Cu ambiția și cu experiența. Simona Halep trece de Kozlova într-un meci mai greu decât s-ar fi anunțat, merge în runda a patra la Indian Wells

Radu Marina | 10 martie 2019

Simona a spus, la interviul de după meci, că a avut emoții pentru că a revenit pe terenul principal de la Indian Wells și pentru că nu știa nimic despre adversara ei și s-a declarat foarte mândră că a putut să închidă meciul în două seturi.

Simona Halep a eliminat-o pe bătăioasa Kateryna Kozlova, 7-6, 7-5 în o oră și 48 de minute, într-o confruntare mai dificilă decât o arată scorul. Fără să prindă ziua ei cea mai bună, Simona a perseverat și a trebuit să sape adânc după soluții, ca să gestioneze perioadele când jocul ei n-a mers, sau când Kozlova s-a agățat de mai experimentata ei oponentă. Simona a reușit să facă asta, evitând complicațiile care păreau posibile la un moment dat.

O adversară pe care nu ai mai întâlnit-o niciodată, se poate dovedi extrem de periculoasă. Simona știa asta încă de la finalul meciului cu Barbora Strycova, motiv pentru care a și menționat că va trebui să-i cerceteze jocul Katerinei Kozlova, o jucătoare în vârstă de 25 de ani, aflată la cel mai bun sezon din carieră, apropiindu-se, în premieră, de top 50 la începutul lunii februarie.

Cu toate astea, a durat mult până când Simona a găsit tactica potrivită în fața ucrainencei. Fiind prima lor întâlnire, nu i-a fost ușor să-i citească jocul, cu atât mai mult cu cât Kozlova nu e o jucătoare tocmai previzibilă. E masivă, dar nu e incomodată de lungimea mingilor. Lovește foarte puternic, dar e și versatilă și poate surprinde cu scurte. Baza jocului său e de jucătoare agresivă, dar e capabilă să ajusteze din mers și să contraatace.

Toată această combinație a derutat-o o vreme pe Simona. Tocmai pentru că Kozlova nu făcea puncte doar atacând, sau doar cu ajutorul defensivei, fapt ce a făcut-o să aibă mici dubii, lucru reflectat evident în joc: a început puternic, apoi a scăzut ritmul și a jucat ușor la așteptare, apoi a revenit la jocul agresiv de pe linia de fund. A tot făcut încercări, a ajustat; unele au mers, altele n-au avut niciun efect, a făcut break-uri, le-a cedat înapoi. A avut șansa de a servi la 5-4 pentru primul set, dar a intrat într-un mic blocaj și s-a văzut pierzând 9 puncte la rând.

Însă, cu cât s-a înaintat în meci, a început să-i observe slăbiciunile adversarei, dar mai ales punctele forte. Planul care a funcționat și care i-a adus cele mai multe puncte a fost acela de a-i ataca reverul, adică partea mai vulnerabilă din jocul Kozlovei. Spre deosebire de forehand – cu care reușea să-și ascundă intențiile și găsea unghiuri scurte – reverul era doar plat și se simțea că nu lovește cu la fel de multă încredere cum o face atunci când e jucată pe forehand. Simona a vazut asta și a trecut la treabă, reușind să se pună într-o poziție favorabilă. Astfel că în tiebreak lucrurile s-au așezat, în special pentru că i-a servit des spre rever, a forțat-o să atace cu reverul, a făcut-o să pluseze cu această lovitură, și în final i-a reușit.

A fost un set complicat, care a lăsat urme mai degrabă pe plan mental pentru Halep, trebuind să sape și să tot caute cele mai bune soluții pentru a fi eficientă – de aici, poate, și acel prim game din setul doi, pe care l-a cedat la zero, cu patru erori consecutive. N-a cântărit mult acel moment de relaxare; s-a regrupat și a continuat în direcția pe care a luat-o în tiebreak: i-a luat la țintă reverul și a pistonat-o pe această parte până când adversara a cedat, ceea ce i-a permis, din nou, să egaleze, să preia conducerea și mai apoi să urce la 5-2.

La acel scor, lucrurile păreau destule de clare, însă n-a fost așa. Au urmat trei game-uri la rând pentru Kozlova, care s-a agățat efectiv pentru absolut fiecare minge. Când s-a ivit o mică șansă, a luat-o cu ambele mâini și a început să construiască pe ea. Iar pentru asta trebuie să i se acorde creditul cuvenit.

Simona n-a fost în cea mai bună zi a ei. N-a jucat, nici pe departe, cel mai bun tenis al ei, dar, ca în multe alte ocazii, a găsit o cale de a ieși la liman. Și peste toate, a avut parte de o adversară care s-a dovedit greu de doborît. A fost exact tipul de jucătoare care a jucat cu acea libertate pe care ți-o dă lipsa de presiune, respectiv senzația că orice s-ar întâmpla, dintr-una astfel de meci, nu poți ieși decât câștigat.

Pentru Simona, acesta a fost un meci de muncit, cum ar spune ea. Au fost momente în care jocul de pe linia de fund a suferit ori i-a lipsit claritatea. Au fost situații în care reverul a trădat-o. Au fost game-uri în care serviciul n-a mai ajutat-o. Dar la finalul zilei, în momentele cheie, tot aceste arme au fost cele care i-au permis să închidă socotelile: serviciul a ținut-o în set atunci când s-a văzut prinsă din urmă de adversară, ambele seturi le-a încheiat cu două lovituri direct câștigătoare cu reverul în lung de linie.

Următoarea adversară a Simonei va fi Marketa Vondrousova, după victoria acesteia cu Jelena Ostapenko, 4-6, 6-3, 6-4. Va fi primul meci al Simonei cu Vondrousova.

Simo: „Continui să lucrez cu un psiholog sportiv”

La conferință, Simona i-a dat din nou credit adversarei, despre care a spus că a jucat „fără teamă și foarte bine” în game-urile când era condusă. „A fost greu pentru mine să câștig în două seturi, dar sunt mândră că am reușit”, a spus Simona, adăugând că a găsit dificile condițiile de joc, un pic rece, „dar nivelul de tenis a fost bun”.

Simona a fost întrebată despre deciziile pe care le-a luat de-a lungul anilor în ce privește echipa ei.

Simona: „Cel mai important e să ai oamenii potriviți lângă tine, să înveți de la ei, să primești energie pozitivă de la ei. Familia, prietenii mi-au fost mereu aproape. Fiecare antrenor pe care l-am avut până acum a contribuit cu câte ceva la construcția casei.”

Ea a mai spus că nu e ușor să stai în fiecare zi concentrată și să obții maximum de la tine, „dar am învățat lucrurile astea și vreau să le îmbunătățesc și mai mult. Sunt deja doi ani de când lucrez cu un psiholog sportiv și continui să lucrez. Cred că dacă te înțelegi și dacă te accepți așa cum ești, cu bune și cu rele, poți să te îmbunătățești. Cred că am reușit asta, de aceea sunt mult mai bine acum”.



https://twitter.com/WTA/status/1104809748614963200

***

Începe primăvara cu un tricou de la 30-0! Arată-ți susținerea pentru tenisul românescu cu „Romanian tennis is fire”, noul model lansat de 30-0 pentru a sărbători toate rezultatele excelente ale tenisului din România! Comandă-ți unul acum!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi