Irina Begu se resimte după efortul de la Cleveland, pierde cu Andrea Petkovic la US Open

Treizecizero | 30 august 2021

Bandajată serios și cu momentumul complet oprit, Irina s-a străduit din răsputeri să stea aproape de adversara ei.

US Open este oferit de

Era în mod clar o misiune dificilă încă din momentul în care s-a aflat că jumătatea de tablou a Irinei Begu a fost programată să joace luni, iar jucătoarea a ajuns până în finala de la Cleveland. Asta i-a lăsat doar două zile între cele două meciuri – cel cu Anett Kontaveit, din finala de la Cleveland și cel cu Andrea Petkovic, din primul tur de la US Open. Doar două zile pentru a procesa săptămâna trecută, pentru drumul la NY și tranziția la noile condiții, plus pentru o minimă recuperare.

Finalmente, nu a fost de ajuns, iar Irina s-a văzut eliminată de Andrea Petkovic, 6-2, 7-6 (3), într-un meci în care nu a putut să-și aducă la joc nivelul ei cel mai bun.

Irina a început cu break, dar s-a văzut repede că îi lipsește energia și îi e dificil să aducă intensitatea necesară unui prim tur de Slam. Primul set a fost practic consumat pentru a a-și adapta corpul la efort. Odată ce asta s-a întâmplat, Irina a început cu o altă viteză în setul secund. S-a desprins repede la 2-0 și a amenințat serios cu un al doilea break, unul de siguranță. I-ar fi fost de mare folos pentru că, foarte probabil, i-ar fi adus setul al doilea. Așa însă, în acel game trei, Irina s-a resimțit – cel mai probabil la un sprint energic în cross la o minge din preajma fileului – și, după ce a pierdut game-ul, a solicitat o intervenție medicală la coapsa dreaptă.

Bandajată serios și cu momentumul complet oprit, Irina s-a străduit din răsputeri să stea aproape de adversara ei. A rezultat un set pe bucăți: segmente în care Irina reușea să-și canalizeze energia rămasă pentru a aduna puncte, urmate de alte perioade în care se vedea că se resimte și pierdea contactul cu adversara ei. De la 2-0 s-a văzut condusă cu 3-2, dar apoi a făcut iar break pentru 4-3, după care au urmat două game-uri pierdute la zero. Un alt efort susținut a ajutat-o să rămână în meci la 4-5, ba chiar să-și ofere o șansă de break la 5-5, salvată însă de Petkovic.

S-a ajuns astfel în tiebreak, unde Andrea a jucat mai îngrijit și a făcut suficient cât să nu-și complice viața suplimentar.

E îndelung documentat și confirmat deseori de către jucători elementul de dificultate pe care-l presupune să duci două turnee consecutive la un nivel înalt. Lucrul acesta e cu atât mai complicat cu cât al doilea e un Grand Slam. Era un risc asumat însă, îndreptățit de nivelul atins de Irina săptămâna trecută la Cleveland și de perspectiva unui eventual trofeu, de care n-a fost deloc departe. Efortul de acolo a meritat – finalele WTA nu sunt la îndemână săptămânal – iar înfrângerea de azi nu îi scade cu nimic din meritele și din bucuriile trăite săptămâna trecută.

Din păcate, e a doua oară când Irina are un ghinion similar anul acesta; în Australia s-a accidentat într-un traseu foarte bun la un turneu premergător Australian Open și a jucat accidentată, pierzând în primul tur.

Dincolo, după o serie consistentă de întâlniri nefericite cu jucătoarele din România, pe care le-a tot întâlnit în reușite importante ale carierelor lor (primul titlu al Simonei, calificarea în prima finală de Slam a Simonei, primul titlu al Gabrielei Ruse, etc), Andrea Petkovic pare să fi schimbat foaia acum. E la a treia victorie consecutivă contra unei românce și la a cincea din șase meciuri jucate anul acesta (singura înfrângere, cu Ruse); pe Irina o prinde a doua oară într-o situație complicată pentru aceasta, după meciul de la Roma.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Simona Halep: „Nu știu de ce toată lumea vorbește despre finalul carierei mele. Nu este aproape. Îmi doresc mult să mai joc. Din cauza accidentărilor am avut mici dubii că mai pot, dar acum sunt foarte fit, sunt sănătoasă, și îmi doresc să mai joc, doi-trei ani, patru ani."