Irina Begu devine specialista meciurilor cu final pe muchie la RG: câștigă cu Schmiedlova, 9-7 în decisiv!

Codruț Baciu | 29 mai 2018

La doi ani după victoria epică, 10-8 în decisiv, cu Coco Vandeweghe, Irina Begu s-a regăsit iar într-o situație asemănătoare. De data asta cu Anna Karolina Schmiedlova, pe care a învins-o 6-4, 5-7, 9-7, în trei ore și 19 minute. Irina revine astfel în turul doi la Paris, după ce anul trecut fusese eliminată în […]

Roland Garros este oferit de

La doi ani după victoria epică, 10-8 în decisiv, cu Coco Vandeweghe, Irina Begu s-a regăsit iar într-o situație asemănătoare. De data asta cu Anna Karolina Schmiedlova, pe care a învins-o 6-4, 5-7, 9-7, în trei ore și 19 minute. Irina revine astfel în turul doi la Paris, după ce anul trecut fusese eliminată în primul tur.

Asta, după un meci în care decisivul s-a trăit periculos de ambele părți: Schmiedlova a sprintat la 5-2 într-o perioadă în care a avut inițiativa și i-a furat un break Irinei într-un game în care românca a avut 40-0. Slovaca s-a apropiat de victorie la două puncte. Dar Begu și-a păstrat cumpătul și și-a ridicat nivelul când era nevoie mai mare. Ea a fost jucătoarea cu loviturile mari la punctele mari, pe măsură ce meciul s-a apropiat și a intrat în a 4-a oră.

*

Chiar nu aveam nevoie de meciuri din astea încă din primele tururi. Mai întâi, Marius, care a stat pe teren până la 10-9 în setul 5, iar acum, Irina, care a avut meciul în mână, la un moment dat, dar l-a lăsat să-i scape, la rându-i, în decisiv.

Trebuie să spun de la început: Schmiedlova este foarte bună. Și, cu riscul de a-l plagia pe pe Andrew Murray, cred că fata asta poate ajunge pe locul 1 cândva. La 23 de ani, Anna are ceva ce fetele de vârsta ei încă nu au, de obicei: constanță în lungimea loviturilor, pe o perioadă luuungă de timp. Atât de puține out-uri dincolo de baseline! Într-un fel, îmi pare rău că a pierdut, dar știți vorba aia, all is fair in love and tennis. Irina a fost jucătoarea mai bună.

Meciul a început cu puțini spectatatori în tribunele terenului 4, însă pe măsură ce game-urile treceau, iar winnerele se înmulțeau, oamenii au înțeles că e o poveste de privit acolo. Iar până la final, doar zvonul că Sharapova e aproape să piardă i-au făcut să mai plece, ocazional. Irina a reușit în primul set să joace ca la antrenament, adică să piardă puncte ca urmare a propriilor decizii. Nu s-a lăsat deloc intimidată de mai tânăra sa adversară. A făcut breakul rapid, iar la 3-1, deja avea în palmares 3 loburi executate din diferite poziții, toate având un lucru în comun: au fost lovituri direct câștigătoare. Simțea foarte bine mingea, iar sentimentul bun din rachetă nu i-a dispărut decât vreo 10 minute, prin setul al doilea.

Schmiedlova are încredere în deplasarea ei, astfel că serviciile sale tind să fie trimise ”la sigur”, chiar dacă mai lent decât ar putea să le execute. Este motivul pentru care Irina a încercat, încă de la început, să preia schimbul încă din momentul t zero. În mare parte, i-a reușit; de unde și numărul mare de lovituri câștigătoare în primul set: 17, față de numai 5 ale slovacei. Dar Irina și-a păstrat nu doar serviciul, ci și cumpărul în momentele importante din set, mai cu seamă la 5-4, când s-a chinuit mai mult decît de obicei pentru a închide setul. A fost un game în care a fost condusă cu 0-40, dar două backhanduri cross-court și un serviciu ideal au adus-o înapoi în joc.

În al doilea set, Schmiedlova a început mai hotărâtă și a făcut exact ce a reușit Irina în debutul meciului: a greșit puțin și a atacat mingile scurte. Chiar și așa, Irina nu jucat deloc rău, în ciuda unui 1-3 de început. Era semnul că avea lecția învățată și că știe cum să gestioneze jocul feteleor de genul Annei. Slovaca lovește plat mai mereu, pentru ea nu există slice decât foarte rar. În general, asta înseamnă să ai o deplsare exelentă, să n-ai nevoie de un plan B.

Irina însă, a revenit și a egalat la 3, făcând uz de lovituri înalte, urmate de forehanduri puternice. Mi-ar fi plăcut să văd urcări la fileu după astfel de lovituri, cum încearcă, de exemplu, Dulgheru să rupă ritmul (și, să recunoaștem, aspectul nu foarte agreabil al jocului). Însă dacă funcționează, n-ai de ce să-l repari. În finalul setului, am văzut o scurtă perioadă în care picioarele Irinei parcă nu o mai ascultau atât de bine. Out-urile s-au mărit, la fel și timpul pe care și-l lua între servicii. Iar pe alocuri, nervii au luat locul lucidității. La un moment dat, am putut cu toții să o auzim aruncându-și un ”braaavo” spus sarcastic și vocal, după o greșeală neforțată, în burta fileului. Irina și-a piedut serviciul la zero în ultimul game, iar setul s-a dus în contul Schmiedlovei, 7-5.

Decisivul a fost și dulce, și dureros, așa cum e și sportul pe care-l comentăm. Schmiedlova a încercat să o aducă pe Irina spre fileu mai des – nu neapărat cu drop-shots, ci cu lovituri un pic mai scurte, care să o facă pe româncă să pășească spre fileu, să-și exerseze topspinul, să îndoaie genunchii mai mult. Până la un punct, chestia asta a funcționat un pic prea bine. Slovaka a urcat la 5-2; chiar dacă, din cele 7 game-uri jucate, 5 au fost breakuri.

A urmat o revenire excepțională a Irinei, care a legat 4 game-uri și o serie de servicii la linie. Iar în timpul schimburilor, a jucat când plat, când cu spin. Când căutând unghiul, când înălțând mingea până la norii aducători de ploaie ai Parisului. Rezultatul? 6-5 și serviciul pentru româncă. Însă tocmai când speram că roller-coasterul (montaghe-russe-ul, ok) se apropie de sfârșit, Irina a pierdut game-ul. Asta, după ce a condus cu 30-0 și a avut în mână punctul de 40-0. N-a fost 7-5, deci, ci 6-6, iar meciul și-a urmat cursul firesc către ”interzis cardiacilor”. Nu aveam cum să nu ne amintim de partida cu CoCo Vandeweghe de acum doi ani, atunci când Irina a învins dramatic, cu 10-8 în decisiv; deci speram la ceva asemănător. Speram și trăgeam cu ochiul la celelalte meciuri, care reușeau să se sfârșească în timpi rezonabil și mulțumitor pentru organizatori. Nu și la Begu. Apropo, asta-mi aduce aminte de turneele de amatori pe care unii dintre noi le jucăm, în care organizatorul, când vii să-i spui scorul meciului încheiat, îți aruncă cu reproș: ”dar a durat foarte mult!”. Scuze, am încercat să pierd mai repede, dar îmi intra și mie câte un serviciu doi.

La 7-7, Schmiedlova a părut să aibă ceva probleme fizice. Mai întâi, la brațul drept, după ce a încercat să apere un lung de linie trimis plat de Irina. Apoi la spate. Însă în joc, problemele nu s-au văzut deloc, chiar dacă Irina a plimbat-o pe final de meci aproape la fel de bine cum izbutise să o facă cu 3 ore în urmă, în primul set.

La 8-7, efortul unui meci lung cât unul de ATP se putea citi pe chipul ambelor fete. Din fericire, Irina și-a adunat ultimul dram de energie (fizică) și a urcat la 40-0. Trei mingi de meci. A fost egalată, iar apoi și-a adunat ultimul dram de energie (mentală) și a servit bine cât să-și procure a patra minge de meci. N-a mai ratat-o, astfel că alături de Mihaela Buzărnescu și Alexandra Dulgheru, Irina merge mai departe pe tablou. Un meci foarte echilibrat, în care Begu a câștigat doar 51% din punctele jucate. A avut 57 de greșeli neforțate, însă și curajul de a lua la țintă liniile din terenul advers, fapt ce i-a adus 48 de lovituri direct câștigătoare (cu 18 mai multe decât adversara sa).

În turul al doilea, Irina Begu o va întâlni pe Shuai Zhang, care a trecut destul de ușor de Kristina Kucova. Istoricul întâlnirilor dintre cele două nu este foarte bogat, și nici foarte recent. În singura lor întâlnire (Madrid, 2014), Irina a câștigat în minimum de seturi: 6-4, 7-5.

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).

Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi