Jack Sock câștigă primul său titlu de Masters, se califică la Turneul Campionilor

Radu Marina | 5 noiembrie 2017

După cel mai important titlu al carierei, Jack Sock merge la Londra, obținând ultimul loc disponibil la Turneul Campionilor. Lista completă a ATP Finals este Nadal, Federer, Zverev, Thiem, Cilic, Dimitrov, Goffin și Sock.

Jack Sock a reușit primul sau titlul de Masters după o victorie muncită (6-7, 6-4, 6-1) împotriva revelației din această săptămână, Filip Krajinovic, care și-a văzut astfel oprit parcursul incredibil de la Paris. Sârbul rămâne însă cu genul de performanță care poate schimba cariere: ea îl va duce până pe locul 33 de luni, o nouă premieră pentru el.

Pentru Jack Sock acest titlu înseamnă trei iepuri dintr-un foc: cel mai important rezultat al carierei sale, calificarea la Londra (l-a depășit in extremis pe Carreno Busta) și intrarea, tot în premieră, în Top 10. Poate și din cauza acestei mize multiple, americanul a intrat vizibil încordat și cu o mare presiune, dar treptat a reușit să se stăpânească și să gestioneze excelent situația în final. Sock devine astfel primul jucător american care câștigă un titlu Masters după Andy Roddick în 2010 (Miami) și oprește seria de 69 de titluri Masters câștigate la rând (!) de jucătorii din Europa.

Competitivă, dar fără să impresioneze neapărat, finala de la Paris a fost mai mult un meci despre emoții, câștigat de cel care a reușit să le țină mai bine în frâu. Atât Sock, cât și Krajinovic au intrat destul timid în meci, au conștientizat importanța lui, au avut ezitări; primul care a clipit a fost chiar Sock, la 2-3 în primul set, când și-a cedat serviciul după câteva duble și erori. A recuperat rapid break-ul, iar de acolo s-a mers cap la cap până la 5-5.  Cu cât se apropia finalul setului însă, ambii au dat semne de încordare și au jucat prudent. Tot Sock a fost cel care a cedat primul, de data asta la 5-6 după câteva erori, unele forțate și de sârb care a presat și nu s-a ferit să atace în acele momente.

Dar în setul doi, presiunea s-a mutat spre Krajinovic, care a devenit la rândul lui ezitant, a vociferat permanent și a simțit din plin apăsarea. Era foarte aproape de a realiza ceva mare iar asta s-a reflectat în joc; a devenit pasiv, a greșit mult și și-a cedat serviciul încă din primul game al setului, suficient pentru Sock să prindă aripi. În spatele unui serviciu care l-a ridicat mult în finala de azi, Sock s-a mai dezmorțit în setul doi, și-a dat drumul complet la braț, a fost inspirat de câteva ori cu venirile la fileu și a căutat să se ferească de reverul sârbului, reușind astfel să ducă meciul în decisiv.

Care decisiv i-a aparținut în totalitate lui Sock. Break-ul obținut la 1-1 după un passing shot în lung de linie pur și simplu excelent reușit de american a fost momentul în care Krajinovic s-a prăbușit, iar Sock s-a transformat. După break-ul reușit, americanul s-a eliberat complet de toată presiunea care îl apăsa, s-a încurajat după fiecare punct, i-a ieșit tot ce a încercat, a mai făcut un break tot după un passing de excepție și a înlăturat orice dubiu cu privire la câștigător după un game de serviciu care a durat 53 de secunde.

La finalul meciului, Sock concluziona că ar minți dacă ar spune că în urmă cu 18 luni se simțea pregătit să câștige un astfel de turneu, dar e ceva la care a muncit mult și crede că atât timp cât muncești și continui să lupți, lucrurile bune se întâmplă întotdeauna.

Cel mai important pentru Jack e că a știut să profite de oportunitate, atunci când ea s-a prezentat. Decimat de retrageri și de accidentări, Mastersul de la Paris a surprins chiar și pentru standardele sale. Turneul de la Bercy e cunoscut drept Mastersul care oferă cele mai mari oportunități pentru potențiale surprize; de-a lungul ultimilor ani, aici au fost mai mereu trasee-surpriză. Ediția de anul acesta le întrece însă pe toate; a fost pentru prima dată din 2001 încoace, adică înainte de startul erei Big Four, când niciunul dintre primii opt cap de serie nu ajunge în semifinale. Ultima oară s-a întâmplat la Toronto 2001, când Andrei Pavel câștiga finala cu favoritul 9, Patrick Rafter, fără să fie pe lista capilor de serie.

Așa s-a încheiat sezonul regulat din ATP, care a cunoscut trei campioni în premieră la nivel de Masters: pe lângă Sock, anul acesta a mai găsit drumul spre un titlu la acest nivel și bulgarul Grigor Dimitrov. Alex Zverev a mers chiar mai departe, câștigând două titluri consecutive de Masters, la Roma și la Montreal. Cele mai multe titluri din 2017 le-a adunat Federer (trei), urmat de Nadal și de Zverev (câte două).

Cei trei sunt așteptați să domine și Turneul Campionilor de la Londra, unul cu o compoziție foarte diferită de ce ne-a obișnuit această competiție în ultimii ani.  Lista completă a ATP Finals este Nadal, Federer, Zverev, Thiem, Cilic, Dimitrov, Goffin și Sock.

https://twitter.com/TennisTV/status/927207619386802177

 

***

Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

 

Cumpără Onederful de AICI 

Cumpără Onederful Black de AICI

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi