Irina în finală! Cu o altă victorie grozavă, Irina Begu e în finala de la Cleveland, prima după patru ani

Treizecizero | 27 august 2021

Irina Begu joacă zilele astea cu aerul cuiva care vrea să recupereze oportunitățile pierdute fără voia ei în ultimele două sezoane. Răbdarea ei este însă acum premiată cu o nouă finală WTA, a opta a carierei, la patru ani de la ultima jucată (și câștigată) acasă, în România, la București.

Irina Begu joacă zilele astea cu aerul cuiva care vrea să recupereze timpul pierdut. Cu o intensitate aparte, cu o determinare care nu are cum să nu producă rezultate. E o motivație specială, pentru că în ultimele două sezoane au tot apărut episoade neprevăzute, care i-au frânat momentele bune de formă, și pe care Irina a trebuit să le accepte, cu tot cu pașii înapoi pe care i-au presupus. Răbdarea ei este însă acum premiată cu o nouă finală WTA, a opta a carierei, la patru ani de la ultima jucată (și câștigată) acasă, în România, la București.

După o nouă victorie excelentă în două seturi, 7-6, 6-2 cu Magda Linette, Irina Begu s-a calificat în finala turneului de la Cleveland, prima a ei în circuit pe teren american. Irina, care n-a pierdut niciun set în drumul spre finală, va juca pentru titlu cu învingătoarea dintre estona Anett Kontaveit și iberica Sara Sorribes, una dintre jucătoarele cu un sezon excelent.

În condițiile semi-indoor de la Cleveland, a fost Magda Linette cea care a început mai bine, poloneza pornind cu break și distanțându-se la 3-0, la adăpostul a două hold-uri reușite la zero. Cum am văzut și recent, în meciul ei cu Simona Halep, Linette poate deveni foarte periculoasă când simte jocul și poate susține bucăți prelungite de joc la un nivel poate chiar mai înalt decât locul ei din clasament. Dar Irina a reintrat repede în meci și a pus cap la cap o serie de cinci game-uri consecutive, la adăpostul unor lovituri grele de pe ambele părți, pe care Linette nu le-a putut găsi cu ușurință antidot. În plus, Irina, care a servit bine toată săptămâna, a continuat să își facă rost de game-uri ușoare pe serviciu și azi, ea câștigând 22 din 29 pe primul serviciu în primul set. Nu a făcut-o cu succes în game-ul în care a servit pentru set, la 5-4. După o minge de set ratată (a doua în set), Irina și-a pierdut serviciul și, cumva contra cursului meciului, Linette a început din nou să spere.

S-a ajuns în tiebreak și, mai mult decât atât, s-a ajuns într-o situație pe muchie, de cine face primul o diferență de două puncte. Dar Irina, care s-a văzut condusă cu 4-2 și 5-3, a jucat un punct grozav la 5-5, după o schemă pe care a mai aplicat-o cu succes în alte câteva situații: un forehand puternic în lung de linie, greu pus înapoi de Linette, urmărit cu atenție și încheiat cu o venire la fileu promptă. Câteva secunde mai târziu, Irina sărbătorea câștigarea primului set.

Ea n-a scăzut nivelul după acest set câștigat strâns, într-o oră și opt minute, ci a făcut ca în restul turneului: a folosit energia dată de câștigarea lui pentru a domina setul secund, pe care l-a dominat cu autoritate. A fost un tipar pe care l-am văzut și în alte două meciuri câștigate de ea în acest parcurs grozav, și care s-a respectat și azi (cu tot cu micile emoții de final), în drum spre prima ei victorie din patru întâlniri cu Magda Linette.

„Am început foarte lent, ea a fost foarte agresivă încă din start. Dar am putut reintra în meci, iar serviciul m-a ajutat în momentele importante. Setul a avut suișuri și coborâșuri, nu am putut să convertesc acele mingi de set și a fost un pic dificil din punct de vedere mental, dar în cele din urmă am putut câștiga setul și am fost foarte bucuroasă. Am tras de mine să stau în schimburile lungi și să fiu agresivă atunci când am avut ocazia. Am fost un pic stresată să închid meciul, dar sunt bucuroasă că am putut lua acel game la 5-2”, a spus Irina, la interviul de pe teren de după meci.

Este – și va rămâne – o săptămână aparte pentru Irina, și ea le-a mulțumit fanilor pentru susținere: „E special pentru mine că am putut să îmi sărbătoresc ziua de naștere aici, în fața voastră”, a adăugat ea.

Reacția Irinei de la finalul meciului spune totul despre cât de mult își dorește acest titlu. Va avea de luptat acum cu o altă adversară de mare calitate, învingătoarea dintre estona Anett Kontaveit, favorita 2 a turneului și locul 30 WTA, și Sara Sorribes.

Performanța o saltă pe Irina pe locul 66, în vreme ce un eventual titlu ar urca-o alte zece locuri, până pe 56.

Sunt cifre ceva mai aproape de nivelul arătat în momentele cele mai bun de Irina în acești ultimi doi ani. În 2020, ea prinsese o formă grozavă între februarie-martie, cu două titluri ITF importante, în Egipt și la Indian Wells, dar momentumul ei a fost oprit de pandemie. Irina n-a pierdut întru totul acea formă, reușind o semifinală la Praga la reluarea circuitului, dar și atunci, ca și la Roland-Garros 2020, a avut ghinionul să dea peste Simona Halep. Anul acesta, după un alt început foarte promițător, un șir de probleme medicale i-au șters practic speranțele pentru următoarele 6-7 luni, perioadă în care Irina a plutit mai degrabă între turnee, încercând să obțină atât cât putea cu ce avea în acel moment.

Acum, când corpul o ajută din nou, tenisul ei cel mai bun a ieșit în sfârșit la suprafață. Iar asta înseamnă o șansă la un al cincilea titlu WTA, și poate cel mai frumos dintre toate.

https://twitter.com/WTA/status/1431356546869436418?s=20
https://twitter.com/WTARomania/status/1431352751930462211?s=20

Raluca Olaru joacă și ea finala la Chicago

Irina Begu nu va fi singura româncă prezentă într-o finală WTA în acest final de săptămână care precede US Open. Raluca Olaru și Nadiya Kichenok sunt în finală la Chicago, după ce Tereza Martincova și Marketa Vondrousova s-au retras din turneu înaintea semifinalei. Anterior, Ralu și Nadiya nu pierduseră niciun set în primele două tururi.

Pentru titlu, Raluca și Nadiya vor întâlni echipa sorei ucrainencei, Lyudmyla Kichenok, care joacă alături de japoneza Makoto Ninomiya. Cele două sunt favorite 4.

Este a treia finală a sezonului pentru Raluca și Nadiya, după cea câștigată la St. Petersburg și cea pierdută la Bad Homburg. Aceste rezultate le plasează pe cele două pe locul 13 în Race to Shenzhen.

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

🔸 Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
🔸 Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Budapesta, WTA 250 (cu Fanny Stollar)


Finale

🔸 Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
🔸 Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
🔸 Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)
🔸 Horia Tecău – dublu, Hamburg, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
🔸 Gabriela Ruse – simplu, Palermo, WTA 250
🔸 Raluca Olaru – dublu, Chicago, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)*
🔸 Irina Begu – simplu, Cleveland, WTA 250*


* Urmează să se joace



Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi