Irina Begu obține o victorie de calitate cu Muchova, Sorana Cîrstea și Ana Bogdan sunt învinse în turul doi la Madrid

Treizecizero | 27 aprilie 2023

O serie pozitivă a Irinei Begu plutește pe undeva în aer. Deocamdată, ea a făcut un prim pas în direcția bună, învingând-o la Madrid pe Karolina Muchova, o jucătoare mereu greu de depășit.

Irina Begu are până acum un sezon cumva în contrast cu ce arată de cele mai multe ori pe teren, iar asta n-avea cum să nu se regleze în cele din urmă. Irina a reușit azi una din cele mai bune victorii ale ei din 2023, învingând o adversară valoroasă, după o evoluție limpede, foarte solidă: 6-4, 7-5 cu Karolina Muchova, în turul al doilea la Madrid.

Irina nu mai e de ani buni o jucătoare care să prefere doar zgura, rezultatele și evoluțiile ei bune fiind în ultimele sezoane de găsit pe toate suprafețele, chiar și pe iarbă. Cu Muchova însă a ieșit la suprafață în destule momente Irina-cea-pentru-zgură, acolo unde jocul ei abil – cu o construcție răbdătoare și insinuantă, cu o mișcare mereu potrivită pe teren și cu o mulțime de moduri prin care poate să câștige puncte – pare că se simte, de multe ori, ca peștele în apă.

Irina are, pe lângă varietatea din defensivă și varietatea de feluri în care poate lovi mingea, și o agresivitate înșelătoare, nu neapărat vizibilă ochiului. Însă loviturile ei sunt foarte grele, foarte încărcate, ceea ce o fac, atunci când jocul ei funcționează, o adversară de coșmar pentru destule jucătoare valoroase.

E și cazul Muchovei, al cărei joc frumos, cu lovituri curate pe ambele părți poate funcționa bine și pe zgură, deși ai zice că e mai echipat pentru suprafețe iuți. Cu Irina, Muchova s-a văzut nu o dată înghesuită de acele mingi foarte grele ale româncei, care s-au urcat pe ea, îndeosebi pe rever, și care, într-un final, i-au semnat sentința.

A fost o victorie business-like pentru Irina, care a fost aproape permanent la conducere și a gestionat bine și momentul mai greu din mijlocul setului doi, când, după ce făcuse break-ul, l-a pierdut la loc și s-a văzut condusă cu 4-3, iar mai apoi a servit ca să stea în set la 4-5. Putea fi foarte simplu dusă în decisiv, la urma urmei meciurile în trei seturi sunt ceva gen specialitatea casei la Irina, dar, ajutată și de un serviciu care a funcționat bine azi, Irina a pus piciorul în prag, încheind meciul sub două ore, cu o victorie de calitate.

Pentru Irina, care urcă la 8-7 bilanț în 2023, urmează o revedere cu Shelby Rogers, o adversară complicată pentru ea; în 2016, Rogers a oprit o Irina Begu poate încă necoaptă suficient la acel moment, în optimile de finală la Roland-Garros. Era o șansă bună pentru Irina la un sfert de finală de Slam pe care încă îl caută. Rogers a mai bătut-o o dată apoi; dar anul acesta, la Adelaide, Irina a obținut o victorie care i-a prins bine, un 3-6, 7-6, 6-1, genul de meci în care scorul îți cam spune și evoluția, și cât de greu a fost.

Rogers a bătut-o azi pe Ana Bogdan, 6-2, 6-2, un meci care a curs doar în direcția lui americancei, care a fost pe alocuri fără greșeală.

Shelby Rogers poate fi o jucătoare incomodă când e lăsată să își facă jocul iar serviciul și lovitura de dreapta funcționează la capacitate maximă. Ana i-a oferit astăzi ocazia de a ataca, de a fi agresivă și de a conduce majoritatea schimburilor de mingi – iar rezultatul a fost o evoluție clara, rapida și dominantă pentru americancă, care s-a impus fără mari emoții.

Nici Sorana Cîrstea nu a avut cea mai fastă zi, dar nu e nicio rușine să pierzi cu Aryna Sabalenka, mai ales într-un revenge match.

Sabalenka și-a luat revanșa pentru Miami, unde Sorana trecuse de numărul 2 mondial în două seturi. De data asta a fost 6-4, 6-3 pentru campioana de la Australian Open. Sorana a condus doar în două ocazii (în primul set cu 4-3, în setul doi, în chiar primul game) și a avut o revenire bună, dar fără a o concretiza în primul set, când a întors de la 1-3 la 4-3. Acesta ar fi fost un moment prielnic pentru a se desprinde, doar ca Sabalenka n-a mai clipit și, foarte important, a avut serviciul de partea ei, care a scos-o mereu din situații complicate.

Or, când Sabalenka servește la un nivel optim, șansele în fața ei se reduc drastic: ai clipit, ai pierdut, ai ratat, nu o mai poți prinde din urmă.

Sorana și Ana sunt, așadar, eliminate în turul doi la Madrid, iar următorul turneu important la care vor participa va fi Roma, unde ambele vor fi prezente pe tabloul principal.

Pe lângă Irina, Madridul continuă și pentru Jaqueline Cristian, care se vede mâine cu Anastasia Potapova.

Săptămâna asta ai reduceri de primăvară la tricourile, șosetele colorate, totebags-urile, stickerele și restul produselor din shop-ul 30-0. Folosește la check-out codul SPRING pentru a te bucura de un discount de 40 la sută din valoarea coșului. Comandă AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi