Karolina Muchova și Aryna Sabalenka sunt primele semifinaliste la Roland-Garros

Treizecizero | 6 iunie 2023

Muchova și Sabalenka ajung în semifinale fără să fi pierdut vreun set în turneu.

Karolina Muchova și Aryna Sabalenka au câștigat meciurile din sferturile de finală programate marți pe tabloul feminin și se vor întâlni în semifinala de pe partea de jos a tabloului. Pentru ambele este prima prezență în ultimele patru la Paris.

Muchova a învins-o pe Anastasia Pavlyuchenkova, 7-5, 6-2, punând capăt traseului finalistei din 2021. Jucătoarea din Cehia, care a pierdut un singur set în tot turneul, va juca a doua ei semifinală de Grand Slam, după cea din 2021, de la Melbourne.

La rândul ei, favorita 2 Aryna Sabalenka a trecut tot în două seturi de Elina Svitolina, 6-4, 6-4. Bielorusa, care a câștigat primul turneu de Grand Slam al acestui sezon, este la a cincea prezență într-o semifinală de Slam. A ajuns acolo de asemenea fără să fi pierdut vreun set în turneu.

Au fost două victorii care n-au părut amenințate cu adevărat vreun moment. Muchova a gestionat cu bine replica bună dată de Pavlyuchenkova în primul set, închizându-l câștigând opt din ultimele zece puncte; odată pierdut, rusoaica a dat apoi senzația că a ajuns la capătul puterilor și a convingerii că mai are șanse reale. Explicabil, câtă vreme a depus un efort masiv în ultimele trei meciuri, în care a revenit de fiecare dată după pierderea primului set, și a jucat mult tenis în ultimele zile, asta după ce lipsise un an din circuit, accidentată.

Muchova are și ea istoria ei cu accidentările, inclusiv una suferită anul trecut la Roland-Garros, o problemă la gleznă care a forțat-o să se retragă atunci în turul al treilea. Totul s-a aliniat în favoarea ei la ediția de anul acesta. A avut și un pic de ajutor și din partea tabloului, conjunctură la care a contribuit însă și ea, eliminând-o în primul tur pe Maria Sakkari, fostă semifinalistă aici, și preluându-i culoarul. De acolo, Karolina și-a ridicat nivelul de la un meci la altul, reușind să lege într-un tot unitar toate acele arme din jocul ei care o fac una dintre cele mai spectaculoase jucătoare din circuit. Muchova a avut mereu loviturile și abilitățile, dar traversează acum un moment în care le folosește într-un mod cu adevărat inspirat și eficient. Bilanțul ei din 2023 spune aceeași poveste: Muchova are acum un bilanț de 22-7 în acest sezon.

Ca să ajungă în prima ei finală de Grand Slam a carierei s-ar putea să aibă nevoie de ceva mai mult de atât, posibil să facă poate meciul vieții. Pentru că oponenta ei din semifinale traversează o formă cu adevărat de speriat. Aryna Sabalenka nu trecuse niciodată de turul al treilea la Paris până în acest an, dar nimic din statisticile trecutului, nimic din teoria cunoscută anii precedenți despre bielorusă – că e inconstantă, că tinde să se topească sub presiunea meciurilor mari, că are acea tendință de a se autodistruge – nu mai e valabil în acest an.

Un an în care Sabalenka câștigă la foc automat (34-5) și pare, la acest moment, singura jucătoare de pe tablou capabilă s-o oprească pe Iga Swiatek.

Contra Svitolinei, Aryna nici măcar n-a făcut un meci ieșit din comun, dar în acest moment este într-o fază în care nu mai are nevoie de asta pentru a câștiga astfel de meciuri. Cu toată defensiva de calitate a Elinei, cu toată abilitatea ei cunoscută de a pune mereu o minge înapoi când ai crede că nu mai e posibil, Svitolina n-a avut, până la urmă, soluții în fața loviturilor extrem de puternice ale bielorusei.

Traseul Svitolinei, oprit în sferturile de finală, rămâne unul dintre highlights-urile acestui turneu, iar revenirea ei la un nivel înalt e acum o certitudine, după un titlu pre-RG și un sfert de finală la Paris.

Sabalenka și Muchova s-au întâlnit o singură dată până acum, un meci câștigat de bielorusă în 2019.

Celelalte sferturi de finală de pe tabloul feminin se joacă miercuri.

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi