Nole nu se lasă atins în primul meci, Tommy Haas se apropie de Jimmy Connors, iar Stan și restul favoriților merg mai departe

Andrei Năstase | 30 iunie 2015

După toate semnele, meciul lui Djokovic cu Kohlschreiber ar fi putut fi capcana perfectă: primul meci oficial după dezamăgirea de la Paris, contra unui adversar redutabil pe iarbă și mult prea puternic pentru media propusă de turul 1. Dar Novak a răspuns încă o dată grozav și a transformat meciul într-o victorie de rutină

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Pe Central, lucrurile au continuat de unde se încheiaseră anul trecut: Djokovic sărută, de astă dată discret, proaspăta iarbă de la Wimbledon. Conform tradiției de la All England Club (despre care vom auzi multe în următoarele două săptămâni), organizatorii îi oferă campionului en-titre onoarea de a deschide balul pe arena centrală. Iar Nole, aflat la primul meci oficial după înfrângerea din finala French Open, a primit cu politețe cadoul și a răspuns cu promisiunea unor jocuri (mai) tari.

Astăzi, Djokovic – venit la Wimbledon să-și apere prețiosul titlu câștigat anul trecut – nu a fost testat prea serios: au fost seturi scurte și simetrice cu neamțul Philipp Kohlschreiber, un bun specialist al ierbii. Sârbul a câștigat 6-4, 6-4, 6-4, și asta chiar dacă a început ușor indecis și puțin indispus, cu greșeli multe, enervante pentru protagonist și încurajatoare pentru Kohlschreiber, dar și câteva lovituri grozave și patru-cinci puncte spectacol. Talentatul Philipp, care l-a bătut pe Djokovic o singură dată (din șase încercări) și a mai cules câte un set în alte câteva ocazii, era desemnat să-i pună campionului câteva întrebări chiar din prima zi. Nimeni nu poate spune că neamțul nu a reușit treaba asta (a avut nouă mingi de break, din care a fructificat două), însă, așa cum era de așteptat, misiunea de a-i fura lui Djokovic trei seturi într-un singur meci s-a dovedit prea grea. 

Djokovic a făcut break în jocul zece al fiecărui set, exact atunci când a contat mai mult, și nu arătat rău la prima sa reprezentație oficială pe iarbă. Și asta mai ales dacă ținem cont că germanul, aflat pe locul 33 în lume, era cel mai bine clasat adversar pe care Nole îl putea primi în meciul său de deschidere. “Philipp poate fi periculos pe toate suprafețele, în special pe iarbă, și nu avea nimic de pierdut la meciul ăsta. Dar am reușit să-mi păstrez concentrarea atunci când a contat”, a declarat liderul mondial, care urmărește succesul cu numărul trei la Wimbledon, după victoriile din 2011 și 2014. Înainte de meci, Nole spusese că nu-și permite să se uite pe tablou mai departe de primul meci: “Când îl ai pe el ca adversar în turul 1 la Wimbledon și luând în calcul că n-am meciuri pe iarbă, nu-mi permit să mă gândesc dincolo de această rundă. O să iau fiecare meci la rând“. Interesant e următorul detaliu: cu puțin noroc, ambii jucători ar fi putut evita meciul de azi. Dacă David Ferrer s-ar fi retras cu câteva ore mai devreme, Kohli i-ar fi luat locul pe lista capilor de serie, iar Djokovic ar fi întâlnit un lucky-loser, pe italianul Vanni.

Kohlschreiber a recuperat câte un break în primul și în ultimul set, a avut câteva alte șanse și jumătăți de șanse presărate de-a lungul celor două ore de joc, dar nu a reușit în niciuna dintre manșe să-și țină serviciul când a avut nevoie mai mare și să împingă (măcar) un set în prelungiri. 

Așa că pentru Nole, pentru care tradițiile sunt foarte prețioase, a fost “grozav să mă întorc aici, în locul unde s-a născut sportul nostru. Nu există ceva mai important decât Wimbledon, deci e o mare onoare să deschid turneul pe Arena Centrală, în calitate de campion en-titre. E o tradiție foarte importantă aici, iar sentimentul este deosebit”.

În următorul meci, sârbul va juca cu stângaciul Nieminen, care a scurtat, în cinci seturi bune și dramatice, ultimul capitol pe care Leyton Hewitt voia să-l scrie la Wimbledon. A fost 11-9 în decisiv pentru finlandez.

 

Nole: „Meciuri precum cele cu Stan m-au făcut o persoană mai puternică”

În conferința de presă de dinainte de primul meci, conferință pe care Novak a ținut-o duminică, sârbul a vorbit despre pauza pe care și-a luat-o după Paris și despre oboseala mentală pe care a resimțit-o: “Mi-a trebuit ceva timp să mă recuperez și să mă odihnesc după Paris. N-am mai vrut să mă gândesc prea mult la tenis, doar să petrec ceva timp cu familia, să fac și alte lucruri. Da, a fost mai dificil să mă recuperez după meciul cu Stan, pentru că a fost o finală, cel mai important meci al turneului pentru mine. Era meciul pe care mi l-am dorit să-l câștig, ceea ce nu s-a întâmplat, în principal pentru că am dat peste un jucător mai bun în acea zi. Nu-s dubii și am recunoscut și atunci, n-am avut altceva de făcut decât să-l felicit, a fost mai curajos, a avut câteva lovituri incredibile și a meritat victoria. Dar e totul în urmă acum. Sunt experimentat, iar tenisul m-a învățat de-a lungul anilor să trec repede mai departe, la următorul obiectiv; trebuie să fii capabil să faci asta foarte repede. Ai două dintre cele mai importante competiții ale acestui sport într-un interval de doar trei săptămâni. Trebuie să fii capabil să te resetezi foarte repede, să îți găsești o nouă motivație și inspirație ca să poți merge mai departe. Motivația și credința în tine trebuie să fie chiar mai puternică decât a fost acum trei săptămâni.

Am mai fost în această situație înainte. Mi-a adus multă, multă putere mentală. După meciuri precum cel cu Stan am devenit, în trecut, mai puternic și am învățat cum să cresc. Să sperăm că voi putea face asta din nou“. 

 

Ploaie de meciuri de cinci seturi

Pe alte terenuri, tânărul Liam Broady (21 de ani) a oferit motive de sărbătoare publicului local, revenind după pierderea primelor două seturi pentru a se impune în fața puternicului Matosevic, 6-3 în decisiv. Sunt puțini jucători care au un record mai prost decât Matosevic în Slamuri; sau care apar atât de des precum australianul în meciuri de cinci seturi.

Tot în decisiv a câștigat și spaniolul Verdasco, după patru ore de joc și unul dintre meciurile primei zile. A fost 13-11 pentru iberic contra lui Klizan, Verdasco fructificând chiar prima sa minge de meci. Și au mai fost meciuri de cinci seturi, chiar foarte multe. La 18 ani, Alexander Zverev l-a bătut pe Gabashvili, 9-7 în decisiv, de asemenea în aproape patru ore. Alt puști din generația nouă, coreeanul Chung, n-a fost la fel de fericit: a pierdut, 10-8 în decisiv, cu francezul Herbert. Doi jucători, francezul De Scheeper și americanul Kudla, au reușit chiar mai mult: au întors de la 0-2 la seturi. Învinsul lui Kudla, Pablo Cuevas, nu are mare noroc în Slamuri anul acesta: la RG a pierdut din mână o victorie aproape certă cu Gael Monfils. 

Alt spaniol, Granollers, l-a bătut ușor pe Janko Tipsarevic, care încă face eforturi să revină la cel mai bun tenis al său după lunga perioadă de absență din circuit. Și apropo de absenți și reveniți, Tommy Haas (locul 861 mondial) îl bate pe sârbul Lajovic și devine astfel al doilea cel mai în vârstă jucător care câștigă un meci la Wimbledon: Tommy are 37 de ani, cu unul mai puțin decât avea Jimmy Connors la victoria sa din 1991, în turul trei. Și la cum se ține Tommy, sunt șanse să-l vedem și la anul la lucru.

A debutat și campionul de la Roland Garros: Stan Wawrinka a trecut în trei seturi (la doi, la cinci și la șase) de portughezul Souza, și-l va întâlni în turul doi cu dominicanul Estrella.

Cu excepția lui Robredo, răpus de australianul Millman, ceilalți capi de serie intrați în concurs astăzi au câștigat cu toții. Cele mai mari probleme le-a avut japonezul Nishikori, căruia i-au trebuit cinci seturi pentru a-l depăși pe Simone Bolelli, 6-3 în decisiv. Niponul a avut însă o declarație în aceeași idee cu cea de mai sus a lui Djokovic, spunând că după astfel de meciuri se simte mult mai încrezător pe iarbă decât în anii anteriori.

Jucătorii de serviciu, ca Isner, Raonic, Tomic sau Anderson merg și ei mai departe, la fel ca Richard Gasquet, care își continuă forma bună și trece simplu de tânăra speranță Luke Saville, căruia i-a cedat doar șapte game-uri.

La masculin, marți vor intra în concurs trei membri ai Big Four: Nadal, Murray și Federer. Toți trei pleacă favoriți, însă lumea așteaptă cu nerăbdare să vadă în ce formă apare Rafa la meciul contra brazilinului Bellucci, pe care l-a învins în toate cele patru întâlniri precedente fără să piardă vreun set. Chiar și așa, sunt destui care cred că, în forma actuală, spaniolul poate fi sâcâit de puternicele lovituri ale lui Bellucci.

Încercări mai ușoare par să aibă Roger și Andy: Federer se întâlnește din nou cu bosniacul Dzumhur, pe care l-a învins în trei seturi la Paris, acum câteva săptămâni, în timp ce Murray l-a primit pe Kukushkin (scoțianul conduce cu 2-0 la întâlnirile directe).

Aici este programul complet al zilei, una în care vom fi cu ochii în special pe românce.

prezintă: Ce e de reținut după prima zi la Wimbledon

  • Irina Begu e în turul al doilea, la fel și Florin Mergea la dublu; Alex Dulgheru a pierdut în primul tur
  • Victorii pentru favoriți și favorite precum Djokovic, Wawrinka, Nishikori, Serena Williams, Sharapova, Azarenka sau Ivanovic
  • Surpriza: Carla Suarez Navarro, eliminată de Ostapenko. Evenimentul notabil: ultimul meci al lui Hewitt. Cifra: 10 meciuri au avut nevoie de cinci seturi

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi