Mihaela Buzărnescu câștigă primul meci după doi ani la un Slam, se întoarce în runda a doua la Paris

Radu Marina | 31 mai 2021

Pentru Mihaela aceasta e prima victorie pe un tablou principal al unui Grand Slam de la Wimbledon 2019, o victorie importantă și necesară, care vine în cel mai potrivit moment.

Roland Garros este oferit de

Mihaela Buzărnescu a învins-o pe Arantxa Rus la Roland-Garros, 7-5, 7-5, un rezultat foarte important pentru jucătoarea aflată acum pe locul 174, dar cu un career-best de 20.

Pentru Mihaela aceasta e prima victorie pe un tablou principal al unui Grand Slam de la Wimbledon 2019, o victorie importantă și necesară, care vine în cel mai potrivit moment. 

Cu optimile de finală din 2018 drept cel mai bun rezultat al carierei la Roland-Garros, Mihaela Buzărnescu nu mai câștigase un meci într-un Slam de la Wimbledon 2019, când a trecut de Jessica Pegula în turul întâi, în drum spre un meci cu Simona Halep în runda a doua. Ca și atunci, Mihaela poate întâlni altă româncă în turul secund, asta dacă Irina Begu va trece de Serena Williams în meciul din această seară.

*

Am scris de multe ori în decursul acestui sezon – inclusiv înainte de începerea Roland-Garros – că problema Mihaelei Buzărnescu nu e reprezentată de jocul ei. Loviturile ei nu au plecat nicăieri, nici după accidentarea din 2018 și nici după cea din 2019. Adevărata problemă a fost și este starea în care ea s-a găsit (și se găsește) de multă vreme. Lipsa de încredere, lipsa de continuitate, lipsa de șanse luate, lipsa de meciuri și, desigur, lipsa de victorii au dat naștere multor dubii și întrebări în mintea ei. Atât de multe încât au copleșit-o. 

Și nu e deloc întâmplător sau ciudat că îi e atât de greu să revină, măcar, la un nivel acceptabil prin comparație cu cel arătat în 2018. Nu e nici tocmai greu de înțeles de ce Mihaela nu mai câștigă la fel de mult. 

În primul rând, nu-i poți cere unei jucătoare să rămână imperturbabilă după ce, în cea mai bună perioadă a carierei sale, totul e oprit, brusc, de o accidentare. Așa cum nu îi poți cere Mihaelei să rămână de un zen absolut când, după ce a revenit cu greu după accidentarea suferită la gleznă a trebuit să ia o nouă pauză în 2019, a suferit o intervenție chirurgicală iar apoi a stat departe de teren un an de zile. Două situații care vin după un lung istoric de probleme de-a lungul carierei. Mental, lucrurile astea se adună. 

Oricâtă experiență ar fi avut Mihaela în gestionarea acestor probleme și oricât de puternică ar fi, sunt situații care aduc, inevitabil, multă deznădejde. De la revenirea ei din 2020 încoace, Mihaela a părut, în foarte multe meciuri, apăsată de toată această situație în care se găsește, fără încredere, foarte temătoare, prea stresată că *trebuie* să câștige, prea nervoasă pentru că loviturile nu îi ies cum își dorește. Prea crispată. 

Micile excepții au fost reprezentate de segmente excelente de joc în destule meciuri din acest an. Dar pentru că încrederea ei era inexistentă, aproape niciodată nu a putut lega jocul așa cum și-ar fi dorit ea sau suficient de bine încât să joace la un nivel acceptabil de la prima minge până la ultima. Până azi, când a făcut, probabil, cel mai bun meci al ei din acest sezon. 

Tot în acest articol spuneam că Mihaela nu are nevoie de prea multe lucruri pentru a se apropia de nivelul ei obișnuit – tocmai pentru că tenisul ei nu e pierdut, ci doar ascuns. Iar RG chiar poate fi acel turneu care să o repună pe turnantă. Când am scris asta m-am gândit la două lucruri: (1) cel menționat deja, că problema Mihaelei nu e jocul în sine și (2) că RG e turneul în care a obținut cel mai relevant rezultat al carierei în Slamuri; deci poate fi acel loc care să o ajute să-și găsească reperele. 

Prin victoria obținută astăzi cu Arantxa Rus, Mihaela tocmai a făcut un pas important spre revenirea la normal și regăsirea ei ca jucătoare. Nu neapărat prin victoria în sine – utilă și pentru clasament, în condițiile în care Mihaela a căzut foarte mult – ci prin evoluția de azi. O evoluție curată, în linii mari, și impresionantă pe alocuri prin revenirea avută în primul set și prin seria de game-uri legate, revenind de la 2-5 la 7-5 și făcând break-ul în debutul setului doi. 

Acea serie de șase game-uri legate e dovada cea mai clară că meciul făcut azi de Mihaela chiar a fost un meci în care tenisul ei a funcționat la parametri normali. Dacă în multe partide din acest sezon reușea să joace bine în câteva game-uri sau un set, iar apoi urma o cădere sau niște fluctuații mult prea mari pentru a putea emite pretenții la victorie, de data asta a fost diferit. Împotriva lui Rus, defensiva ei a fost neașteptat de solidă, a stat la joc, a construit răbdător în multe rânduri și a reușit să-și impună acel tenis sclipitor și rapid ori de câte ori s-a aflat în pericol. 

Apropo de pericol, au fost și destule emoții în setul doi pentru Mihaela, pentru că de la 5-2 în setul doi s-a văzut egalată. Dar, precum în primul set când a revenit de la 2-5, a gestionat din nou bine situația și a accelerat exact când avea nevoia cea mai mare, reușind să facă break-ul decisiv la 6-5 și să servească apoi pentru victorie. O victorie excelentă, care mai răspunde unor întrebări și mai șterge niște dubii.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi