Irina Begu se resimte după efortul de la Cleveland, pierde cu Andrea Petkovic la US Open

Treizecizero | 30 august 2021

Bandajată serios și cu momentumul complet oprit, Irina s-a străduit din răsputeri să stea aproape de adversara ei.

US Open este oferit de

Era în mod clar o misiune dificilă încă din momentul în care s-a aflat că jumătatea de tablou a Irinei Begu a fost programată să joace luni, iar jucătoarea a ajuns până în finala de la Cleveland. Asta i-a lăsat doar două zile între cele două meciuri – cel cu Anett Kontaveit, din finala de la Cleveland și cel cu Andrea Petkovic, din primul tur de la US Open. Doar două zile pentru a procesa săptămâna trecută, pentru drumul la NY și tranziția la noile condiții, plus pentru o minimă recuperare.

Finalmente, nu a fost de ajuns, iar Irina s-a văzut eliminată de Andrea Petkovic, 6-2, 7-6 (3), într-un meci în care nu a putut să-și aducă la joc nivelul ei cel mai bun.

Irina a început cu break, dar s-a văzut repede că îi lipsește energia și îi e dificil să aducă intensitatea necesară unui prim tur de Slam. Primul set a fost practic consumat pentru a a-și adapta corpul la efort. Odată ce asta s-a întâmplat, Irina a început cu o altă viteză în setul secund. S-a desprins repede la 2-0 și a amenințat serios cu un al doilea break, unul de siguranță. I-ar fi fost de mare folos pentru că, foarte probabil, i-ar fi adus setul al doilea. Așa însă, în acel game trei, Irina s-a resimțit – cel mai probabil la un sprint energic în cross la o minge din preajma fileului – și, după ce a pierdut game-ul, a solicitat o intervenție medicală la coapsa dreaptă.

Bandajată serios și cu momentumul complet oprit, Irina s-a străduit din răsputeri să stea aproape de adversara ei. A rezultat un set pe bucăți: segmente în care Irina reușea să-și canalizeze energia rămasă pentru a aduna puncte, urmate de alte perioade în care se vedea că se resimte și pierdea contactul cu adversara ei. De la 2-0 s-a văzut condusă cu 3-2, dar apoi a făcut iar break pentru 4-3, după care au urmat două game-uri pierdute la zero. Un alt efort susținut a ajutat-o să rămână în meci la 4-5, ba chiar să-și ofere o șansă de break la 5-5, salvată însă de Petkovic.

S-a ajuns astfel în tiebreak, unde Andrea a jucat mai îngrijit și a făcut suficient cât să nu-și complice viața suplimentar.

E îndelung documentat și confirmat deseori de către jucători elementul de dificultate pe care-l presupune să duci două turnee consecutive la un nivel înalt. Lucrul acesta e cu atât mai complicat cu cât al doilea e un Grand Slam. Era un risc asumat însă, îndreptățit de nivelul atins de Irina săptămâna trecută la Cleveland și de perspectiva unui eventual trofeu, de care n-a fost deloc departe. Efortul de acolo a meritat – finalele WTA nu sunt la îndemână săptămânal – iar înfrângerea de azi nu îi scade cu nimic din meritele și din bucuriile trăite săptămâna trecută.

Din păcate, e a doua oară când Irina are un ghinion similar anul acesta; în Australia s-a accidentat într-un traseu foarte bun la un turneu premergător Australian Open și a jucat accidentată, pierzând în primul tur.

Dincolo, după o serie consistentă de întâlniri nefericite cu jucătoarele din România, pe care le-a tot întâlnit în reușite importante ale carierelor lor (primul titlu al Simonei, calificarea în prima finală de Slam a Simonei, primul titlu al Gabrielei Ruse, etc), Andrea Petkovic pare să fi schimbat foaia acum. E la a treia victorie consecutivă contra unei românce și la a cincea din șase meciuri jucate anul acesta (singura înfrângere, cu Ruse); pe Irina o prinde a doua oară într-o situație complicată pentru aceasta, după meciul de la Roma.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi