Bine un set și jumătate. Irina Begu e eliminată de Bianca Andreescu în primul tur la Indian Wells

Radu Marina | 7 martie 2019

Pentru a doua săptămână la rând, Bianca Andreescu învinge o jucătoare din România, după victoria de acum câteva zile obținută în fața Mihaelei Buzărnescu la Acapulco.

Astăzi, Andreescu a trecut, în primul ei meci din carieră la Indian Wells, de Irina Begu, 6-7, 6-3, 6-3, în două ore și 25 de minute, într-o partidă în care a revenit de la 1-3 în setul decisiv.

Irina a avut un start de meci aproape perfect, pe care nu l-a putut menține prea mult timp. Foarte hotărâtă și exactă, a obținut break-ul încă din debut și a început să adune puncte prețioase. Bianca n-a avut cel mai bun start de meci posibil, însă aici, pe lângă micile erori ușoare și dublele greșeli, jocul curat al Irinei a contribuit semnificativ. Begu a arătat multă siguranță, atât în defensivă, cât mai ales în ofensivă: ezitările aproape că au lipsit și întreg jocul ei a avut o viteză în plus față de al adversarei.

Până la 5-2, 40-0, Begu a fost fără cusur, fiind aproape impecabilă pe primul serviciu. Decisă să taxeze orice minge mai scurtă, eficientă cu returul și serviciul și foarte atentă la accelerări. Astea sunt, de fapt, niște piese care par că încep, treptat, să se așeze în locurile potrivite. Lipsa de hotărâre, care de cele mai multe ori se transforma într-o pasivitate dăunătoare, a tras-o adesea în jos pe Begu. Au fost ocazii în care nu ataca, deși avea ocazia, nu prelua inițiativa, deși ar fi putut, nu accelera, deși avea mingea potrivită.

Însă meciurile din acest an, precum și primul set de azi, au demonstrat că o Irina mai hotărâtă înseamnă și o Irina mult mai periculoasă – lucru confirmat și de antrenorul ei la unul dintre OCC: „Când ești hotărâtă, totul e în regulă”, i-a transmis Adrian Marcu.

Această hotărâre însă a durat relativ puțin. Aflată într-o poziție extrem de favorabilă (5-2, 40-0), scurtcircuitul avea să se producă după un forehand ratat, o dublă greșeală și o altă eroare neforțată. De la 5-2 și mingi de set, Begu s-a văzut egalată de Andreescu, care a luptat fantastic să revină. N-a avut cel mai bun început de meci, dar atitudinea ei a fost cea potrivită, iar acest lucru i-a permis să recupereze handicapul.

La 5-5, Begu a răspuns prompt cu un nou break, având, pentru a doua oară, șansa de a servi pentru primul set. Nu i-a reușit nici de data asta, însă s-a revanșat în tiebreak, acolo unde a fost jucătoarea mai lucidă, mai inspirată și mult mai agresivă.

După un prim set echilbrat, în care s-a jucat mult în serii și ambele jucătoare au avut intervale în care au excelat și momente în care nivelul lor a scăzut drastic, a urmat un set doi complet diferit. N-a mai fost vorba de echilibru, ci de un set care a curs clar doar în direcția Biancăi.

A fost pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni când Irina a pierdut, parcă prea facil și prea repede setul doi după un prim set câștigat la mare luptă – același lucru s-a întâmplat la Budapesta, cu Vondrousova. A cedat devreme inițiativa, a așteptat prea mult, a fost pusă prea des în defensivă.

Decisivul a avut aceeași poveste, dar cu un scenariu ușor schimbat. Irina n-a putut profita de avansul luat în începutul setului, când a condus cu 3-1 și a fost aproape de a face 4-2. A ratat ușor și din poziții favorabile, iar asta a costat-o, mai ales în fața unei jucătoare ca Andreescu, care joacă cu multă încredere, are multe meciuri în spate și pe care e greu să o scoți de pe teren. Bianca începe să arate că știe cum să joace momentele importante ale meciurilor, astfel că de la 1-3, ea a avut o serie de cinci game-uri la rând, în care Irina n-a găsit un dram de echilibru; fie a forțat și a greșit, fie a jucat la așteptare și a devenit pasivă.

Aceasta e prima victorie pe care Andreescu – care a ajuns pe tabloul principal grație unui wild card – o obține la Indian Wells și într-un turneu de Premier Mandatory. Următoarea ei adversară va fi Dominika Cibulkova, favorită 32, cu care nu s-a mai întâlnit niciodată până acum.

https://twitter.com/TennisCanada/status/1103448182518759424

Irina continuă la dublu, alături de Mihaela Buzărnescu, probă în care am avut vești bune azi. Raluca Olaru și Darija Jurak au trecut, 6-2, 4-6, 10-6 de Melichar/Peschke, favoritele 4 ale turneului, iar Monica Niculescu și Abigail Spears le-au învins, 6-4, 6-4, pe Kudermetova/Schuurs.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi