Irina Begu pierde o finală strânsă la Cleveland, dar jocul ei din turneu și revenirea la un nivel înalt înseamnă un câștig enorm

Treizecizero | 28 august 2021

În contextul problemelor de sănătate care i-au afectat masiv sezonul, această finală, prima după patru ani, e un rezultat enorm pentru Irina. Ea are toate motivele să spere că își va mai oferi motive de bucurie în restul sezonului.

O săptămână excelentă pentru Irina Begu s-a încheiat cu o înfrângere în finala de la Cleveland, unde jucătoarea noastră a fost învinsă de Anett Kontaveit, 7-6 (5), 6-4. Favorita 2 a turneului și-a asigurat astfel trofeul ediției inaugurale a competiției din Ohio.

A fost un meci de un nivel excelent, în particular într-un prim set în care diferența dintre cele două a fost minusculă. Irina a jucat de la egal la egal cu adversara ei, dar, în ceea ce a fost al patrulea ei tiebreak jucat în primul set pe parcursul acestui turneu, de data asta lucrurile nu au mai mers în favoarea ei în cele mai importante momente, de la 5-5 în sus.

Până acolo, Irina reușise încă o dată să recupereze un dezavantaj de un break, întorcând setul de la 2-5 cu câteva momente de tenis absolut grozav. Irina și-a dominat nu în puține rânduri adversara cu loviturile ei lungi și aspre și a reușit break-ul în game-ul al nouălea, la a cincea oportunitate, într-un game maraton. Kontaveit a reușit să salveze primele patru mingi de break, ajutată în fiecare ocazie de un serviciu excelent, dar Irina a insistat și a obținut până la urmă eroarea.

Pe val, Irina a reușit să consolideze pentru 5-5 și apoi a revenit de la 0-40 în game-ul următor, bătând la ușă pentru un nou break. A fost unul dintre momentele cheie ale meciului, pentru că românca părea decisă să lămurească setul chiar acolo. Kontaveit a jucat însă două puncte curajoase și a ieșit din încurcătură, oprind seria româncei pentru 6-5.

Tiebreak-ul care a urmat a fost unul al ideilor și execuțiilor curajoase de ambele părți, cele două finaliste împărțindu-și pe rând reușite notabile. Din păcate, exact execuția care i-a adus Irinei cel mai spectaculos punct al zilei (acea scurtă pentru 2-1 în tiebreak) i-a cauzat și cea mai mare neplăcere. La 5-5, Irina a încercat o altă scurtă, însă dintr-o poziție foarte dificilă, într-un moment al schimbului care nu impunea această opțiune. Mingea s-a oprit în fileu, iar Kontaveit a primit o minge de set. Schimbul următor s-a decis într-un raliu dur, intens; când Irina și-a asumat din nou riscurile, încercând un winner în lung de linie, mingea a ieșit milimetric afară, spre frustrarea Irinei și a zecilor de români din tribunele de la Cleveland.

Două puncte unul după altul, care au mers la limită într-o direcție, deși puteau foarte bine să meargă și invers. Într-un meci atât de echilibrat, marjele de eroare sunt mici, iar efectele unor astfel de situații decisive pot fi greu de răsturnat. Și, din păcate, așa a fost cazul și acum.

Deși a început cu hold setul al doilea, Irina n-a depășit cu adevărat dezamăgirea pierderii acelui prim set și s-a simțit curând că energia și convingerea au scăzut în jocul ei. Pentru ea era important să reușească să-și facă serviciul cât mai ușor și să stea aproape cât mai mult de adversara ei, să folosească timpul în așa fel încât să poată reintra mental în meci. Dar e foarte dificil să rămâi concentrat în astfel de momente și, într-adevăr, Irina a rămas vulnerabilă în startul de set, cedându-și serviciul în game-ul al treilea.

Un singur break a fost suficient pentru a decide acest set. Pe o suprafață iute, Kontaveit s-a păstrat constantă pe serviciu, cedând doar șase puncte pe serva ei în tot setul. Irina a luptat până la capăt cu ce a avut la dispoziție și a făcut o treabă foarte bună adunându-și și ultimele resurse pentru a ieși dintr-un 0-30 pe serviciul ei la 3-5. Și-a ținut serviciul acolo și a pus întrebarea, legându-și speranțele de o repetare a situației din primul set. Dar Kontaveit, cu un record de 1-7 în finalele WTA până azi, n-a mai ezitat de data asta, închizând meciul în siguranță. Azi a fost rândul ei să câștige.

Irina a avut mai multe lovituri direct câștigătoare (27-25), dar a greșit mai mult (25-15). Finalmente însă, totul se poate reduce la acele două puncte esențiale din tiebreak-ul primului set.

Se folosește adesea (și de multe ori într-un mod eronat) sintagma o înfrângere cât o victorie. Dar pentru Irina, săptămâna aceasta chiar e o victorie importantă.

Cu un joc absolut grozav toată săptămâna, Irina ar fi meritat acest titlu fără doar și poate. Dar, după ce dezamăgirea va trece, ea va fi prima care va spune că rămâne cu mai multe lucruri bune din această săptămână. În contextul problemelor de sănătate care, cum spuneam și ieri, i-au afectat masiv sezonul, această finală e un rezultat enorm, așa cum a punctat și ea la ceremonia de premiere. Pe lângă asta, au mai fost patru victorii de calitate, cu adversare redutabile. Un joc redescoperit, reamintind de perioadele excelente din 2020. Un nivel fizic din nou la înălțime, un mental solid și reîmprospătat, în evidentă relație cu condiția fizică. O primă finală WTA după patru ani. Și un salt în clasament, unde urcă pe 66. Un set de vești bune de care Irina avea mare nevoie.

„N-am câștigat, dar pentru mine a fost o săptămână atât de bună, după ce m-am chinuit cu probleme de sănătate atât de mult timp, iar acum sunt aici.

Aș vrea să-i mulțumesc și antrenorului meu (n.a. Victor Crivoi), pentru că m-a susținut și mi-a fost alături și a crezut în mine când eu nu am mai făcut-o”, a spus Irina, alături de felicitările pentru adversară și mulțumirile pentru organizatori și pentru fanii români prezenți zilnic în număr foarte mare în tribune.

Acum, că problemele de sănătate par a fi lăsate în spate, Irina are toate motivele să spere că își va mai oferi motive de bucurie în restul sezonului. Nu are mult timp la dispoziție pentru a se reseta înaintea startului la US Open, unde o va întâlni luni pe Andrea Petkovic, dar dacă va fi la un nivel bun fizic după efortul din această săptămână, ea are motive să spere că va continua această formă și la New York.

https://twitter.com/WTA/status/1431695311760592900?s=20

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

🔸 Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
🔸 Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Budapesta, WTA 250 (cu Fanny Stollar)
🔸 Raluca Olaru – dublu, Chicago, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)


Finale

🔸 Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
🔸 Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Horia Tecău – dublu, Hamburg, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Palermo, WTA 250
🔸 Irina Begu – simplu, Cleveland, WTA 250



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi