Alcaraz și Sinner au toate argumentele să formeze rivalitatea viitorului. Meciuri precum duelul lor de la Indian Wells sunt doar începutul

Radu Marina | 17 martie 2024

Alcaraz e în finala Indian Wells pentru al doilea an consecutiv după 1-6, 6-3, 6-2 cu Sinner. E și prima lui apariție într-o finală de la Cincinnati 2023 încoace. Carlos îl va întâlni pe Daniil Medvedev în duelul pentru titlu. Seria de 19 victorii la rând a lui Sinner a luat sfârșit.

Carlos Alcaraz, deținătorul trofeului de la Indian Wells, i-a provocat prima înfrângere a anului lui Jannik Sinner, într-un meci foarte bun și intens, care a fost afectat de ploaie, fiind întrerupt câteva ore. Alcaraz e în finala Indian Wells pentru al doilea an consecutiv după 1-6, 6-3, 6-2 cu Sinner; e și prima lui apariție într-o finală de la Cincinnati 2023 încoace, atunci când a pierdut dramatic în fața lui Novak Djokovic. Pentru Carlos, aceasta e a șasea finală Masters a carierei. 

Jannik Sinner și Carlos Alcaraz s-au întâlnit pentru a opta oară în carieră în circuit (mai au un meci într-un challengerr), dar aceasta a fost prima oară când ambii sunt câștigători de Grand Slam. În plus, fiecare aducea o serie: Sinner, cu 16 victorii consecutive în 2024 și 19 în total, iar Alcaraz cu 10 victorii la rând la Indian Wells, unde câștigase anul trecut. Era o miză considerabilă într-un meci care a reconfirmat că această rivalitate încă în formare e, cu certitudine, una dintre cele mai interesante și frumoase din ultimii ani în circuitul masculin.

Alcaraz a fost, până la urmă, jucătorul care s-a adaptat mai rapid atât condițiilor de joc, cât mai ales la ceea ce a oferit Sinner. A fost un prim set în care italianul a dominat net, câștigând majoritatea schimburilor de mingi, jucând foarte curat și reușind câteva schimburi absolut spectaculoase – unele vor fi, cu siguranță, încadrate la cele mai bune lovituri ale anului. Alcaraz a început să caute soluții, înțelegând că, la un astfel de joc puternic, în forță și dur de pe linia de fund, Sinner îi e superior în acest moment. De altfel, fără niște artificii și lovituri sclipitoare, alese cu atenție și folosite în mod inteligent – așa cum a executat Alcaraz – Sinner poate fi foarte greu de învins, pentru că la jocul acesta tip 1 la 1, forță la forță este, în acest moment, la un alt nivel.

Începând cu setul doi, Alcaraz a făcut mici ajustări la retur (a făcut câțiva pași în spatele linie de fund pentru a controla mai bine și a încerca doar să pună returul în teren) și a apelat des, din ce în ce mai des la variație. “Mi-am schimbat puțin stilul de joc din setul doi. A trebuit să mă apăr mai bine decât am făcut-o în primul set, să pun mult mai multe mingi în teren, să încerc să rămân puternic. Mi-am schimbat inclusiv poziția la retur, să încerc să pun cât mai multe retururi în teren, pentru a putea să intru în raliuri”, a spus Alcaraz.

Victoria lui Sinner la Melbourne a dat startul unor dezbateri noi; s-au făcut comparații – normale, când vorbim de doi tineri care au capacitatea de a schimba ierarhiile în tenis , s-a discutat despre ce are Sinner și nu are Alcaraz (și invers), s-au dat deja verdicte potrivit cărora Sinner este un jucător mai complet și mai talentat decât spaniolul și cum Alcaraz se află pe o pantă descendentă.

Comparațiile nu folosesc în mod deosebit, dar uneori au rolul de accentua niște rivalități – în special acum, în această perioadă în care tenisul masculin (dar și cel feminin) a pierdut prea mulți jucători într-un interval scurt de timp, și implicit și rivalitățile. Tenisului masculin i-au lipsit astfel de rivalități, între doi jucători foarte buni, capabili să scoată de la celălalt ce e mai bun, să se întâlnească des, să se bată pentru trofee mari.

Sinner – Alcarez este o rivalitate care face bine tenisului: sunt diferiți, sunt încă foarte tineri, se respectă reciproc și par să aibă deja o relație foarte bună. Iar ceea ce ei propun pe terenul de tenis e cu adevărat impresionant. Alcaraz e un jucător incredibil de atletic și de complet, stăpânește toate loviturile și poate crea oricând ceva spectaculos, pornind de la nimic. Mai are o intensitate nu tocmai des întâlnită în tenis și un ritm sufocant, care nu le prea oferă alternative adversarilor.

La Sinner e despre coerența tenisului său și timing-ul loviturilor; italianul joacă un tenis agresiv, alert, dar foarte bine organizat. Nu îi poți găsi niște vulnerabilități evidente, care să fie exploatate de adversari, iar faptul că jocul său a devenit atât de echilibrat în fazele de atac și apărare l-au făcut să devină un adevărat pericol pentru oricine din circuit.

Tenisul celor doi, personalitățile lor, drumul pe care l-au avut de parcurs pentru a câștiga un Slam sunt diferite. Alcaraz a explodat pur și simplu și a extras aproape totul din acel val pe care s-a urcat, care a culminat cu două Slamuri câștigate și atingerea locului 1 în clasamentul ATP. Sinner a avut un drum mai natural – demonstrase de ce e capabil în trecut și mai avea doar de executat planul în momentul potrivit, la locul potrivit; a început asta anul trecut la Torino și a continuat anul acesta la Australian Open.

După Australian Open, Jannik Sinner nu a mai fost același jucător. Uneori, dar nu obligatoriu, după un rezultat mare se creează un declic – în mintea și apoi în tenisul unor jucători. Iar asta poate înseamna că orice urmă de îndoială se evaporă și pot juca cel mai bun tenis al lor, cu mintea limpede, fără temeri. Fluent. Dispare gândul de a juca pentru a nu pierde. E despre a juca liber, indiferent de care ar fi deznodământul.

În momentul de față, Sinner a intrat în această fază, pentru că a fost întotdeauna un jucător echilibrat, atât pe teren cât și în afara lui, motiv pentru care i-a fost mai ușor să gestioneze acel rezultat de la Melbourne. În alte cuvinte, a știut ce să facă cu acel succes, a extras tot ce era nevoie pentru a trece la nivelul următor.

La Alcaraz, situația e diferită. Deși e mai mic ca Sinner, el a trecut deja de tot ce presupune procesul post-Slam câștigat – tot cu brio, la fel ca Sinner. Acum, Alcaraz trebuie să mențină ștacheta pe care chiar el a ridicat-o la un nivel extrem de înalt. Ori asta nu e o treabă ușoară, mai ales când așteptările sunt atât de mari. 

Sinner a ajuns la Indian Wells neînvins, după titlurile de la Australian Open și Rotterdam și și-a continuat această serie fără mari dificultăți, trecând în câte două seturi de Kokkinakis, Struff, Shelton și Lehecka. În vreme ce Alcaraz nu a avut cea mai bună perioadă și nici cel mai bun start de sezon. De fapt, pentru Alcaraz lucrurile nu au mai mers bine după finala pierdută la Cincinnati, anul trecut, cu Djokovic. De la acel moment au apărut problemele de încredere, problemele fizice și a părut, în multe rânduri, vulnerabil: a pierdut parcă prea rapid și ușor la Australian Open cu Zverev în sferturi, apoi a fost învins de Jarry la Buenos Aires, iar după s-a retras accidentat la Rio.

Acum, Alcaraz e din nou într-o finală importantă, după câteva meciuri în care nivelul lui s-a apropiat de ceea ce știam în trecut, iar acest rezultat vine exact în cel mai potrivit moment: la un turneu pe care l-a câștigat anul trecut și înainte de zgură, acolo unde e capabil să facă diferența. Nu e mai puțin adevărat că lui Carlos pare să-i priască condițiile de la Indian Wells, dar asta nu-i scade din merite; o finală e o finală și îl va ajuta să lase în urmă ultima jumătate de an.

În ceea ce-l privește pe Sinner, după căzătura din setul decisiv, când s-a rănit la încheietura și a părut că-l deranjează serios și e îngrijorat, tenisul lui a scăzut și în intensitate și în precizie. Această serie a lui de victorii consecutive s-ar fi oprit oricum la un moment dat – și cu cât ar fi devenit mai mare, cu atât presiunea din jurul lui ar fi crescut mai mult și mai mult. Desigur, presiunea e un privilegiu și e mai frumos să îți numeri victoriile decât să o iei de la zero, dar acum Sinner are șansa de a începe o nouă astfel de serie. Și – cu condiția ca problema la încheietură să nu fie gravă – cu siguranță că italianul va rămâne un actor important în restul sezonului.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi