Irina Begu e în sferturi la Madrid! Irina reușește o nouă victorie excelentă, trece de Samsonova

Treizecizero | 1 mai 2023

Este pentru a treia oară în cariera Irinei când se califică în sferturi la Madrid, după 2015 și 2016.

Irina Begu a învins-o pe Ludmila Samsonova, 6-4, 6-4, în optimile de finală de la Madrid, calificându-se astfel între ultimele opt jucătoare rămase în cursă la turneul WTA 1000 din capitala Spaniei. Este a patra oară în cariera Irinei când ea se califică într-un sfert de finală de WTA 1000.

Irina n-a cedat încă vreun set în acest turneu, eliminând-o pe Samsonova, numărul 14 mondial, după victoriile de asemenea în minimum de seturi obținute cu Muchova și Rogers.

În sferturi, românca o va întâlni pe învingătoarea dintre Paula Badosa și Maria Sakkari.

Este pentru a treia oară în cariera Irinei când se califică în sferturi la Madrid, după 2015 și 2016. Rezultatul o readuce pe Irina (locul 35 la startul competiției) în primele 30 de jucătoare ale lumii la următorul update al clasamentului WTA.

*

Reputația brandului „Irina B3gu” suferă un pic în aceste zile la Madrid, în care jucătoarea cunoscută pentru numeroasele instanțe de-a lungul carierei în care a jucat și a întors meciuri de trei seturi și-a făcut un obicei în acest turneu din a face totul pentru a le evita. Pentru al treilea meci la rând, Irina a câștigat în minimum de seturi, datorită unei atitudini super focusate în momentele cheie ale seturilor. E un cerc virtuos, pentru că asta a ajutat-o să-și economisească resursele fizice, ceea ce, automat, i-a crescut șansele în următorul meci și tot așa.

Similar cu meciurile cu Muchova și Rogers, Irina a pornit un pic mai lent, a făcut ajustările necesare din zbor, apoi a dominat partea de mijloc a meciului și a fost eficientă în momentele cheie de pe final. Scurt și la obiect.

Azi, Samsonova a condus cu 3-0, Irina a răspuns câștigând șapte din următoarele opt game-uri, a încasat bine comeback-ul rusoaicei la mijlocul setului doi și a făcut un break cheie la momentul oportun pe finalul acestuia, eliminând-o pe a 14-a jucătoare a lumii cu un joc per total foarte compact, bine pregătit și bine executat.

Samsonova e o jucătoare care a apărut la suprafața tenisului mare în 2021 – 2022, sezoane în care a câștigat titluri, a legat serii impresionante de victorii și a fost în anumite segmente chiar printre cele mai în formă jucătoare din lume. Are arme bune, o dreaptă de care e bine să te ferești, un serviciu puternic și un mental solid, pe care l-a creditat nu o dată drept cheia ascensiunii ei. Contra Irinei însă nu a arătat că poate găsi soluții pentru jocul nuanțat al acesteia. Nuanțat și, încă o dată, mai greu de desfăcut și de depășit decât ai avea impresia la prima vedere. Pentru că, în particular pe zgură, jocul Irinei e foarte bine structurat, cu mingi diferite, cu puncte construite într-o varietate de jocuri, cu o tranziție eficientă între apărare și atac, cu diverse detalii care pot destabiliza o adversară, în particular una cu un joc ultra-agresiv.

Și azi Irina a stat foarte bine în raliuri, alergând și în defensivă când a fost de alergat (acel passing de rever slice cu o mână din startul setului secund), luând inițiativa când a fost de luat inițiativa, și a dat mereu senzația că e în control, că știe cum să gestioneze ce-i dă adversara, ce-i dă meciul, dar mai ales scorul. Serviciul, chiar dacă n-a mai avut cifrele impresionante din zilele precedente, a ajutat-o constant, efectul imprimat deranjând-o evident pe Samsonova la retur.

Ceea ce impresionează și mai mult la Irina, pe lângă faptul că, în acești ultimi doi ani e în mod evident într-un vârf de maturitate pe toate planurile – sportiv, fizic, emoțional, competițional – e faptul că se simte cât de mult își dorește să câștige. E, de multe ori, detaliul care poate face diferența de unul singur, într-un circuit ultracompetitiv, în care nivelul tehnic e foarte apropiat. Cât de mult vrei să depui acel efort extra la un moment dat. Cât de mult vrei să te arunci după o minge nu musai importantă.

De aceea, o serie de victorii a ei plutea în aer, chiar dacă rezultatele din primele trei luni din sezon n-au corespuns cu jocul ei. De aceea astfel de meciuri în care victoria pare una de rutină, în cel mai bun sens al cuvântului, vor mai veni în acest sezon.

Foto: Profimedia Images

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi