„Kristina e cea mai bună șansă a noastră să o batem pe Halep”. România și Franța și-au decis jucătoarele. Cum își pregătesc marea bătălie de la Rouen și ce va face diferența

Adrian Țoca | 19 aprilie 2019
Preview în declarații

Franța crede că poate provoca daune plasând-o pe Kiki Mladenovic în gândurile Simonei Halep. Simona arată pregătită și îndârjită. Francezii sunt de o încredere moderată și e clar că sunt conștienți că au o misiune grea. Dar toate astea nu vor mai conta la ora meciului. Ei vor lupta. Fetele noastre vor lupta. Se anunță un weekend pe cinste.

Treizecizero e la Rouen

Tragerea la sorți a meciurilor din întâlnirea de Fed Cup dintre România și Franța a decis ordinea meciurilor din weekend, un detaliu care, într-o întâlnire atât de echilibrată, va decide dinamica pe care o va lua întâlnirea. Dar mai întâi, festivitatea tragerii la sorți, desfășurată într-o sală umplută până la refuz de staff, echipe, media și oameni din tenis – spre bucuria celor de la ITF – a dat răspunsul la prima mare întrebare a weekendului.

Întâi au mutat francezii, care au anunțat-o pe Kristina Mladenovic drept numărul 2. Explicația a dat-o ulterior Julien Benneteau la conferința de presă, căpitanul nejucător al Franței văzând-o pe Kiki drept cea mai bună soluție pentru a o opri pe Simona în prima zi. Apoi a răspuns România, care a decis să meargă cu Mihaela Buzărnescu ca numărul 2, pentru al doilea meci la rând. Echipa câștigătoare nu se schimbă: line-up-ul titular al României arată la fel ca la Ostrava, cu Irina și Monica anunțate pentru meciul de dublu, care, dacă se va respecta programarea, le va opune pe Garcia/Mladenovic. Nici vibe-ul nu pare să se fi schimbat în vreun fel în tabăra noastră. Fetele sunt zâmbitoare, relaxate, dar e și un aer de fermitate și de siguranță în propriile forțe. La conferință, când a venit vorba despre dublul redutabil al francezilor, Simona s-a înfipt pe călcâie și a replicat categoric: „Nu știu despre alegerea lor, dar fetele noastre sunt mai puternice, asta cu siguranță vă spun”, o declarație care a obținut un high-five din partea fetelor de dublu.

Ziua întâi: Mladenovic vs Halep, Garcia vs Buzărnescu

Julien Benneteau, care și-a petrecut conferința de presă privind pe sub sprâncene întrebările jurnaliștilor francezi sau lipind la loc pe perete un afiș care a căzut, a motivat alegerea sa spunând că pe zgură Mladenovic prezintă mai multe garanții decât Cornet. „Au fost multe lucruri la care m-am gândit în această săptămână pe acest subiect. Trebuie să privim la tot acest weekend, iar cu toate informațiile pe care le am, eu și cu staff-ul meu credem că sâmbătă, dacă avem o șansă să o batem pe Simona Halep, Kristina e cea mai bună opțiune a noastră”, a spus Benneteau, recent retras din activitatea de jucător, la primul an în noul job. „Cornet are un stil de joc care cere condiție fizică și în ultimele săptămâni Mladenovic a arătat mai bine”, a adăugat el în franceză.

Simona, în schimb, a ridicat din umeri la figurat când a fost adusă în discuție istoria meciurilor ei cu Mladenovic, făcând o observație interesantă despre un detaliu care, într-adevăr, resetează multe dintre discuții: „E Fed Cup, totul se schimbă în Fed Cup”, a spus ea. „Toate meciurile noastre au fost foarte grele, o știu bine, e o adversară puternică, dar mâine o să fie totul diferit, pentru că e primul nostru duel în Fed Cup, iar totul se schimbă. Voi fi gata, voi fi concentrată, voi fi și pozitivă, pentru că știu cum joacă și ce trebuie să fac. Mă simt bine și sper că voi face tot ce pot să câștig meciul”, a spus Simona, înainte de a pleca mai repede din conferință, ca să-și înceapă antrenamentul.

Mladenovic părea, la rându-i, pregătită și conștientă că e o armă bună pentru francezi. „Cineva trebuie să înceapă, așa că nu contează dacă sunt prima sau a doua, sunt obișnuită cu ambele situații, nu am nicio preferință. O să fie interesant să încep pe curat manșa. Cred că e evident că Simona e una dintre cele mai bune jucătoare din lume, poate cea mai bună pe zgură, suprafață care se pliază pe jocul ei. Am avut niște bătălii tari în meciurile noastre, sunt sigur că și ea, și eu știm acel meci de la Madrid. Ne știm jocul una ceilelalte și e un avantaj din acest punct de vedere pentru fiecare.”

Iar Florin Segărceanu a spus că înțelege raționamentul francezilor:

„Puțin am putea spune că da, ne-a surprins decizia, dar am auzit explicația. Probabil că da, din punct de vedere al stilului de joc, Mladenovic este cea care poate să-i pună probleme Simonei, într-o zi bună. Are un stil agresiv, mai sunt și spectatorii, așa că ar putea să facă acest lucru. Personal nu cred și nu vreau să cred. Într-adevăr, are un serviciu puternic și lovituri decisive.”

În sens invers, adică dacă Julien Benneteau s-a mirat să o vadă pe Mihaela Buzărnescu la numărul 2, francezul a spus că nu avea o opțiune clară pe acest subiect, așa că se aștepta la orice. „Să fiu sincer, nu puteam să spun cu certitudine că va fi Mihaela sau Irina, așa că nu știu dacă sunt surprins. Mihaela e o jucătoare foarte talentată, am văzut-o la Miami, așa că nu sunt surprins să o văd pe teren sâmbătă.”

Florin Segărceanu și-a comentat și el decizia astfel: „Am avut mai multe decizii de făcut în ce privește echipa. Nu a fost ușor, dar în prima zi vom merge cu Mihaela, și apoi totul e posibil, în funcție de scor și de ce se întâmplă. Mihaela a avut o perioadă bună în ultimele două săptămâni, arată o formă bună la antrenamente, arată bine fizic, așa că am decis să mergem cu ea.” 

În ce o privește, Mihaela se declară pregătită și nu vede vreo diferență la acest meci, comparativ cu Ostrava, în ce o privește: „E aceeași presiune și acum. E un meci de Fed Cup, e o semifinală. Am un meci împotriva unei jucătoare foarte experimentate, la acest nivel toate jucătoarele sunt la un nivel foarte înalt. Indiferent cine este, pentru mine e un meci dificil, la fel ca și pentru ele.” 

Miki spune că se va lua o decizie în echipă despre abordarea meciului cu Garcia, pe care o va întâlni în premieră: „Am jucat puncte la antrenamente, Garcia are un joc agresiv, dar cred că o avantajează mai mult o suprafață rapidă. Voi vorbi cu echipa diseară despre ce tactică vom aplica în meciul de mâine, mă aștept la un meci foarte bun și voi da tot ce se poate și îmi doresc mult să câștig. Mai ales pentru că joc împotriva unei jucătoare de top, iar asta mă motivează foarte mult. Emoții avem mereu, mai ales la Fed Cup, unde sunt alte emoții. Și rămâne să vedem la final de zi cum o să se împartă punctele.”  


Ziua a doua: Garcia vs Halep, Mladenovic vs Buzărnescu. Schimbări masive duminică?

Ambii antrenori au dat de înțeles că iau în calcul modificări pentru ziua a doua, în care programul începe cu duelul dintre Caroline Garcia și Simona Halep. În segmentul de franceză, Caro a fost întrebată dacă „se simte capabilă” să o bată de data asta pe Simona, iar Garcia nu a primit bine întrebarea. „Dacă va avea încredere căpitanul în mine, voi fi gata să fac tot ce pot să aduc un punct Franței”, a spus ea, țintuindu-l câteva secunde pe jurnalistul în cauză. Caro mai crede că România ar putea fi văzută drept favorită, având o jucătoare de nivel de Numărul 1 în echipă și ținând cont că a eliminat Cehia la ea acasă, dar că, în rest, e mult echilibru între cele două echipe.

Simona a concluzionat, în ce o privește: „Mă simt bine, în formă, sunt sănătoasă, nu am probleme. Sunt emoționată, bineînțeles, e un moment destul de important pentru tenisul nostru, pentru țara noastră, dar cum bine știm, o să avem o mare susținere. Așa că sper că vom da tot ce e mai bun ca să câștigăm.” 

Iar Julien Benneteau crede că victoria va reveni celor care vor livra când va conta. L-am întrebat care va fi elementul hotărâtor în acest weekend: „O să fie decisă de echipa sau de jucătoarele care vor fi capabile să-și aducă tenisul lor cel mai bun în momentele cheie, să-și gestioneze cel mai bine emoțiile. Cred că vom avea public mult, va fi o atmosferă specială, cu presiune suplimentară pentru toate fetele, pentru că e un alt tip de atenție atunci când joci în Fed Cup decât în circuit. Așa că asta cred că va decide”.

Dublul: Mladenovic/Garcia vs Begu/Niculescu. „Sperăm să nu se ajungă acolo”

Dacă se va ajunge la un nou meci decisiv, Irina și Monica e pregătită. Ultima a fost și singura pusă pe glume la conferință.

„Vom fi extrem de motivate. Eu m-am simțit excelent în Cehia, m-am hrănit cu publicul, ne-a ajutat foarte mult aportul lor. Bine, și Irina m-a ajutat un pic, nu? (râsete). Sper să câștigăm din simplu, sincer. Dar dacă se face 2-2, noi ne-am făcut treaba, mă simt foarte bine la antrenament, am jucat foarte bine, sunt sănătoasă, pregătită. Abia aștept să intrăm în meciuri mâine.”

Din partea lui, Benneteau a evitat să comenteze istoria dublului Mladenovic/Garcia, care vor juca prima dată împreună de la finala Fed Cup 2016 încoace: „Nu știm dacă vor juca până la urmă duminică, nu?”, a tachinat el.

https://twitter.com/FedCup/status/1119196319841705985

Rouen îi așteaptă pe români

La oră și jumătate cu trenul de Paris, Rouen ne-a primit cu o gară la care oftezi când, inevitabil, o compari cu gările orașelor similare ca mărime din România, cu o primăvară călduroasă, cu 24 de grade binevenite și cu un accident minor cu taxiul, abia ieșiți din zona gării, eveniment soldat cu o ceată gălăgioasă de „putain!”, dar și cu o rezolvare super eficientă.

Kindarena arată remarcabil pe dinafară și e basic pe dinăuntru, dar foarte cochetă și bine pusă la punct. E un loc ideal pentru a băga în corzi un favorit – francezii au gândit bine, aducându-și adversarul într-o sală a cărei acustică va fi, probabil, un coșmar, prin comparație cu atmosfera totuși calm de la Ostrava. „Suntem mândri că vom juca cu casa închisă. Și e mereu palpitant să joci cu susținerea unui astfel de public”, a spus și Mladenovic.

După cum arată lucrurile, Rouen seamănă cu o ambuscadă old-school, împachetată într-o arenă cu design futurist.

Într-un aer dominat de mirosul spray-urilor cu care erau curățate de zor scaunele, am văzut-o pe Caroline Garcia antrenându-se și ratând destul de multe revere la antrenamentul ei de dinainte de tragerea la sorți, sub ochii lui Florin Segărceanu și ai Alinei Tecșor. Caro a fost însă mult mai precisă de la fileu. Rămâne de văzut dacă va veni des acolo peste weekend în meciurile de simplu, sau dacă suprafața va permite acest lucru. Croită special pentru Mladenovic, zgura de la Rouen e încetinită, sau măcar se vrea a fi încetinită, de stratul de nisip plantat sub. Să nu greșim; acestea nu-s condiții de joc precum la Stuttgart, și în niciun caz nu va fi o atmosferă așa de pașnică precum la Stuttgart.

E liniște și bine, orașul are un vibe plăcut, iar fanii români se vor bucura cu siguranță de zilele acestea. Nu știe nimeni câți vor veni. Unii știu cifra oficială, 500, alții cred că vor ajunge până spre 2.000. „Ne bucurăm că vin mulți români pentru că avem nevoie de o astfel de susținere. Știm la ce ne așteptăm și de la fanii francezi, despre care se știe că sunt gălăgioși și că își susțin bine echipa”, a spus Florin Segărceanu.

E liniște și bine, dar urmează un weekend intens și, cel mai probabil, plin de dramă. La Rouen, România atacă finala Fed Cup și speră ca duminică seara să sărbătorească un nou succes memorabil. „E un eveniment important pentru tenisul românesc”, a notat Simona.

Faceți-l istoric, fetelor!

https://twitter.com/FedCup/status/1119266024552108032

https://twitter.com/darren_cahill/status/1119232833942241281

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne să putem susține un jurnalism mai bun abonându-te la 30-0+, programul lansat de 30-0 și care oferă abonaților, sub forma a cinci pachete diferite, conținut premium, cadouri și beneficii suplimentare. Detalii și context despre inițiativă, aici și aici. Abonamentele pot fi făcute aici.

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi