Novak Djokovic e campion a cincea oară la Roma, ajunge la 36 de titluri Masters și stabilește un nou record

Radu Marina | 21 septembrie 2020

Cu 31 de victorii din cele 32 de meciuri jucate în 2020, Nole își trece în cont titlul cu numărul cinci din acest sezon, după ATP Cup, Australian Open, Dubai, Cincinnati și acum Roma.

Novak Djokovic cucerește pentru a cincea oară în carieră (2008, 2011, 2014, 2015, 2020) turneul de la Roma, după victoria 7-5, 6-3 în fața lui Diego Schwartzman, ajungând astfel la 36 de titluri Masters, un record în Era Open. Cu 31 de victorii din cele 32 de meciuri jucate în 2020, Nole își trece în cont titlul cu numărul cinci din acest sezon, după ATP Cup, Australian Open, Dubai, Cincinnati și acum Roma.

După aventura americană, încheiată brusc și dramatic cu o descalificare la US Open în optimile de finală în față spaniolului Pablo Carreno Busta, Novak Djokovic a luat lucrurile de unde le-a lăsat înainte de episodul petrecut la New York: odată întors în Europa, și-a continuat dominația asupra circuitului, cu cinci victorii la rând și doar un singur set pierdut (în sferturi, cu Dominik Koepfer), a bifat al treilea Masters consecutiv (Paris, Cincinnati, Roma) și a mai stabilit un record la nivelul turneelor Masters, ajungând la 36 de trofee. În total, Novak Djokovic are acum 81 de titluri. 

“A fost o săptămână grozavă. O săptămână cu multe provocări. Nu cred că am jucat cel mai bun tenis al meu pe parcursul întregii săptămâni, dar cred că am găsit cel mai bun tenis al meu când am avut cea mai mare nevoie. L-am găsit în momentele decisive, atât azi, cât și ieri, dar și în fiecare meci jucat aici. Lucrurile astea mă fac să fiu foarte mulțumit și mândru. Privind acum spre Paris, nu cred că mi-aș fi putut dori un turneu mai bun decât cel făcut aici, la Roma. Un alt titlu important, o altă săptămână bună, de care sunt foarte mulțumit”, a declarat Nole, la finalul meciului cu Schwartzman.

În drumul către acest al 5-lea trofeu la Roma, Novak a trecut pe rând de Salvatore Caruso (6-3, 6-2), Filip Krajinovic (7-6, 6-3), Dominik Koepfer (6-3, 4-6, 6-3), Casper Ruud (7-5, 6-3) și astăzi de Diego Schwartzman (7-5, 6-3), jucătorul care a făcut unul dintre cele mai bune turnee ale carierei sale. Nivelul arătat de Djokovic toată săptămâna n-a fost unul extraordinar, dar nici n-a dat impresia că e vulnerabil. A jucat cât a fost nevoie și a accesat diferite trepte, în funcție de momente și de adversari, fără a se angrena în lupte dure care să-l sece de energie, fără să scadă nivelul atât de drastic încât să se vadă amenințat în vreun fel. A jucat cât trebuie și ce trebuie.

Iar când a simțit pericolul, cum s-a întâmplat de pildă astăzi, când a început finala fiind condus cu 0-3 (dublu break), a accelerat, și-a pus la treabă deplasarea și acel tenis atât de compact și nu i-a mai dat argentinianului șanse de revenire. De la 0-3 a revenit la 4-3, a ratat o minge de set la 5-4, dar apoi s-a revanșat la 6-5, când a făcut diferența la retur. Ca apoi, în setul doi să recupereze un nou break, să egaleze și să preia controlul finalei, după un break decisiv izbutit la 4-3.

În ciuda acestei înfrângeri, Diego Schwartzman are multe motive de bucurie. N-a putut câștiga primul Masters al carierei, care i-ar fi adus la pachet o altă premieră, intrarea în top 10. Dar după o astfel de finală, cu un astfel de adversar și după un asemenea traseu (Millman – Hurkacz – Nadal – Shapovalov) se poate declara împăcât că a făcut tot ce a ținut de el pentru a da o replică cât mai puternică sârbului. La trasul liniei, e pe plus: prima victorie din carieră în fața lui Rafa Nadal, după nouă înfrângeri consecutive, prima finală Masters a carierei și autorul unuia dintre cele mai bune meciuri ale sezonului 2020, în victoria imensă obținută în fața lui Denis Shapovalov.

Cât despre Djokovic, sârbul ajunge la Paris neînvins și bine poziționat pentru un nou parcurs lung, încercând să ajungă la 18 titluri de Grand Slam. În vreme ce Schwartzman e un jucător de evitat pentru absolut oricine la Roland Garros; are încredere, e într-o formă excelentă și se află pe zgură, cea mai bună suprafață a sa.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi