Irina Begu ratează ocazia de a-i opri seria de victorii a Biancăi Andreescu. Câștigătoarea Indian Wells supraviețuiește într-o revenire-thriller

Radu Marina | 21 martie 2019

Pentru a doua săptămână la rând, Irina Begu pierde, 4-6, 7-6 (2), 6-2, în fața Biancăi Andreescu, fiind eliminată din primul tur de la Miami, după ce în urmă cu mai bine de o săptămână era învinsă la Indian Wells de aceeași jucătoare, în aceeași fază. Atunci, Irina a avut un break avans în decisiv.

E al doilea turneu consecutiv la care Andreescu o învinge pe Irina în turul întâi, în urma unei reveniri. Irina nu fusese departe de victorie nici la Indian Wells, când a condus cu break în decisiv, înainte ca Bianca să lanseze o revenire spectaculoasă și să ducă apoi seria până la titlu.

Diferența dintre cele două meciuri e că la Miami scenariul a fost chiar mai crunt. Un meci care părea că-i va aduce Irinei o victorie concludentă și meritată s-a transformat într-o partidă greu de uitat pentru româncă; ea s-a văzut întoarsă de Andreescu de la 6-4, 5-1, plus o minge de meci avută de Irina la 5-3.

E tipul de înfrângere care doare și peste care nu se poate trece prea ușor. Toate înfrângerile sunt frustrante, firește, dar ele devin și mai greu de suportat când știi cum și de unde ai căzut. Iar azi, Irina a căzut de sus: a fost impecabilă o bună parte din meci, a făcut totul corect și a fost la un singur pas de o victorie mare. Totuși, câteva minute de derută au fost suficiente pentru ca toată munca depusă timp de aproape două seturi să se risipească.

Timp de un set și jumătate, Begu a făcut exact ceea ce trebuia, dat fiind contextul: având în față o adversară în mare formă, dar fără prea multă energie, Irina a venit cu un tenis inteligent și cumpătat. A lăsat-o pe Andreescu să dicteze mai mult și să creeze, forțând-o să pluseze, chiar și cu riscul de a fi dominată – o idee care s-a dovedit a fi una extrem de inspirată, în fața unei oponente care n-a mai avut nici răbdarea și nici forța de a sta în raliuri interminabile, după tot efortul depus la Indian Wells. Pe scurt, Irina a fost imprevizibilă, n-a oferit ritm, n-a avut căderi de lungă durată, a fost în permanență în alertă și a știut cum să profite de lipsa de claritate din jocul Biancăi. Așa s-a ajuns la 6-4, 5-1 și părea că ne îndreptăm spre o victorie (firească, după cum au decurs lucrurile) a Irinei și o pauză binemeritată petnru Bianca.

Doar că un meci ce părea ca și încheiat avea să se transforme într-o partidă de coșmar. De la 6-4, 5-1 și o minge de meci la 5-3, în decurs de câteva minute, Irina a văzut cum s-a dărâmat tot ce a construit cu greu timp de două seturi, fiind egalată și mai apoi condusă. Recuperarea de la 1-5 la 6-5 a Biancăi a fost posibilă în special pentru că Begu a scăzut, brusc, nivelul și cu greu a mai putut lega două puncte într-un game. A fost mai mult despre cât de slab a jucat Irina decât despre cât de eficientă a fost Andreescu. Meritul acesteia rămâne, firește: Bianca a știut ce să facă cu toate dublele greșeli și erorile neforțate ale Irinei și și-a făcut loc înapoi în meci.

Aici sunt două lucruri de subliniat: pe de o parte, aceste blocaje dese ale Irinei, care nu îi mai permit să execute liber, moment în care toate lovituriile ei suferă vizibil – vezi acel serviciu doi complet ratat din tiebreak. Și al doilea e despre cât de important e să continui să crezi și să transmiți adversarului mesajul corect. La 1-5, când puțini mai credeau că poate reveni, Andreescu striga și se încuraja după fiecare punct, încercând să-i arate Irinei că, deși e în avantaj, mai are mult de muncit pentru victorie. Acele cinci game-uri au fost câștigate cu mult ajutor din partea Irinei, dar și pentru că Andreescu a fost extrem de lucidă; abia de la 6-5 încolo a fost mai mult despre tenisul Biancăi: accelerări imprevizibile, scurte geniale, mult curaj.

Decisivul n-a adus, firește, mari schimbări. Irina, vizibil marcată, n-a putut trece peste ceea i s-a întâmplat și și-a cedat la zero serviciul încă din primul game. Iar impresia generală pe care a lăsat-o pe tot parcursul setului decisiv a fost că terenul de tenis e ultimul loc în care și-ar dori să fie în acel moment: grăbită, absentă și jucând la întâmplare. Asta, în timp ce Andreescu și-a ridicat și mai mult nivelul, fiind imposibil pentru Begu să o mai poată prindă din urmă.

Cu această nouă revenire, Bianca își duce seria de meciuri câștigate la opt și confirmă că e o adversară aproape imposibil de scos de pe teren: în acest sezon nu a pierdut niciun meci în două seturi. Următoarea sa adversară va fi americanca Sofia Kenin, una din cele trei jucătoare care au reușit să o învingă în acest an.

Pentru Irina în schimb, singura veste bună după ziua de azi – pe care și-o va dori să o lase cât mai repede în urmă – e că urmează sezonul de zgură, un segment în care, în mod tradițional, reușește să adune puncte și victorii prețioase, zgura fiind suprafața ei preferată.

*

Tot azi, Marius Copil a fost eliminat de Albert Ramos, 6-4, 6-2, în vreme ce Simona Halep și-a aflat adversara din turul al doilea: americanca Taylor Townsend (h2h 2-0). La rândul ei, Monica Niculescu a învins-o pe Tamara Zidansek, 6-1, 6-2. Moni, care a urcat pe tablou din calificări, o va întâlni pe Garbine Muguruza în turul al doilea. 

https://twitter.com/TennisCanada/status/1108852950565163008
https://twitter.com/treizecizero/status/1108881621950885890

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi