Roland-Garros, sferturile de finală, preview-uri: Cine face pasul spre careul de ași? 

Radu Marina | 5 iunie 2023

Sferturile de finală ale Roland-Garros au adus pe afiș nume grele și meciuri interesante. Uite analiza fiecărui duel în parte.

Două jucătoare cu protected ranking, câteva surprize, câteva premiere, o reeditare a unei finale de anul trecut, dar și grupul marilor favoriți: sferturile de finală ale Roland-Garros au adus pe afiș nume grele și meciuri interesante. Uite analiza fiecărui duel în parte.

Tabloul feminin

Iga Swiatek vs. Coco Gauff (miercuri)

La prima vedere, acest duel pare de neratat: o reeditare a finalei de anul trecut, un duel între două jucătoare tinere, în formă, aflate în top 10 WTA. În realitate însă, Iga e un match-up dezastruos pentru Gauff și e greu de crezut că asta se va schimba acum, pentru acest meci. Tenisul americancei e mult prea previzibil și îngrijt ca să o rănească pe Swiatek. Pare o situație fără ieșire și orice ar încerca Coco tot n-ar avea sorți de izbândă, atât pentru că Swiatek e la un alt nivel, cât și pentru că tenisul americancei nu are mai multe planuri de joc; jocul așezat și solid al lui Coco de pe linia de fund nu doar că nu o deranjează pe Iga, dar polonezei îi și place cum vine mingea. Iar faptul că Swiatek nu e agresată și poate fi ea cea care impune ritmul o va favoriza întodeauna, pentru că asta e esența ei ca jucătoare: să vină peste adversară, să îi ia din timpii de reacție, să o sufoce.  

Swiatek a învins-o pe Gauff de șase ori în tot atâtea meciuri – iar ceea ce e și mai impresionant e faptul că în ultimele cinci meciuri Gauff n-a câștigat mai mult de patru game-uri pe set. De altfel, în ultimele cinci partide cu Gauff, Iga a pierdut doar 20 game-uri. 

Beatriz Haddad Maia vs. Ons Jabeur (miercuri)

Ons Jabeur și Beatriz Haddad Maia au depășit, de-a lungul anilor, bariere care păreau greu de atins, ambele provenind din țări în care cultura tenisului nu mai este sau nu a fost niciodată una dezvoltată; nu a existat un drum gata bătătorit de altcineva, pe care să-l fi putut urma și ele. Întâlnirea lor din sferturile de finală are o semnificație aparte tocmai din acest motiv: e un duel dintre două sportive care și-au pavat un drum în tenis singure și au devenit o sursă de inspirație pentru toate jucătoarele și jucătorii la început de drum din lumea arabă sau din America de Sud. 

La această ediție a Roland Garros, ambele jucătoare au mai depășit un prag.  Prin victoria (6-3, 6-1) contra Bernardei Pera, Ons Jabeur a devenit prima jucătoare din Tunisia care se califică în sferturile de finală la Roland Garros. În vreme ce Beatriz Haddad Maia este prima jucătoare din Brazilia calificată în sferturile de finală la Paris din 1968 încoace. Ca să ajungă aici, Haddad Maia a câștigat un meci absolut epuizant cu Sara Sorribes Tormo – 6-7, 6-3, 7-5 – încheiat după 3 ore și 51 de minute – cel mai lung meci jucat în circuitul feminin în 2023, al treilea cel mai lung meci jucat pe tabloul feminin la Roland Garros. 

Haddad Maia și Jabeur se vor întâlni pentru a treia oară, scorul întâlnirilor directe fiind 2-0 pentru Jabeur. Ultimul lor meci a avut loc pe zgura de la Stuttgart, în urmă cu două luni, meci încheiat cu victoria clară a lui Ons. 

Va fi un contrast de stiluri – Ons creativă, imprevizibilă, mereu capabilă să improvizeze și să găsească cele mai bune soluții, Haddad Maia puternică, agresivă și căutând să închidă cât mai repede punctele – în care diferența va fi făcută de prospețimea fizică și de câte resurse de energie mai au fiecare – cu mențiunea că, în acest caz, Haddad Maia pleacă din start cu un mic dezavantaj. 

Karolina Muchova vs. Anastasia Pavlyuchenkova  (marți)

E un meci al oportunităților și al șanselor mari pentru fiecare dintre adversare. O calificare în semifinale ar însemna enorm pentru carierele lor: pentru Muhcova ar însemna cel mai relevant rezultat al carierei sale de până acum; pentru Pavlyuchenkova ar fi o continuare extraordinară a revenirii sale în tenis. Ca să ajungă aici, cele două au avut un parcurs ușor diferit: Muchova a știut cum să profite de o parte de tablou ofertantă, iar Pavlyuchenkova a trebuit să învingă trei capi de serie (Samsonova, Potapova, Mertens). Aceasta va fi a patra lor întâlnire, scorul întâlnirilor directe fiind 2-1 pentru Pavlyuchenkova.

Elina Svitolina vs. Aryna Sabalenka  (marți)

În alte vremuri, acest meci ar fi fost un adevărat cap de afiș. O Elina Svitolina în formă maximă și o Aryna Sabalenka în forma actuală ar fi produs un meci de zile mari, datorită stilurilor de joc diferite (o agresivitate în stare pură la Sabalenka, un joc ușor așezat, cu tente defensive și de contraatac la Svitolina) dar și pentru că știm ce pot produce pe un teren de tenis atunci când ating cel mai înalt nivel al lor.

În acest moment, lucrurile stau puțin diferit: Sabalenka traversează cea mai bună perioadă a carierei sale, iar Svitolina e abia la începutul unui proces de revenire greoi și de readaptare cu tot ce înseamnă viața de circuit. Va fi, însă, și un test important pentru Elina, din care poate înțelege exact unde e, în acest moment, nivelul ei față de al celei mai bune jucătoare din 2023. Teoretic, Aryna ar trebui să fie prea puternică acum, dar încărcătura specifică acestui meci și experiența Elinei nu pot fi neglijate.

La întâlnirile direct, cele două și-au împărțit victoriile până acum (1-1), ultimul meci fiind câștigat de Svitolina, în 2020, la turneul de la Strasbourg.

Tabloul masculin 

Carlos Alcaraz vs. Stefanos Tsitsipas (marți)

Fără dubiu, este cel mai așteptat și interesant meci din faza sferturilor de finale. Pentru fiecare dintre ei acesta e cel mai important și greu test de până acum. Niciunul n-a avut mari emoții, făcându-și impecabil treaba fără a-și consuma inutil energia. Având în vedere istoricul lor, cu Alcaraz care a câștigat toate cele patru meciuri contra grecului, întrebarea e cu ce ar putea veni Tsitsipas la întâlnire și ce ar putea face mai bine acum?

Până acum, cu excepția primului lor meci, de la USO 2021, care a fost unul de cinci seturi, toate celelalte trei au mers rapid și fără emoții în dreptul lui Alcaraz, care nu pare a fi incomodat de nimic din ceea ce propune Tsitsipas. Ba mai mult, la ultimul lor meci jucat din urmă cu câteva săptămâni, în finala turneului de la Barcelona, Tsitsipas a părut complet surprins de tot ce s-a întâmplat în acel meci: i-a fost greu să mențină același nivel mult timp, i-a fost greu să răspundă cu aceeași intensitate. 

Alcaraz pleacă, așadar, cu prima șansă aici și va fi interesant de văzut ce poate aduce Tsitsipas la întâlnire, pentru că acel zero din dreptul lui de la întâlnirile directe spune multe, iar Stefanos nu pare a fi, totuși, genul de jucător care să accepte că nu poate găsi chiar nicio soluție în fața unui adversar. Doar că de la a dori și până la a putea e o cale lungă – iar în acest moment, Alcaraz e jucătorul mai bun, mai complet, cu mai multă încredere. 

Novak Djokovic vs. Karen Khachanov  (marți)

Până la un punct, Karen Khachanov pare a fi exact jucătorul de care are nevoie Djokovic într-o fază mai avansată a unui Slam. Nole îl domină la întâlnirile directe (8-1), știe cum să joace contra rusului (se ferește pe cât posibil de forehand și îi direcționează mai toate atacurile spre rever) și are acest avantaj mental pe care îl oferă multitudinea de victorii pe care le-a obținut în fața rusului. 

Khachanov l-a învins o singură dată pe Nole, la Mastersul de la Paris din 2018, din finală. Rezultatul acela ar fi putut avea un oarecare rol dacă nu ar fi fost urmat de șapte victorii consecutive ale sârbului – și doar un singur set câștigat de Khachanov. 

Casper Ruud vs. Holger Rune  (miercuri)

Va fi reeditarea sfertului de finală de anul trecut de la Roland Garros, câștigat de Ruud în patru sferturi, după ceva tensiune la mijloc. Un an mai târziu, dinamica acestei întâlniri e una complet diferită: Rune e mult mai experimentat acum, a câștigat mult în ultimul an, a obținut confirmări importante, l-a învins între timp pe Ruud, deci știe ce are de făcut. În vreme ce Ruud n-are cel mai grozav sezon. Norvegianul rămâne jucătorul mai experimentat, capabil să speculeze orice cădere sau moment mai nefast al adversarului – dar Rune e jucătorul mai în formă. Rămâne doar de văzut dacă meciul jucat cu Cerundolo, de peste patru ore, încheiat în cinci seturi, cu un match tiebreak (10-7), va avea vreun efect negativ asupra danezului, sau, dimpotrivă, va juca eliberat după a scăpat de un meci așa strâns. 

La întâlnirile directe, Ruud îl conduce pe Rune cu 4-1, cu ultimul meci câștigat de danez, în urmă cu o săptămână la Roma. 

Alexander Zverev vs Tomas Etcheverry (miercuri)

Printre poveștile cu reveniri ale acestui RG merită menționată și cea a lui Zverev, care, la un an de când suferea acea accidentare crâncenă în meciul cu Nadal, într-un moment în care se poate argumenta că avea o șansă serioasă la victorie, iată că își face acum iar pârtie spre fazele avansate ale turneului. Germanul l-a scos în optimi pe Grigor Dimitrov în trei seturi, într-un meci în care senzația a fost că nu-și poate pierde serviciul, în ciuda numeroaselor șanse de break pe care le-a oferit, sau pe care bulgarul le-a creat.

Următorul adversar ar trebui să trezească interesul celor în căutare de fețe (relativ) noi. Argentinianul Etcheverry e la cel mai important rezultat al carierei în turneele de Slamuri; în fapt, până anul acesta la Melbourne nu trecuse vreodată de primul tur. La Paris, Tomas i-a scos pe britanicul Draper, pe australianul De Minaur și pe croatul Coric fără să piardă set, iar în optimi l-a depășit pe japonezul Nishioka, într-un meci foarte antrenant în primul set, cu un tiebreak grozav, luat de sud-american cu 10-8. Nishioka s-a resimțit de acolo, lăsându-i cale liberă lui Etcheverry către sferturi fără set pierdut.

Zverev are, firește, experiența superioară și mai multe atuuri, dar Etcheverry, marele outsider al acestor sferturi, are numai de câștigat de aici înainte. Plus un joc foarte fizic, solid și un forehand redutabil, genul de jucător cum obișnuiau pe timpuri să-și facă un nume la Roland-Garros. Va fi interesant de văzut cum va aborda tactic meciul cu Zverev, care, la rându-i, pare că se mișcă foarte bine în acest turneu. Dar dacă argentinianul va păstra nivelul de până acum, ar putea deveni interesant.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi