Irina Begu, după o altă situație salvată in extremis: „Se pare că sunt specialistă în reveniri!”

Adrian Țoca | 18 ianuarie 2022

„Dacă reușesc să fiu ok din punct de vedere al sănătății, cred că sunt bine ca joc. Anul trecut îmi doream foarte mult lucruri pe termen lung, vizualizam ce-o să joc, ce-o să fac. Acum pur și simplu vreau să iau săptămână cu săptămână. Încerc să țin energia cât mai sus, să mă recuperez mereu cât mai bine. Important e să fii cât mai aproape de ce se întâmplă. Să trăiești prezentul și să vezi ce se întâmplă în prezent.”

După o altă răsturnare spectaculoasă de situație, în care a revenit după salvarea a trei mingi de meci, Irina Begu a fost onestă cu ea la finalul meciului cu Oceane Dodin.

„A fost un meci foarte prost gestionat emoțional în prima lui parte, din punctul meu de vedere. Am intrat cu prea puțin focus pe meci, eram mai mult atentă la adversară și nu neapărat la ce trebuia să fac eu și mi-a luat ceva să intru în ritm. A urmat și o perioadă în care eram destul de nervoasă că nu-mi ieșeau lucrurile. Per total, a fost un meci mai slab, dar mă bucur că am reușit să lupt. Practic, ăsta-i lucrul cel mai bun pe care pot să-l iau din meciul ăsta, că am luptat până la capăt.”

Dodin e o jucătoare care lovește brutal, riscant de multe ori, ceea ce înseamnă că adversarele ei trebuie să accepte că de multe ori nu depinde de ele, că nu primesc ritm. Irina admite că și asta a fost un factor de frustrare: „Da, nu aveam ritm, ea lovea foarte puternic, simțeam că mă calcă mingea ei și că nu-mi dă ritmul pe care-l căutam. A fost și primul meci la un Slam, mereu mai dificil, și din punctul ăsta de vedere mi-a fost mai greu și nu m-am adaptat și nu am reușit să mă mișc așa cum mi-aș fi dorit eu. A fost un meci foarte ciudat. Acum râd, dar pe moment eram destul de nervoasă.”

Irina știa însă și că Dodin poate oferi oportunități de a reintra în meci: „Da, ca plan de joc știam destul de bine ce trebuie să fac. Am mai jucat cu ea la Wimbledon, unde la fel era destul de greu de jucat împotriva ei. Mingea aluneca, ea dă tare, plasat. Știam pattern-urile ei. Doar că am fost lentă, un pic pe călcâie.”

Dar totul e bine când se termină cu bine pentru Irina, care a râs un pic de bilanțul ei impresionant în ce privește răsturnările de situație: 

„Se pare că sunt specialistă în reveniri. Chiar mi-am adus aminte de meciul cu Lisicki de la Miami, unde a avut ea 5-0 în setul decisiv și am întors. Se pare că sunt în stare de lucruri în genul acesta. Acum sunt fericită și am reușit să mă detașez de ce s-a întâmplat pe teren. Sper ca meciul al doilea să fie mai ok.” 

Câteva dintre victoriile dramatice ale Irinei Begu

Miami, 2016: revenire de la 0-5 în setul decisiv cu Lisicki
Roland-Garros, 2016: victorie cu Coco Vandeweghe, 6-7, 7-6, 10-8, într-un meci epic
Roland-Garros, 2018: revine cu Schmiedlova de la 2-5 în decisiv: 6-4, 5-7, 9-7.
Australian Open, 2018: revine cu Makarova de la 6-3, 4-0, apoi de la 3-5 în decisiv.
Gippsland Trophy, 2021: două mingi de meci salvate cu Johanna Konta, victorie la a noua minge de meci, 4-6, 7-6 (10), 7-6 (4)

Pentru sezonul care tocmai ce a început, Irina încearcă să ia lucrurile așa cum se întâmplă și să se concentreze pe momentul prezent.

„Dacă reușesc să fiu ok din punct de vedere al sănătății, cred că sunt bine ca joc. Anul trecut îmi doream foarte mult lucruri pe termen lung, vizualizam ce-o să joc, ce-o să fac. Acum pur și simplu vreau să iau săptămână cu săptămână. Încerc să țin energia cât mai sus, să mă recuperez mereu cât mai bine. Important e să fii cât mai aproape de ce se întâmplă. Să trăiești prezentul și să vezi ce se întâmplă în prezent. De multe ori îți faci planuri, te gândești ce-o să fie peste trei, patru luni. Sunt tânără, dar ca sportivă oarecum am avansat în carieră și trebuie să gestionez foarte bine lucrurile astea. Să iau turneu cu turneu, în funcție de cum mă simt depind foarte multe lucruri.” 

Irina va juca în runda a doua cu Elise Mertens, a treia întâlnire directă dintre cele două, și speră să aducă o altă intensitate la acest meci față de duelul cu Dodin: „Am jucat de două ori cu ea, știu cum joacă, încerc să pregătesc cât mai bine meciul. Mai am o zi la dispoziție să mai lucrez câteva lucruri. Îi știu stilul, sper să fie un meci mai bun din partea mea și să intru mai repede în joc.” 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi