

Cu primul set pierdut pentru al patrulea meci la rând, Djokovic a răspuns similar ca în precedentele ocazii. A reușit să acceseze, rapid, un nivel ridicat, luându-l, cumva, prin surprindere pe Zverv: setul doi nici nu începuse bine și Djokovic urcase la 3-0. De aici a urmat o nouă evoluție curată pentru Djokovic, care a confirmat break-ul și a închis setul cu returul, la 5-2. 

Tipul acesta de seturi-fulger, în care e bruscat rapid, nu-i convin lui Zverev; nu e genul de jucător care să-i placă foarte mult să alerge pentru a recupera. Cu toate astea, Djokovic i-a permis să se desfășoare în setul trei, dar dezavantajul a fost că și acum a servit mereu pentru a reveni. Până la 4-4 a făcut-o impecabil, dar aici a început cu trei erori neforțate, adică trei mingi de set pentru Nole. Șanse pe care Djokovic nu le-a ratat, desigur. 

Setul patru a fost din nou despre serviciul lui Zverev. Cu un procentaj de 80% la punctele câștigate cu primul serviciu și să înfrunte vreo minge de break, Zverev a izbutit break-ul în al doilea game și a reușit să-l confirme până la final. 

Dus în decisiv pentru prima dată la această ediție a US Open, Djokovic a răspuns iarăși, la fel ca după fiecare alt set pierdut în turneu. Solid, exact, prea bun pentru oponentul său. În decurs de câteva minute, Djokovic avea deja 5-0, un avantaj imposibil de recuperat de neamț. A fost o perioadă de joc impecabilă pentru sârb, care a pierdut în cele cinci game-uri doar șase puncte. 

Când Djokovic a servit pentru meci, Zverev a avut o ultimă replică de oferit și a făcut primul lui break în set, dar ulterior avea să-și cedeze la fel de rapid serviciul la 5-2. Djokovic a obținut astfel o revanșă importantă după înfrângerea de la Tokyo, ajungând la o singură victorie distanță de Marele Slam. 

Zverev a sumarizat foarte bine dificultatea unui meci cu Novak Djokovic. “El vine cu cel mai bun tenis al său când are cea mai mare nevoie. Am jucat peste 55 mingi în acel schimb. Singura mea modalitate de a câștiga acel raliu era să lovesc câștigător. Asta spune totul. Există un motiv pentru care a câștigat 20 de turnee de Grand Slam. Există un motiv pentru care a petrecut cele mai multe săptămâni ca lider mondial. Cred că mental este cel mai puternic jucător care a jucat vreodată tenis. E foarte puternic mental în momentele mari și cred că prefer să joc, în acele momente importante, cu oricine altcineva, dar nu cu el”, a spus Zverev care ajunge acum la 11 înfrângeri consecutive în Slamuri în fața jucătorilor din Top 10, în fața cărora nu a câștigat niciodată la un GS. 

Pentru al 21-lea titlu de Grand Slam, Djokovic va avea parte de poate cel mai puternic adversar pe care i l-ar fi putut propune acest turneu: Daniil Medvedev, care a trecut foarte repede de Felix Auger-Aliassime, 6-4, 7-5, 6-2. Singurul moment mai dificil pentru rus în acest meci s-a petrecut în setul doi, când Auger-Aliassime l-a condus cu 5-2 și a avut de salvat două mingi de set la 5-4. Prima a salvat-o cu un rever în lung de linie superb, a doua a fost o eroare imensă a canadianului, care a ratat un voleu relativ facil. După aceste ratări, Felix a mai reușit să lege două game-uri până la finalul partidei. 

Va fi, așadar, Djokovic vs. Medvedev, în reeditarea finalei de la Australian Open 2021. Scorul întâlnirilor directe e 5-3 pentru Djokovic, cu ultimul meci jucat la Melbourne, în finală, câștigată de sârb în trei seturi. Diferența, acum, e că Medvedev nu mai e neapărat un străin în astfel de faze, a acumulat deja suficientă experiență pentru astfel de bătălii; iar prezența într-o finală la US Open nu e un teritoriu necunoscut lui. 

https://twitter.com/usopen/status/1436527660570750977?s=20

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi