O nouă revenire grozavă a Irinei! După trei mingi de meci salvate, Irina Begu întoarce și câștigă cu Oceane Dodin la Melbourne

Treizecizero | 18 ianuarie 2022

O nouă revenire grozavă marcă înregistrată pentru Irina Begu, care a salvat trei mingi de meci în victoria cu Oceane Dodin.

Irina Begu a reușit încă una din deja clasicele ei victorii în trei seturi, una care intră direct în topul celor mai spectaculoase reveniri reușite de ea în carieră. Condusă cu set și 5-3 de Oceane Dodin, Irina a salvat întâi trei mingi de meci, apoi a forțat decisivul, în drum spre o victorie excelentă: 2-6, 7-5, 6-3.

Știe orice fan al tenisului din România că Irina Begu are o listă zdravănă de meciuri lungi, cu răsturnări de scor adesea spectaculoase. Ceea ce ne scapă adesea e că Irina e foarte redutabilă odată ajunsă într-un astfel de meci dramatic. De fapt, Irina este una dintre jucătoarele pe care e bine să nu o subestimezi niciodată, indiferent cât e scorul.

Câteva dintre victoriile dramatice ale Irinei Begu

Miami, 2016: revenire de la 0-5 în setul decisiv cu Lisicki
Roland-Garros, 2016: victorie cu Coco Vandeweghe, 6-7, 7-6, 10-8, într-un meci epic
Roland-Garros, 2018: revine cu Schmiedlova de la 2-5 în decisiv: 6-4, 5-7, 9-7.
Australian Open, 2018: revine cu Makarova de la 6-3, 4-0, apoi de la 3-5 în decisiv.
Gippsland Trophy, 2021: două mingi de meci salvate cu Johanna Konta, victorie la a noua minge de meci, 4-6, 7-6 (10), 7-6 (4)

E drept, o astfel de revenire părea implauzibilă azi. Dodin conducea cu 6-2, 5-3, după un serviciu în care salvase două mingi de break și, odată cu ele, ceea ce părea ultima speranță a Irinei de a reintra în meci.

Puține lucruri, dacă a fost vreunul, merseseră în favoarea româncei până la acel punct. Cu probleme mari pe serviciul doi în special în primul set, Irina s-a străduit să stea în schimburi, dar jocul pur și simplu n-a mers. Dodin, renumită pentru jocul ei hiperagresiv, a dominat setul întâi cu o serie de cinci game-uri la rând, iar în al doilea a anulat repede un break timpuriu al lui Begu, întorcând de la 1-3 la 5-3 cu o altă serie foarte bună. Jocul boom-boom al franțuzoaicei, mereu la limită, a fost greu de contracarat pentru Irina, care preferă să aibă timp să-și facă jocul și căreia nu-i place să fie presată și împinsă cu lovituri atât de puternice.

Irina a făcut însă o treabă excelentă stând în meci, săpând după soluții de orice fel și așteptându-și oportunitatea. Știa și ea că Dodin e predispusă la a oferi portițe înapoi în joc, iar jocul ei e adesea o ruletă rusească: greu de parat atunci când loviturile îi intră, dar unul care tinde să se descompună de îndată ce apare un obstacol sau un moment greu de gestionat.

Și acesta avea să vină curând: întâi Irina și-a ținut serviciul foarte repede pentru 4-5, ceea ce cu siguranță a ajutat. Pusă să servească pentru meci, Oceane a început, de fapt, chiar bine, ajungând cu același joc agresiv la 40-15. Gata să fie împinsă în prăpastie, Irina s-a agățat de mingile de meci, salvându-le atât pe cele două, cât și pe o a treia, la capătul unui schimb intens, în care a acoperit tot terenul, și a făcut tot ce a putut – și ceva extra – ca să prelungească meciul. Dodin a greșit lovitura decisivă, iar rumoarea prelungită care s-a ajuns din colțul ei de tribună a anticipat parcă ce avea să urmeze. Begu a făcut break-ul, a ținut serva la zero, apoi a făcut iar break, reușind să câștige dramatic setul al doilea.

Spre lauda ei, Dodin n-a clacat imediat, ba chiar a făcut prima break, în chiar primul game. Irina a răspuns însă prompt, iar de aici restul decisivului a avut un aer de inevitabil, o tortură pentru Dodin, care era predispusă să-și cedeze serva în orice moment. Erorile neforțate ale franțuzoaicei, ținute sub control în primul set, au explodat în următoarele două, nu mai puțin de 53. Mult mai sigură de acum pe serva ei, Irina a așteptat răbdătoare momentul și a făcut break la 4-3, servind apoi cu succes pentru victorie, după 2 ore și 37 de minute.

Irina a încheiat cu 34 de winners și 46 de erori neforțate, iar Dodin a totalizat un bilanț de 30 vs 67. Remarcabil bilanțul de ași al Irinei, nu mai puțin de 13, destui dintre ei veniți în momente foarte oportune.

La Melbourne, unde cel mai bun rezultat al ei este optimi de finală, Irina revine în turul al doilea pentru prima oară din 2019. O va întâlni pe favorita 19, Elise Mertens. Belgianca a câștigat precedentele două întâlniri directe, una în Fed Cup, pe hard, alta pe zgură, la Istanbul.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi