Indian Wells, tabloul masculin | Cu incertitudini asupra altor jucători de top, își va continua Rafa Nadal startul grozav de an?

Radu Marina | 9 martie 2022

Daniil Medvedev pare încă să resimtă efectele finalei pierdute la AO, iar IW nu-i tocmai locul lui preferat. Zverev nu are energia potrivită acum, în vreme ce prezența lui Novak Djokovic nu pare plauzibilă. Lucrurile par a se așeza bine pentru Rafael Nadal, care e la cel mai bun start de sezon din carieră.

Turneul masculin de la Indian Wells începe cu două controverse care planează deasupra tabloului.

Prima dintre ele este prezența (sau absența) la start a lui Novak Djokovic, care se regăsește într-o situație asemănătoare cu cea din Australia. Ca și atunci, sârbul apare pe tabloul tras la sorți noaptea trecută, însă încă o dată nu știe nici dacă va putea intra în țară, nici dacă va putea juca la competiția pe care a câștigat-o în cinci ocazii.

Statele Unite solicită tuturor persoanelor care intră pe teritoriul său să fie vaccinate, iar oficialii Indian Wells au spus că toate persoanele prezente la turneu trebuie să fie vaccinate; însă există excepții de la reguli, la care se fac în mod constant update-uri, iar până la ora efectuării tragerii, încă nu fusese lămurit dacă Djokovic – care declarase anterior că își asumă orice absență de la turneele mari ale acestui an – poate juca sau nu.

A doua controversă a fost legată de numele lui Alexander Zverev, care va putea juca Indian Wells după ce a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare în urma incidentului pe care l-a provocat la Acapulco, acolo unde a lovit în repetate rânduri scaunul arbitrului într-un meci de dublu și l-a jignit pe oficial. Germanul a fost apoi exclus din turneu.

Zverev va primi automat o suspendare de opt săptămâni din circuit dacă în următorul an primește un code violation pentru comportament nesportiv. Însă destule voci din tenisul mondial au considerat pedeapsa primită de Zverev drept mult prea blândă, sugerând că acesta ar fi trebuit suspendat încă de pe acum și că decizia pune într-o lumină nefavorabilă ATP-ul, care a trecut prea ușor, spun criticii, peste destule episoade în care jucători importanți din noile generații i-au abuzat verbal pe oficiali (exemplele cele mai concludente fiind Zverev, Medvedev sau Shapovalov). Zverev este în continuare subiectul unei investigații interne a ATP-ului, care cercetează acuzațiile de violență domestică făcute de fosta prietenă a germanului, Olga Sharypova.

Nici din alte direcții nu vin vești bune: Dominic Thiem, campionul din 2019 și unul dintre jucătorii importanți din vârful ierarhiei (atunci când e sănătos), nu va putea participa nici la acest turneu și își amână din nou revenirea în circuit, amânată acum, din cauza problemelor de sănătate, pentru startul sezonului de zgură.

Dincolo de aceste situații, Indian Wells rămâne interesant din punct de vedere sportiv din mai multe motive.

Întâi de toate, e prima apariție într-un turneu ca lider mondial pentru Daniil Medvedev, iar traseul rusului nu e tocmai facil. De asemenea, Rafa Nadal, care are o istorie foarte bună la Indian Wells, va încerca să rămână neînvins și după acest turneu, iar o reîntâlnire cu Medvedev e din nou posibilă în semifinale. 

În ce-l privește pe noul număr 1, pentru un jucător excelent pe hard, el nu are cea mai fastă relație cu Indian Wells (5 victorii, 4 înfrângeri). Rusul va începe primul turneu Masters al sezonului cu Alexei Popyrin sau un jucător venit din calificări. În turul 3, Daniil ar putea juca cu Gael Monfils, favoritul 26, în optimi, cu Carlos Alcaraz, care traversează cea mai bună perioadă a carierei, și în sferturi cu Stefanos Tsitsipas, cu care mereu a avut meciuri strânse. Așadar, un drum complicat pentru Medvedev.

Dacă va reuși să treacă de toți acești jucători, atunci în semifinale l-ar putea primi pe Rafael Nadal, cu care ar juca pentru a treia oară în ultimele două luni, după meciurile de la Australian Open și Acapulco. 

Pe partea de tablou a lui Medvedev se află și Cameron Norrie, surprinzătorul campion en-titre, care va juca în turul doi cu Pedro Martinez sau un jucător din calificări. În turul trei, britanicul se poate întâlni cu Nikoloz Bashilashvili, în reeditarea finalei de acum câteva luni, din octombrie. 

Tot în această jumătate îl găsim pe Rafa Nadal, cel care a ajuns la Indian Wells cu o serie de 15 victorii la rând. Rafa s-ar putea duela în turul doi cu Sebastian Korda (sau un jucător venit din calificări), în turul trei cu Dan Evans, în turul patru cu Denis Shapovalov și în sferturi cu Jannik Sinner sau Casper Ruud. Un traseu relativ accesibil, așadar, nici din cale afară de greu, dar nici prea ușor. 

În cealaltă jumătate îl găsim pe Novak Djokovic pe poziția favoritului 2. Dacă va participa, Djokovic ar putea juca în turul doi cu David Goffin (sau Jordan Thompson) iar în turul trei ar urma o confruntare foarte interesantă cu Alexander Bublik, favoritul 31. Dacă totul merge bine pentru sârb – pe toate planurile – atunci în optimile de finală ar trebui să-l întâlnească pe Diego Schwartzman sau John Isner, respectiv Andrey Rublev sau Hubert Hurkacz în sferturile de finală. 

În partea de jos a tabloului mai sunt prezenți jucători precum Matteo Berrettini, favoritul 9, Alexander Zverev și Andy Murray. Berrettini se poate întâlni în primul tur cu Ugo Humbert iar mai apoi cu Lloyd Harris. Și ar putea juca în optimile de finală cu Felix Auger-Aliassime, care se află într-o formă foarte bună și va debuta la Indian Wells cu Botic Van de Zandschulp sau un jucător venit din calificări. 

Alexander Zverev, favorit 3, se va confrunta în turul doi cu învingătorul meciului Grigor Dimitrov – Tommy Paul și se poate întâlni în turul trei cu Alex de Minaur. 

În fine, Andy Murray, care tocmai a reluat colaborarea cu Ivan Lendl și a primit un wild card pentru tabloul principal, va juca în primul tur contra unui jucător din calificări și se poate întâlni cu Alexander Bublik în turul doi. 

Foto: BNP Paribas Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi