Moment incredibil la US Open: Novak Djokovic a fost descalificat din meciul cu Carreno Busta, după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie

Treizecizero | 6 septembrie 2020

Novak Djokovic a fost descalificat de la US Open după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie, într-un moment în care meciul era întrerupt. Jucătorul și-a cerut scuze pentru comportament. Descalificarea unui număr 1 mondial într-un turneu de Grand Slam este fără precedent în istoria tenisului.

– Arbitrul turneului explică decizia: „O lovitură trimisă la nervi, cu nesăbuință, iar arbitrul de linie a fost în mod clar lovită și cu dureri. Am căzut cu toții de acord că nu a fost cu intenție, dar trebuia să-l descalificăm”;
– Novak și-a cerut scuze: „Trebuie să iau dezamăgirea și să transform tot acest episod într-o lecție, necesară pentru creșterea și evoluția mea ca jucător și ca persoană”;
– Sârbul a avut ghinion azi, însă a avut noroc în cel puțin patru instanțe similare în anii trecuți, inclusiv în turnee de Grand Slam, când a scăpat în situații asemănătoare;
– După acest nou incident la un US Open, tenisul masculin va avea un nou campion de Slam.

Numărul 1 mondial, Novak Djokovic, a fost descalificat de către arbitrul turneului din meciul din optimile de finală ale US Open cu Pablo Carreno Busta, după ce a lovit cu mingea un arbitru de linie, iar aceasta a căzut la pământ și a avut nevoie de îngrijiri.

Djokovic era neînvins în 2020 până la acest moment și marele favorit pentru un nou titlu de Grand Slam. Pablo Carreno Busta merge în sferturile de finală.

Simona

Djokovic nu s-a uitat în direcția în care a trimis mingea, dar a lovit oficialul în gât, un gest care, potrivit regulamentului, este sancționat cu default (descalificare). Lipsa de intenție nu-l poate scăpa pe jucătorul în cauză.

În acel moment, scorul era de 6-5 pentru spaniol. Carreno Busta tocmai făcuse break, după ce în prealabil salvase trei mingi de set pe propriul serviciu. Djokovic a căzut la 5-5, părând că și-a accidentat umărul, apoi și-a pierdut serviciul. Toată această secvență de evenimente nefavorabile sârbului, care s-a văzut în doar câteva zeci de secunde condus cu break, după ce avusese șansa de a lua setul, l-a frustrat pe acesta. În drum spre bancă, s-a întors și a trimis o minge în direcția arbitrului de linie, lovind-o pe aceasta în zona gâtului. Acesta a țipat și a căzut, Djokovic fugind imediat către ea pentru a vedea în ce stare este. Oficialul în cauză a plecat apoi de pe teren și a primit îngrijiri.

Arbitrul de scaun, franțuzoaica Aurelie Tourte, a chemat imediat arbitrul turneului, Soeren Friemel; după mai multe parlamentări, Djokovic a fost informat că nu e altă opțiune decât descalificarea. „Nu are nevoie să meargă la spital pentru asta. O să alegeți să mă descalificați în această situație? Cu cariera mea, la un Grand Slam, pe terenul central?”, a reacționat sârbul, adăugând către Friemel: „Știu că este greu pentru voi, indiferent de ce decizie veți lua”. Informat asupra deciziei finale, Djokovic a mers apoi să-i strângă mâna lui Carreno Busta și a ieșit de pe teren.

Potrivit ESPN, Djokovic nu a rămas la conferința de presă și a plecat imediat de la stadion.

Djokovic: „Îmi cer scuze!”

Jucătorul sârb a revenit ulterior cu o postare în social media, spunând:

„Întreaga situație m-a făcut să mă simt foarte trist și cu o senzație de gol. M-am interesat de cum se simte arbitrul de linie, iar turneul mi-a transmis că, slavă Domnului, se simte bine. Îmi pare extrem de rău pentru că i-am cauzat un astfel de stres. A fost atât de neintenționat. Atât de greșit. Nu-i spun numele, ca să îi respect dreptul la viața privată.

În ce privește descalificarea mea, trebuie să mă uit în interiorul meu și să iau dezamăgirea mea și să transform tot acest episod într-o lecție, necesară pentru creșterea și evoluția mea ca jucător și ca persoană.

Îmi cer scuze US Open și tuturor celor asociați turneului pentru purtarea mea. Sunt foarte recunoscător echipei mele și familiei pentru că îmi dau toată susținerea, și fanilor mei pentru că sunt mereu acolo pentru mine. Mulțumesc și îmi pare atât de rău”, a scris Djokovic.

Un nou moment controversat la US Open

O descalificare recentă dintr-un turneu de Grand Slam pentru un incident asemănător s-a petrecut în 1995, când Tim Henman a lovit din greșeală cu mingea în cap un copil de mingi la Wimbledon, în timpul unui meci de dublu. Henman, care tocmai ce comenta meciul lui Djokovic pe Amazon Prime, a spus pe post că „e decizia corectă. Mi s-a întâmplat și mie, exact același scenariu. Trebuie să fii responsabil pentru acțiunile tale, când te uiți la ce s-a întâmplat, trebuia să fie descalificat”.

Alte incidente faimoase recente sunt cele care i-au avut în prim plan pe Denis Shapovalov și David Nalbandian. În 2017, într-un meci din Cupa Davis, Shapovalov, pe atunci în vârstă de 17 ani, a lovit cu putere o minge care l-a lovit în ochi pe arbitrul de scaun, provocându-i probleme temporare de vedere. În 2012, David Nalbandian a fost descalificat în timpul finalei de la Queen’s, în Londra, după ce a lovit placajul de lemn din fața unui arbitru de linie, iar așchiile i-au provocat o tăietură acestuia.

La US Open, incidentele de mare profil s-au ținut lanț. În 2009, Serena Williams a primit un punct de penalizare chiar când înfrunta o minge de meci în semifinala cu Kim Clijsters, ea pierzând automat meciul. Decizia a fost luată pentru că Williams a amenințat un arbitru de linie. Iar în 2018, tot Williams a fost implicată într-o controversă în timpul finalei cu Naomi Osaka, după ce a fost penalizată pentru coaching din partea arbitrului de scaun; Williams a primit, pe rând, avertisment, punct de penalizare și apoi game pierdut, deciziile ulterioare fiind luate nu pentru coaching, ci pentru abuz verbal.

„O lovitură trimisă la nervi, cu nesăbuință, iar arbitrul de linie a fost în mod clar lovită și cu dureri”

Însă oficialii turneelor de Grand Slam sunt autorizați să descalifice un jucător pentru o situație în care aceștia lovesc o minge sau aruncă o rachetă, iar cineva este accidentat ca urmare a acestei acțiuni, chiar dacă intenția de a provoca accidentul a lipsit – cazul lui Djokovic.

„În acest caz, nu a existat intenție, dar a existat o vătămare, așa că oficialii n-au avut de ales decât să facă ce au făcut”, a explicat pentru NY Times David Bradshaw, un fost vicepreședinte ATP specializat în regulamente.

Arbitrul turneului, Soeren Friemel, este citat de aceeași sursă explicând decizia luată: „Bazându-ne pe faptul că a fost o lovitură trimisă la nervi, cu nesăbuință, iar arbitrul de linie a fost în mod clar lovită și cu dureri, trebuia să fie descalificat. Am fost cu toții de acord că nu a făcut-o cu intenție, dar a lovit-o, iar ea a resimțit dureri”, spune Friemel, care justifică timpul lung luat pentru luarea deciziei și discuția prelungită cu Djokovic prin importanța ei: „Descalificarea unui jucător la un Grand Slam e o decizie foarte importantă. Trebuie să fie o decizie corectă”.

Prin comparație, situația de săptămâna trecută de la Cincinnati, când slovenul Aljaz Bedene a lovit un cameraman cu o minge trimisă de asemenea într-un moment de frustrare în tribune diferă prin faptul că persoana lovită a reacționat imediat și a anunțat că nu a fost lovit serios și nu este în suferință, atunci când a fost întrebat de arbitrul turneului.

Descalificarea unui număr 1 mondial într-un turneu de Grand Slam este fără precedent în istoria tenisului.

Descalificarea lui Djokovic, marele favorit al turneului, înseamnă că turneul va încorona un campion de Grand Slam în premieră: niciunul dintre cei rămași în turneu nu are vreun titlu de Grand Slam în palmares. Va fi pentru prima oară după șase ani (Marin Cilic, US Open 2014), când tenisul masculin va propune un nou câștigător de titlu de Slam. Cel mai recent turneu de Grand Slam fără unul dintre Djokovic, Federer, Nadal în semifinale a fost Roland Garros 2004.

Potrivit unui comunicat dat de organizatori, care au citat și segmentul de regulament aplicat în cazul descalificării lui Novaj, Djokovic va pierde toate punctele câștigate în turneu, și nu va primi nici premiul în bani cuvenit pentru calificarea până în optimi, reținuți sub formă de amendă. Foarte probabil, el va primi o amendă suplimentară și pentru că nu a rămas la conferința de presă. Însă, în acest an special, Djokovic își poate păstra punctele de anul trecut de la US Open (în urma schimbării modului în care se alcătuiește clasamentul), așa că din perspectiva clasamentului, pierderile sale sunt evitate.

View this post on Instagram

This whole situation has left me really sad and empty. I checked on the lines person and the tournament told me that thank God she is feeling ok. I‘m extremely sorry to have caused her such stress. So unintended. So wrong. I’m not disclosing her name to respect her privacy. As for the disqualification, I need to go back within and work on my disappointment and turn this all into a lesson for my growth and evolution as a player and human being. I apologize to the @usopen tournament and everyone associated for my behavior. I’m very grateful to my team and family for being my rock support, and my fans for always being there with me. Thank you and I’m so sorry. Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser. Izvinjavam se organizatorima US Opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve.

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

Djokovic a mai avut parte de situații în trecut în care a fost foarte aproape să lovească un oficial sau un copil de mingi, dar nu a avut ghinionul de astăzi. La Roland Garros 2016, o rachetă aruncată de el într-un meci cu Berdych a fost foarte aproape să-l lovească pe arbitrul de linie din spatele său. „Am aruncat racheta de pământ, a alunecat și aproape că a lovit arbitrul de linie. Am avut noroc. Asta-i tot. Sunt conștient că am avut noroc și mi-am cerut scuze tuturor persoanelor implicate. Racheta a sărit într-un mod nefericit, dar incidentul s-a încheiat într-un mod fericit”, a spus sârbul la conferința de presă de după meci. În același an, la Roma, într-un meci cu Rafael Nadal din sferturi, Djokovic l-a bruscat ușor pe arbitrul de scaun Carlos Bernandez, în timpul unei discuții despre urma lăsată de minge pe zgură – jucătorii nu au voie să atingă un oficial. Iar în meciul din finala aceluiași turneu cu Andy Murray, racheta aruncată de el a aterizat în primul rând al tribunelor, într-o zonă plină cu fani.

După finala de la Doha 2017, de asemenea cu Murray, Djokovic a fost amendat pentru că a lovit un spectator cu o minge lovită de asemenea într-un moment de nervi, spunând după aceea că „acceptă că a făcut o greșeală și acceptă consecințele”.

Descalificarea lui Djokovic de la US Open este cel mai nou episod dintr-o vară plină de evenimente pentru jucătorul sârb. Liderul mondial a mai fost în mijlocul unei controverse după scandalul de la Adria Cup.

Îți place?
Cele mai noi

“Mai e mult până departe, însă ori de câte ori Simona are o apariție atât de revigorantă precum cea arătată în momentele cheie la Roma, știi că lucruri bune urmează să se întâmple."

https://t.co/GCcIl3FlsO