Cinci idei după Laver Cup 2019. Când vedem așa ceva și în WTA? Ar fi cazul de mai multă interacțiune între antrenori și jucători?

Camelia Butuligă | 23 septembrie 2019

În doar trei zile, Laver Cup reușește să stârnească un adevărat val tsunami de reacții în social media, eclipsând toate celelale turnee ATP (și WTA) și lăsând în urmă câteva subiecte fierbinți de discuție. Iată-le pe cele mai interesante.

”Când vedem ceva similar și în WTA?”

Toți ne-am gândit la asta. Pe Twitter, ca și la noi pe site în comentarii au fost deja postate posibile soluții pentru jucătoare, căpitani și numele competiției. Este un reflex legitim să încerci să reproduci o idee de succes – Cupa Davis și ATP au făcut-o deja, actualizând, respectiv inventând o nouă competiție în speranța că vor avea și ei succesul Laver Cup. Rămâne de văzut însă dacă se va și întampla. Să nu uităm că Laver Cup are atâta succes pentru că formatul este isteț și în spatele său este Federer, a cărui putere financiară și popularitate atât printre fani cât și printre colegi asigură participarea unor jucători redutabili în fiecare an.

Are WTA o figură pe cât de puternică, pe atât de universal plăcută și necontroversată ca Federer, care să vrea să se înhame la un asemenea proiect? Nu cred. Va organiza WTA-ul ceva? Până acum nu se aude nimic. Mai degrabă sper să-i pice fisa lui Federer că Hopman Cup nu degeaba era atât populară și să transforme Laver Cup în Laver-King Cup, invitând și jucătoare să participe. Aia da inovație.

https://twitter.com/jun494/status/1175847666024140800?s=20

On-court coaching în ATP?

Unul din cele mai interesante aspecte (dacă nu cel mai interesant) la această competiție este transformarea jucătorilor care stau pe bancă în antrenori ad-hoc. Este o latură complet nouă pentru noi, fanii, iar dialogurile și insight-urile  la care am fost martori au fost fascinante și deseori cruciale pentru soarta meciurilor. Nadal și Federer primesc amândoi, în mod previzibil, premiul pentru ”best coach”. 

Pentru prima oară la meciurile masculine, pauzele au devenit la fel de interesante ca game-urile, și nu pentru că Nick Kyrgios se stropșea la arbitru. Eu am ținut playerul deschis în același timp cu televizorul pentru a nu rata discuțiile din pauze, care erau ocupate cu reclame la tv. De asemenea, aproape că aș fi vrut subtitluri, pentru a nu mai rata nimic din cauza zgomotului. Oferta a cuprins de la discuții serioase de strategie până la momente comice, ca acela în care Nadal i-a explicat lui Tsitsipas că folosea greșit semnalele la dublu.

Este oare timpul să se introducă on-court coaching și în ATP? Mouratoglou, un susținător mai vechi al coaching-ului generalizat, a pus iar problema pe Twitter. ”Este extraordinar să primim atâta energie, atâtea cunoștințe. E vorba de performanță, de strategie, de găsirea de soluții, ca în viață.” 

Mark Petchey, fost jucător și antrenor al lui Andy Murray, actual comentator TV, care a jucat rolul de intervievator la Geneva, a avut un răspuns interesant: ”Dacă o faci în fiecare săptămână își pierde unicitatea. Viața înseamnă a găsi acel ceva special în lucrurile obișnuite, feluri noi de a te bucura de același lucru. Asta ne oferă Laver Cup și nu ar trebui s-o facem în fiecare săptămână. ”

Laver Cup este o școală excelentă pentru jucătorii tineri

Unul din efectele punerii laolaltă a unor generații diferite este schimbul de informații are va avea loc automat dinspre cei mai experimentați spre cei mai tineri. Întrebat dacă are emoții pentru perechea Nadal-Tsitsipas, Federer a răspuns prompt: ”N-am nicio grijă, Rafa va prelua conducerea, Stefanos e pe mâini bune.”

Tsitsipas a fost tot weekendul numai ochi și urechi – mai avea un pic și începea să ia notițe. În meciul de dublu cu Rafa începuse să strige și el ”Vamos”, iar când ajungea pe bancă cerea feedback de la toată lumea: până și pe Borg l-a scos din muțenie. Ce-i drept, unde se mai întâlnește el cu această oportunitate aproape ireală, de a juca dublu azi cu Rafa și mâine cu Federer?

Grecul a fost perfect conștient de oportunitate și a recunoscut-o în declarații. Similar cu Tsitsipas, Zverev a beneficiat și el de înțelepciunea formidabilului duo Rafa-Roger. Înaintea supertiebreakului care a decis soarta cupei, această înțelepciune a fost piperată din partea lui Federer cu câteva cuvinte mai tari; dar să fii secondat la vestiar de Nadal și Federer care-ți strigă unul într-o ureche și unul în cealaltă, când te mai întâlnești cu așa ceva?

Federer știe cuvinte și nu i-e frică să le folosească

Dacă tot suntem aici, să marcăm faptul că Roger Federer nu s-a dat înapoi de a folosi niște înjurături neaoșe englezești pentru a-și sublinia punctul de vedere în coachingul pe care i l-a făcut lui Zverev. Unii au observat cu uimire cât de normal le-a făcut să sune. 

Laver Cup: idee revoluționară sau proiect de vanitate al lui Federer?

Există păreri și de o parte și de alta, cu majoritatea înclinând totuși, din câte am văzut, spre prima variantă. Deși Team World rămâne dezechilibrată, fără personalități puternice ca Team Europe, iar unii jucători refuză să participe (anul acesta Nishikori și Auger-Aliassime au zis pas), Laver Cup continuă să se joace cu casa închisă după trei ani, să suscite un interes substanțial printre fani și jurnaliști și să dea naștere la tot felul de dezbateri. 

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1175516163381616640?s=20

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi