Monica Niculescu își face cadoul perfect, câștigă cu Vera Zvonareva și se califică pe tabloul principal la Roland Garros

Radu Marina | 25 septembrie 2020

Din 2010 încoace, Monica Niculescu a ratat doar două turnee de Grand Slam, și acelea din cauza accidentărilor. Moni s-a asigurat în acest weekend că seria ei va continua și la Paris

Roland Garros este oferit de

Ai o nouă ofertă grozavă în Shop – valabilă PÂNĂ LA ORA PRIMULUI MECI DE LA ROLAND GARROS: 50 LA SUTĂ DISCOUNT LA TOATE MODELELE ȘI BUNDLE-URILE DE SOCKS.

Ca să beneficiezi de reducere, folosește codul de voucher: STRUGURI
Comandă acum!


În ziua în care a împlinit 33 de ani, Monica Niculescu și-a făcut cadoul perfect: a învins-o pe Vera Zvonareva, fostul număr 2 mondial și recent câștigătoare în proba de dublu la US Open, după o bătălie strașnică, de peste două ore de joc (6-0, 3-6, 6-3) și s-a calificat pe tabloul principal la Roland Garros. 

Dacă excludem cele două absențe ale Monicăi de la Roland Garros 2018 și 2019, ambele din cauza unor accidentări, atunci vom constata că Monica ajunge astfel la 38 de prezențe la rând pe un tablou principal la turneele de Grand Slam. De la Roland Garros 2010, când a pierdut în turul trei al calificărilor, Monica Niculescu a fost prezentă pe tabloul principal la toate turneele de Grand Slam – minus acele două ediții de RG la care corpul nu a lăsat-o. Și-a câștigat acest loc fie prin clasamentul bun, care i-a permis să fie direct acceptată pe tabloul principal, fie în urma unor lupte dure, câștigate în calificări; din 2010 încoace, ori de câte ori a fost prezentă în calificările unor turnee de Grand Slam, Moni avea să le câștige și să avanseze pe tabloul principal. 

A făcut același lucru și la ediția din acest an a Roland Garros, Slamul la care are cele mai slabe rezultate. Pe zgură, o suprafață deloc prietenoasă ei și stilului ei, Monica, favorită 16, a trecut, pe rând, de japoneza Chihiro Muramatsu (6-2, 7-5), Elitsa Kostova (6-0, 6-7, 6-3) și astăzi, în ultimul meci din calificări, de experimentata și valoroasa Vera Zvonareva (6-0, 3-6, 6-3). 

Pentru Vera, Monica a fost dintotdeauna o adversară dificilă, chiar și în vremea în care Zvonareva traversa cea mai bună perioadă a carierei și juca cel mai bun tenis posibil. Nici atunci rusoaica nu a reușit să găsească o cheie potrivită pentru Moni: toate meciurile lor au fost meciuri strânse și foarte echilibrate, primul fiind câștigat de Vera la Bangalore (2008) în trei seturi, ca apoi Monica să o învingă ori de câte ori a întâlnit-o. Nici Monicăi nu i-a fost ușor cu Vera, dar a reușit întotdeauna să treacă prima linia de sosire. 

Așa s-a întâmplat și acum, în finala calificărilor de la Roland Garros, într-o întâlnire pe care destui au considerat-o prematură, un meci parcă nedrept pentru calificări. După un început furibund al Monicăi, care a câștigat primele opt game-uri la rând, a urmat seria Verei: cinci game-uri la rând, o diferență mult prea mare pentru a mai putea fi recuperată de Monica. 

Cu setul doi câștigat de Vera, Monica a fost dusă pentru al doilea meci la rând în decisiv. Un decisiv care a durat peste o oră și s-a dovedit a fi o luptă teribilă, cu game-uri de câte șapte sau opt minute, cu schimburi interminabile sau raliuri prelungite încheiate în cel mai spectaculos mod posibil. 

S-a jucat dur, a fost epuizant pentru ambele jucătoare, au fost întorsături de situații și multă dramă (Vera a revenit de la 1-5, 0-40 la 3-5 și mingi de break). Dar ca de atâtea și atâtea ori în meciurile lor, Monica a avut ceva în plus și de data asta, reușind a treia victorie la rând în fața Verei. 

Meciul acesta, evoluția lui, lupta Monicăi cu suprafața, cu adversara, cu propriul corp (Moni a jucat cu dureri la genunchi, probleme cu care s-a confruntat în ultimii doi ani), seria absolut remarcabilă de 38 de prezențe consecutive pe tabloul principal la Slamuri, dar și modul în care a încheiat meciul, cu un serviciu din mână, care i-a și adus punctul victoriei spune atât de multe lucruri despre Monica și ce înseamnă ea pentru tenis. Despre longevitatea ei, despre dârzenia ei, despre cât de spectaculoasă, vulnerabilă și imprevizibilă poate fi de la un schimb de mingi la altul și despre faptul că indiferent de meci, adversară, scor sau turneu ea va fi mereu acolo, dispusă să-și lase pe teren și ultima pictură de energie. 

Moni și Irina Bara și-au aflat adversarele în primul tur

A treia româncă ajunsă în turul al treilea al calificărilor, pe lângă Monica și Irina Bara, a fost însă învinsă: Gabriela Ruse nu a reușit să treacă de austriaca Barbara Haas (6-4, 7-5).

La finalul rundei de calificări, jucătoarele și jucătorii calificați pe tablourile principale au fost repartizați. Astfel, Monica Niculescu o va întâlni pe americanca Danielle Collins, numărul 57 mondial, în ceea ce va fi primul meci între cele două.

La debutul ei într-un turneu de Grand Slam, Irina Bara o va întâlni pe Donna Vekic (numărul 30 WTA); de asemenea, prima lor întâlnire.

Româncele în turul 1 la Paris:

Simona Halep – Sara Sorribes Tormo
Irina Begu – Jil Teichmann
Sorana Cîrstea – Elena Rybakina
Patricia Țig – Stefanie Voegele
Ana Bogdan – Timea Babos
Irina Bara – Donna Vekic
Monica Niculescu – Danielle Collins

Foto: Jimmie48Photography

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi