Irina Begu începe excelent, câștigă cu Gavrilova; victorie și pentru Florin Mergea

Treizecizero | 29 iunie 2015

Irina Begu este prima jucătoare din România care trece în turul al doilea la Wimbledon; marți debutează Simona, Andreea și Monica.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Irina Begu și-a confirmat poziția de cap de serie și a învins-o pe rusoaica Daria Gavrilova în primul tur de la Wimbledon; a fost 7-6, 6-1 pentru româncă. Irina o va întâlni în turul următor pe Lesia Tsurenko.

Uneori, prea multă energie strică: Daria Gavrilova și-a făcut repede un renume de jucătoare temperamentală, care nu ezită să-și exprime emoțiile oricând și în fața oricui, prilej cu care își creează și mult-doritul momentum. Sunt însă momente când acest val de energie riscă să se transforme într-o amestecătură de furie și de frustrare, stare imposibil de domolit; e ceea ce a pățit Daria după tiebreak-ul primului set, unul încărcat de nervi și de răsturnări de scor. După ce l-a pierdut, Gavrilova a pierdut și firul, văzându-se dominată autoritar în setul secund.

În tot acest an, Begu a aplicat politica pașilor mărunți, dar siguri: și-a respectat clasamentul într-o proporție covârșitoare, și-a câștigat meciurile pe care trebuia să și le câștige și a bifat foarte rar eliminări rapide. A reușit și de data să-și confirme rankingul, trecând de o adversară incomodă, cu victorii importante anul acesta și cu un salt spectaculos în clasament. Asta, chiar dacă nu e tocmai pe suprafața ei favorită. Irinei nu i-a fost niciodată ușor pe iarbă, la simplu; la Wimbledon, de exemplu, a reușit abia anul trecut să treacă de primul tur, după un meci de asemenea muncit, cu Razzano. 

Va avea acum ocazia să-și depășească rezultatul cel mai bun de la Wimbledon și să ajungă la un meci important pentru palmaresul și experiența ei; în turul al treilea, Irina ar putea-o întâlni pe Maria Sharapova. Ca să ajungă acolo, mai are de trecut un alt obstacol destul de dificil: Lesia Tsurenko, cea care anul trecut juca de asemenea cu o româncă în turul al doilea, și-i dădea mari dureri de cap, pierzând la mare luptă în decisiv. Cu Tsurenko, Irina s-a mai întâlnit de două ori și a pierdut de fiecare dată, pe hard și pe zgură.

După ce Irina a debutat cu un break consolidat, Gavrilova a răspuns cu patru game-uri la rând, o serie căreia românca i-a pus capăt cu un break la zero. De aici, s-a mers cu serviciul până în tiebreak, o perioadă a meciului în care ambele jucătoare au reclamat greșeli de arbitraj. Desele schimbări de scor s-au repetat și în TB: Irina a condus cu 4-2, dar a fost întoarsă la 5-4. Au fost cele mai intense momente de joc ale zilei, cu schimburi dure și o tensiune palpabilă. Românca și-a făcut ambele servicii și a beneficiat de o primă minge de set, salvată excelent de Gavrilova. La 6-6, Irina a jucat extraordinar la retur și și-a făcut rost de o altă minge de set, dar acesta a fost punctul în care Gavrilova a reclamat un out nestrigat de arbitri. Australianca de origine rusă a strigat la arbitrul de scaun, a lovit terenul cu racheta, s-a plâns, dar s-a lăsat afectată prea mult, iar în începutul setului secund a plătit prețul. A fost 7-6, 6-1, într-o oră și 25 de minute. Irina a fost, per total, jucătoarea mai agresivă și a avut de câștigat din asta: a încheiat meciul cu un bilanț de 20 de winners contra 21 de erori neforțate, versus un raport de 9/20 la Gavrilova. Tot Irina a venit mai des și la fileu, unde a câștigat ceva mai mult de jumătate: 9 din cele 14 urcări.

Ceva mai devreme, Alexandra Dulgheru a pierdut cu Kiki Mladenovic, într-un meci în care jucătoarea noastră n-a reușit să dea o replică prea puternică. Bandajată din nou la ambii genunchi, Alex a fost dominată de cea care a învins-o la Birmingham pe Simona Halep: 6-2, 6-1 în o oră și 7 minute.

Altă veste bună a venit de la dublu: Florin Mergea și Rohan Bopanna au început bine turneul: 6-3, 7-6, 6-1 cu perechea Smyczek / Vesely. Favoriții 9 își vor afla următorii adversari dintre perechile Stepanek/Youzhny și Bellucci/Duran.

Programul zilei de mâine le aduce în teren pe celelalte trei fete din România aflate pe tabloul de simplu: Simona Halep va debuta pe Court 1, unde îi urmează lui Rafa Nadal (vs Bellucci), stadion pe care programul începe la ora 15:00, ora României. 

Andreea Mitu este ultima pe Court 4, meciul ei cu Govortsova urmând două confruntări de dublu masculin, plus simplul feminin dintre Parmentier și Arruabarrena. Iar Monica Niculescu este a 3-a pe Court 9, după un meci de simplu masculin și un altul de dublu masculin.

Programul complet al zilei a doua este aici, iar despre celelalte evenimente ale primei zile de la Wimbledon ați putut citi aici și aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi