Irina Begu nu reușește să o oprească pe Serena Williams în primul tur la Paris

Andrei Năstase | 31 mai 2021

Irina Begu a avut șansele ei în primul set, dar nu a putut să le concretizeze, iar Serena a fugit întâi cu setul și, curând, cu meciul, în drum spre o victorie cu 7-6 (6), 6-2.

Roland Garros este oferit de


Irina a avut două mingi de set în tiebreak, în care a condus cu 6-4, înainte ca Serena să joace excelent ultimele patru puncte și să scape cu fața curată din acel moment. Anterior, Serena a condus cu 5-2, dar Irina a legat patru game-uri consecutive, servind pentru set la 6-5.

A fost primul meci jucat vreodată într-o sesiune oficială de seară la Roland-Garros. Din cauza interdicțiilor în vigoare în Paris, meciul s-a jucat fără spectatori.

Serena merge acum în turul al doilea, unde va întâlni tot o româncă, pe Mihaela Buzărnescu, cea care a obținut azi o victorie foarte importantă, prima ei victorie într-un Slam din 2019 încoace. Va fi prima întâlnire între Serena și Mihaela.

*

Am vorbit, încă de la tragerea la sorți a acestui Roland Garros, despre încercările interesante pe care jucătoarele din România le-au primit la Paris. Patricia Țig a fost aproape să profite (până la capăt) de oportunitatea întâlnirii cu Naomi Osaka, care a decis apoi să se retragă din turneu, în contextul tensiunii create în jurul alegerii ei de a nu mai participa la conferințele de presă de la acest turneu. Sorana Cîrstea a trecut astăzi de Johanna Konta, demonstrând încă o dată că este într-o formă excelentă, Ana Bogdan a fost (mult) mai bună decât Cocciaretto, iar Mihaela Buzărnescu s-a luptat frumos până a trecut de Arantxa Rus. 

În fine, în ultimul meci al zilei a doua, Irina Begu a avut două mingi de set contra Serenei Williams, ne-a dat senzația că poate face surpriza, dar n-a fost să fie. În tot cazul, a fost meciul pe care mulți dintre noi l-am așteptat toată ziua. Și am făcut bine că l-am așteptat.

Pe un Philippe-Chatrier golit de spectatori – și sărăcit de atmosferă – Irina a început liniștită și concentrată. Un prim game lung pe serviciul Serenei a fost urmat de un hold la zero, înainte ca Irina să-și facă rost de două mingi de break în game-ul al treilea. Însă Serena Williams le-a salvat repede pe ambele și apoi a făcut break pentru 3-1, profitând de două mingi mai scurte ale Irinei.

În sesiunea de seară, mingile sar oricum mai puțin, așa că prima grijă a Irinei a fost, de la bun început, să nu-i dea nimic la mână Serenei. Or, de cele mai multe ori asta înseamnă că lungimea e mai importantă decât direcția; mai ales contra unei adversare care caută mereu să deschisă terenul.

Irina Begu a găsit lungimea ideală pentru un rebreak imediat, dar apoi, când a servit pentru a egala la 3, Serena a reușit să joace mai toate loviturile, inclusiv returul, de lângă linia de fund. Și chiar dacă Irina a reușit să dicteze ea direcția unor schimburi, jucătoarea din America s-a distanțat din nou (4-2); și a făcut-o tocmai după un schimb în care a fost plimbată de la stânga la dreapta, până când a putut închide cu un forehand din alergare în cros scurt.

Până aici, Williams a fost mai bună (11 la 6) tocmai în schimburile mai lungi de cinci lovituri. Un lucru surprinzător, dar o tendință confirmată și în următoarele două game-uri, ambele câștigate cu serviciul. Serena mai greu, din nou în prelungiri – Irina simplu, din nou la zero, cu două mingi direct câștigătoare și două erori forțate în partea cealaltă.

Dinamica meciului s-a schimbat de la 3-5 încolo, când Irina a început să stea mai bine în schimburile lungi. Mult mai bine: în următoarele trei game-uri, toate câștigate de româncă, Serena a mai adunat un singur punct în schimburile mai lungi de cinci lovituri. I-a fost greu americancei să se așeze corect la mingile tot mai lungi ale Irinei, care n-a renunțat nici la intenția de a-și plimba adversara în lateral. A făcut asta cu succes până la 6-5, dar n-a reușit să închidă setul cu serviciul. 

Am intrat în tiebreak cu sentimentul că Irina joacă ce trebuie – și cum trebuie – pentru a câștiga azi contra Serenei. 

Într-adevăr, Irina s-a ținut bine, a întors de la 3-4 la 6-4, după câteva puncte excelent construite, dar a ratat, dintr-o poziție bună și pe propriul serviciu, prima minge de set. Serena a salvat-o pe a doua, cu un voleu drive din mijlocul terenului (după un serviciu secund care a prins linia), și a închis setul doar câteva secunde mai târziu, după un voleu identic. 

Strigătul său de descătușare a descris perfect încordarea și tensiunea acestui prim set  lung, 65 de minute în care reușitele – de ambele părți – au fost mai multe decât erorile simple. Echilibrul a fost subliniat și de statistică, acolo unde Serena a dominat într-un singur departament: mingile câîștigate la fileu, 10 din 12 (față de una din două pentru Irina).

Ușor dezechilibrată de pierderea primul set, Irina a clipit în primele minute ale setului secund, când și-a pierdut serviciul și apoi i-a dat ocazia Serenei să câștige primul ei game simplu pe propria repunere – precedentele șase fie au ajuns în prelungiri, fie au fost pierdute.

Irina s-a regăsit la timp pentru a rămâne aproape, a făcut asta la 2-1 și 3-2, după două hold-uri solide, însă n-a reușit să-și ia break-ul înapoi, deși a avut o altă ocazie bune până la final. Un final care a venit parcă prea abrupt, la 7-6 și 6-2, cu un set al doilea mai scurt și mai puțin spectaculos.

Irina va rămâne probabil cu regretul că n-a câștigat ea primul set. Cum ar fi arătat meciul dacă una dintre cele două mingi de set pe care le-a avut ar fi fost concretizate? Greu de spus acum. 

Poate că Miki Buzărnescu va reuși (și) mai multe contra Serenei peste două zile.


Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi