Jannik Sinner triumfă la Miami, îl învinge pe Grigor Dimitrov în finală și urcă pe locul 2

Radu Marina | 31 martie 2024

Jannik Sinner e noul campion al turneului de la Miami după victoria din finala cu Grigor Dimitrov.

Jannik Sinner e noul campion al turneului de la Miami după victoria din finala cu Grigor Dimitrov. Sinner a trecut de Dimitrov, 6-3, 6-1 și a obținut al treilea trofeu în 2024, după Australian Open și Rotterdam. Italianul ajunge astfel la 22 de victorii și o singură înfrângere în acest sezon, singurul meci pierdut fiind cel de la Indian Wells, cu Carlos Alcaraz. Miami 2024 e al doilea turneu Masters pentru Sinner, după cel câștigat anul trecut în Canada, la Rogers Cup.

În urma acestui rezultat, Sinner urcă pe locul 2 în premieră – primul sportiv din Italia, bărbat sau femeie, care ajunge între primii doi din lume – și se apropie la aproape 1000 de puncte de Novak Djokovic în clasamentul ATP. Asta înseamnă, automat, că italianul e în cărți și are șanse reale să devină lider în acest an. De altfel, în Race el conduce detașat, cu peste 1300 de puncte.

După două finale pierdute la Miami (2021, 2023) Jannik Sinner reușește să își treacă în cont un trofeu pe care și l-a dorit mult. Sinner a mărturisit, după victoria cu Medvedev din semifinale, că în 2021 nu a putut dormi deloc în noaptea dinaintea finalei din cauza emoțiilor, iar anul trecut, deși a fost mai liniștit, nu a reușit să se impună pentru că nu a știut cum să gestioneze finala. Tot el a completat apoi: „Sunt o persoană diferită acum, un jucător diferit și cred că pot gestiona mai bine situația”.

E limpede, de altfel, că Jannik nu mai e jucătorul din 2021, nici măcar cel din 2023. Italianul a evoluat pe toate planurile, a urcat trepte importante și a primit toate confirmările necesare pentru a putea să dea la o parte și cele mai mici dubii. Iar acum joacă un tenis atât de sigur și de coerent încât aproape niciun jucător nu îi mai poate face față: are o siguranță dezarmantă în lovituri, în deplasare și în alegerile pe care le face încât diferența dintre el și restul plutonului e mai mult decât evidentă.

Această diferență de nivel și de încredere s-a văzut și în finala de astăzi, când a avut în față un jucător care a jucat un tenis excelent în aceste două săptămâni, Grigor eliminând, pe rând, trei jucători de top 10 (Hurkacz, Alcaraz, Zverev). Forma lui Dimitrov și încrederea pe care a căpătat-o în toate aceste victorii din ultimele săptămâni n-a fost însă suficientă pentru a-i pune probleme reale italianului: Dimitrov a avut mici sclipiri, a avut câteva atacuri bine gândite, încheiate cu câte un forehand accelerat în lung de linie, dar esența a fost la Sinner. El a fost jucătorul mai stabil de pe linia de fund, cu treceri geniale din defensivă în atac și care a fost, per total, greu de depășit în orice fază a jocului.

Mai mult, italianul a jucat și tactic foarte bine, atacându-i reverul lui Dimitrov în mod inteligent, apelând la lovituri agresive, dar liftate, pentru a-l determina pe bulgar să lovească de deasupra umărului, deci pentru a lovi necontrolat. Același lucru l-a făcut și la serviciu, servind des spre reverul adversarului cu mult kick. Rezultatul? Foarte multe erori neforțate venite de pe partea de rever pentru Dimitrov (raportul erorilor nefortate cu reverul a fost 12-0).

Finala a avut puncte frumoase, a avut și calitate, pe alocuri, dar nu a existat, în niciun moment, sentimentul că Dimitrov poate schimba cursul acestui meci: Sinner nu doar că a venit la acest meci cu încredere și jucând cel mai bun tenis al lui, aflându-se în cea mai bună perioadă, dar nici nu a greșit neforțat. A făcut un meci impecabil cap-coadă, fără fisuri și reușind în permanență să își impună tenisul cu o ușurință dezarmantă.

Astăzi, Grigor Dimitrov a fost învins de un jucător mai bun și mai în formă, cel mai bun jucător din acest an, de altfel. Strict pentru această finală și pentru cum s-a desfășurat ea nu ar trebui să fie regrete în partea bulgarului: Sinner a fost mai bun, mai puternic, iar resursele lui Grigor au părut, mai ales pe finalul meciului, pe sfârșite.

Singurul regret ar putea fi că un turneu atât de bun, în care a jucat formidabil și a învins trei jucători atât de diferiți și dificili, nu e dus la capăt cu un trofeu. Partea încurajatoare pentru Dimitrov e că revine, de mâine, în top 10 pentru prima dată din 2018.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi