Marius Copil, din nou cu Andrei Pavel în colțul lui, spune că poate regăsi nivelul de anul trecut. „Sunt foarte critic cu mine și asta nu mă ajută”

Adrian Țoca | 29 mai 2019

„Sper ca anul ăsta să reușesc să prind o formă bună mai devreme. Pot să joc cum am făcut-o atunci și pot să fiu și constant, dar sunt foarte critic cu mine. Cer foarte mult de la mine și asta trebuie să învăț să fiu mai relaxat, pentru că asta nu mă ajută. Îmi doresc mult, să muncesc mult, să fac mult, și asta nu ajută. Trebuie să te și bucuri de lucrurile bune pe care le faci, să nu găsești partea proastă din orice.”

Roland Garros este oferit de

Corespondență din Paris

Marius Copil a ieșit din turul întâi la simplu, învins de Benoit Paire (6-4, 6-7, 6-0, 6-1), dar a surprins plăcut la dublu, unde a trecut de turul întâi, cu Rohan Bopanna.

Am discutat cu el despre sezonul de până acum, unul care n-a prelungit momentul grozav de la finalul anului anterior. „Păcat că s-a terminat sezonul atunci, chiar când s-a legat jocul meu”. Marius spune că a făcut toate eforturile să păstreze acel moment. Ba chiar și-a scurtat vacanța și s-a antrenat, dar până la urmă crede că toate astea au pus o presiune și mai mare pe el.

Acum a reluat lucrul alături de Andrei Pavel (cu câteva zile înainte de RG) și se bucură că urmează iarba, suprafața pe care jocul lui, evident, merge mai bine decât pe zgură.

Cu Paire a greșit devenind prea precaut după primele două seturi în care a fost în meci. „După aceea nu știu ce s-a întâmplat. A început să joace el foarte bine și eu n-am mai avut tactica bună. Nici n-am mai riscat cu serviciul, parcă. Am fost așa, prea precaut. Cred că eu am făcut greșeala asta să devin mai precaut, nu m-a făcut el. Și în primul, și în al doilea am lovit mingea. Am încercat să pun presiune pe el, am încercat să vin mai des în față, și am stat acolo la fiecare punct. În setul al treilea, mi-am zis hai să fiu eu pe val, câștigând și setul doi, poate sunt cu moralul deasupra și să încerc să preiau eu conducerea, dar n-am reușit. Setul s-a dus atât de repede.”

Fanii francezi au fost agresivi în sens pozitiv, dar atmosfera a fost frumoasă, iar Marius regretă că n-avem și noi un turneu masculin în România. „M-aș bucura să văd așa și la noi, când jucăm acasă. Dar acum că nu mai avem turneu acasă, poate la Cupa Davis să fie așa. Aici e și tradiția care ajută mult. Îți dai seama că simt lipsa unui turneu acasă, mai ales că nu-l mai avem exact acum, de când am intrat eu în Top 100.

Ne lipsește mult, am vorbit și cu Horia, și cu Florin, ne-am bucura tare mult să avem un turneu acasă, să fim și noi o săptămână la noi, să dormim în patul nostru, să fim și noi puțin privilegiați, așa. Dar e greu. Sper ca pe viitor să mai prind un turneu la noi.” 

Despre reluarea colaborării cu Andrei Pavel, Marius spune că cei doi fac iar echipă bună și e optimist că rezultatele se vor vedea curând.

„Cu Andrei am reluat începând de marți, înainte de RG. Am încercat să progresăm cât se poate de mult, pentru că nivelul meu a fost scăzut în ultima perioadă și am început să joc mai bine, dar nu te poți aștepta să vină rezultate din prima. Ne antrenăm bine, muncim, ne simțim bine, chiar facem o echipă bună și cred că vor veni din nou rezultatele.” 

Marius privește spre sfârșitul de an trecut și începutul celui curent, căutând o explicație pentru scăderea de nivel amintită.

„Am încheiat anul bine, apoi am început ok, am trecut tur de Grand Slam, după aceea, Sofia, unde l-am bătut pe Wawrinka și am pierdut cu Verdasco, și mă simțeam pierdut un pic, am vrut să fac o schimbare… Cred că am pus iar prea multă presiune pe mine.”

„N-am știut să profit de sfârșitul ăla de an”

„A fost un sfârșit de an foarte bun, mai ales la Basel, unde am jucat super bine, chiar s-a legat jocul meu acolo, a fost turneul carierei mele până acum, cu Roger, finală la el acasă. Păcat că s-a terminat sezonul după aceea. Începusem să am încredere în mine, dar după aceea o lună și jumătate nu s-a jucat nimic. M-am antrenat foarte bine. Nici nu luasem vacanță foarte mare, ca să rămân în formă. După aceea, la început de an cred că îmi doream prea mult să reintru în forma aia, și cred că am pus o presiune pe mine. N-am știut să profit de sfârșitul ăla de an și să încep sezonul bine.

Marius știe că poate mult mai mult, știe că poate juca constant așa cum a arătat-o la Basel; știe și că e mult prea critic cu el. Apreciază însă că e sănătos și că poate fi pe teren, și „cu siguranță că o să vină și rezultatele.”  

„Sper ca anul ăsta să reușesc să prind o formă bună mai devreme. Pot să joc cum am făcut-o atunci și pot să fiu și constant, dar sunt foarte critic cu mine. Cer foarte mult de la mine și asta trebuie să învăț să fiu mai relaxat, pentru că asta nu mă ajută. Îmi doresc mult, să muncesc mult, să fac mult, și asta nu ajută. Trebuie să te și bucuri de lucrurile bune pe care le faci, să nu găsești partea proastă din orice.” 

E aceeași idee pe care o auzeam și de la Irina Begu, care a ajuns la o concluzie similară; că, la un moment dat în carieră, mentalitatea cu care sunt obișnuiți sportivii români nu îi mai ajută.


***

CELEBRATION!

Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou care să ne reamintească de acea zi minunată, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0! Preț promoțional pentru primele 24 de ore. Comandă-l de AICI. Ediție limitată!


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi