Mastersul de la Shanghai aduce în sferturi aproape tot ce e mai în formă în circuitul masculin. Plus un duel între vechea generație și noua generație

Radu Marina | 10 octombrie 2019

Shanghai, sferturile de finală: Federer vs. Zverev, Djokovic vs. Tsitsipas, Fognini vs. Medvedev, Thiem vs. Berrettini

La Shanghai, penultimul turneu Masters al sezonului, s-au stabilit sferturile de finală, cu meciuri care se anunță care mai de care mai spectaculoase, dar și cu implicații în ceea ce privește lupta pentru ocuparea ultimelor locuri eligibile la Turneul Campionilor de la Londra.

Altfel, e greu să nu remarci că, dincolo de Federer și Djokovic, doi obișnuiți ai unor astfel de faze, și de Medvedev, liderul de victorii al anului și jucător care pare ca o mașină în acest moment, avem în sferturi câțiva jucători care și-au reintrat brusc în formă în ultimele săptămâni, specific după prezența lor la Laver Cup: Thiem, Tsitsipas și Zverev traversau toți crize de încredere din varii motive, dar cu toții joacă în aceste săptămâni de China un tenis excelent. Fabio Fognini, de asemenea în sferturi (cu o victorie dramatică la Andy Murray pe parcurs), poate fi și el inclus aici.  

Roger Federer vs. Alexander Zverev 

Pentru o nouă revedere cu Alexander Zverev, Federer a avut de muncit în fața lui David Goffin, salvând în primul set cinci mingi de set (trei la 5-6, două în tiebreak) și obținând în final a 10-a victorie (7-6, 6-4) în fața belgianului din 11 meciuri jucate. Lucrurile nu au fost cu mult diferite la Zverev, care a avut, de asemenea, în față un jucător pe care-l cunoaște foarte bine; în cele trei meciuri jucate cu Zverev, Andrey Rublev a strâns doar 15 game-uri. Meciul de astăzi a fost și cel mai competitiv dintre toate, rusul reușind să ducă setul doi într-un tiebreak, cu o revenire de la 0-6, 0-3, respectiv 2-5. În final a fost 6-0, 7-6 (4) pentru Zverev, care păstrează șanse pentru calificarea la Londra, acolo unde e campionul en-titre. 

Cu punctele adunate aici, Zverev urcă momentan pe locul 8, dar diferența de puncte între locurile 7-13 este extrem de mică, astfel că orice e posibil. Zverev e în luptă directă pentru ultimele locuri la Londra cu Roberto Bautista-Agut, Matteo Berrettini, David Goffin, Fabio Fogini și Kei Nishikori. 

Întâlnirea Federer – Zverev va fi prima din acest an, cel mai recent duel al lor având loc anul trecut la Turneul Campionilor, cu victoria neamțului în două seturi. Scorul întâlnirilor directe e 3-3. 

https://twitter.com/atptour/status/1182283388574670849?s=20

Novak Djokovic vs. Stefanos Tsitsipas 

În timp ce Novak Djokovic a obținut o victorie relativ facilă cu John Isner (7-5, 6-3), în urma căreia a declarat că “a venit cu temele făcute” în ceea ce privește serviciul americanului, Stefanos Tsitsipas a trăit periculos cu Hubert Hurkacz. Tsitsipas, care e aproape calificat la Londra, a avut nevoie de peste două ore și de un tiebreak decisiv cu multă emoție pentru a trece, 7-5, 3-6, 7-6 (5) de Hurkacz. E al doilea rezultat important pentru Tsitsipas în tot atâtea zile contra unui coleg de generație, după ce îl învinsese, în sfârșit, pe Felix Auger-Aliassime în turul anterior. Tsitsipas, care pierduse atât la juniori cât și în ATP cu Felix, spunea anul acesta despre canadian că “s-ar putea să nu-l pot bate niciodată”. Finalist săptămâna trecută la Beijing, Tsitsipas e în plin reviriment post Laver Cup, după câteva turnee mai puțin reușite ulterioare acelei înfrângeri dureroase de la Roland Garros, în thriller-ul cu Stan Wawrinka.

Tsitsipas și Djokovic se vor întâlni pentru a doua oară anul acesta, după finala jucată la Madrid, acolo unde sârbul s-a impus în două seturi. Până acum, cei doi și-au împărțit victoriile, Tsitsipas învingându-l pe Nole în primul lor meci, în urmă cu un an, la Toronto. 

Deși cu șapte victorii consecutive în spate, veștile care vin dinspre Djokovic nu sunt neapărat cele mai grozave; sârbul a declarat la conferința de presă că a început, din nou, să simtă dureri la cotul drept. Totuși, el și-a liniștit fanii, spunând că după meciul de dublu, jucat alături de Filip Krajinovic, s-a simțit mai bine și că e optimist. 

https://twitter.com/atptour/status/1182246116554891264?s=20

Daniil Medvedev vs. Fabio Fognini 

Un alt jucător cu o serie importantă de victorii e Medvedev, care continuă să câștige și să confirme.  Astăzi a obținut a 56-a (!) victorie în 2019, după meciul greu avut în fața lui Vasek Pospisil, pe care l-a învins după două ore de joc, 7-6, 7-5. Medvedev mai are și o serie de 12 seturi câștigate la rând. 

Cel care va încerca să rupă această serie va fi Fabio Fognini, care a trecut în două seturi de Karen Khachanov și, la fel ca și Zverev, rămâne în cărți pentru o calificare la ATP Finals. În acest moment, Fognini e pe locul 11 în Race, dar la o diferență de doar 200 de puncte de locul 8. Medvedev și Fognini s-au mai întâlnit de două ori până acum: în 2018, la Sydney, s-a impus rusul; în 2017, la Cincinnati, a câștigat Fognini. 

Dominic Thiem vs. Matteo Berrettini 

Tot la capitolul jucători în mare formă intră și Dominic Thiem, recentul campion de la Beijing, care a ajuns la șapte meciuri câștigate la rând, după 6-3, 6-4 cu Nikoloz Basilashvili, favoritul 15 al turneului. Calificat deja la Londra și cu un sezon de vis în care a strâns patru titluri, Thiem se va lupta pentru o nouă calificare într-o semifinală a unui turneu Masters cu Matteo Berrettini, la rându-i cu un sezon fantastic în spate. 

Berrettini l-a eliminat, 7-6, 6-4, pe Roberto Bautista Agut și s-a apropiat la doar 70 de puncte de Zverev în clasamentul Race, care ocupă momentan locul 8. Cu Thiem, italianul s-a întâlnit o singură dată, anul trecut la Roland Garros, meci câștigat de Thiem în patru seturi.

Best Seller în 30-0 Shop!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Noul tricou 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop-ul 30-0! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi