Novak Djokovic, despre posibilitatea de a rata alte turnee mari: „Este un preț pe care sunt dispus să-l plătesc”

Treizecizero | 15 februarie 2022

Liderul mondial a precizat că nu vrea să fie asociat cu mișcarea anti-vaccin, dar că susține dreptul fiecărei persoane de a alege și că este pregătit să-și asume alte absențe de la turneele importante ale acestui an, dacă va fi nevoie.

În primele declarații făcute după episodul expulzării sale din Australia, înainte de Australian Open, Novak Djokovic a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru BBC, despre momentul sensibil în care se găsește cariera sa.

Liderul mondial a precizat că nu vrea să fie asociat cu mișcarea anti-vaccin, dar că susține dreptul fiecărei persoane de a alege și că este pregătit să-și asume alte absențe de la turneele importante ale acestui an, dacă prezența la ele va presupune să fie vaccinat.

Întrebat dacă e pregătit să sacrifice turnee precum Roland-Garros sau Wimbledon în cazul în care prezența la ele va necesita un vaccin anti-Covid, Djokovic a răspuns: „Da, este un preț pe care sunt dispus să-l plătesc. Deoarece să pot lua deciziile în ce privește corpul meu este un principiu mai important decât orice trofeu sau orice altceva. Încerc să fiu, pe cât posibil de mult, cât mai în armonie cu corpul meu”.

Djokovic a adăugat că a fost mereu foarte preocupat de sănătate, nutriție, wellness și wellbeing, și că a fost influențat de impactul pe care l-au avut asupra performanțelor sale sportive factori precum schimbarea dietei și atenția acordată somnului.

Sârbul a adăugat că rămâne deschis posibilității de a face vaccinul în viitor, pentru că „noi toți încercăm, în mod colectiv, să găsim soluția cea mai bună pentru a scăpa de Covid.”

„Nu am fost niciodată împotriva ideii de vaccinare. Înțeleg că, global, toată lumea face un efort mare în ce privește gestionarea situației care să pună capăt, să sperăm, acestui virus”, a adăugat el.

„Am fost dezamăgit de cum s-a terminat totul în Australia”

Djokovic a vorbit, în același interviu pentru BBC, și despre seria șocantă de evenimente premergătoare Australian Open, comentând pentru prima oară și speculațiile făcute în ce privește testul său pozitiv de Covid din decembrie.

„Am fost foarte trist și dezamăgit de felul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia. Nu a fost ușor”.

„Înțeleg că-s multe critici și înțeleg că-s mulți oameni care vin cu diverse teorii despre cât de norocos sau cât de convenabil a fost că am contractat virusul (n.a. în decembrie, în timp util pentru a obține o excepție medicală care să-i permită să joace la AO)”.

„Dar nimeni nu este norocos să capete virusul și nu e nimic convenabil în a te alege cu virusul. Milioane de oameni îl au și încă se chinuie cu efectele lui, peste tot în lume. Așa că iau acest lucru în serios și nu-mi place că cineva crede că m-am folosit de acest aspect ca să primesc un test PCR pozitiv și să pot merge în Australia”, a adăugat Djokovic, care a răspuns cu un „nu” categoric când a fost întrebat dacă are cunoștință de orice fel de încercare de a altera testele sale. BBC și Spiegel au scris, luna trecută, despre mai multe neconcordanțe în ce privește datele și seriile de înregistrare ale testelor lui Djokovic.

Liderul mondial a vorbit și despre decizia expulzării sale din Australia, clarificând că ea nu a fost luată din cauza lipsei vaccinului sau a erorii din completarea vizei. „Absolut, eroarea din completarea formularului de viză nu a fost făcută deliberat, lucru acceptat și confirmat de Curtea Federală și de Ministrul Imigrării din Australia. Oamenii probabil nu știu, dar nu am fost expulzat pe baza faptului că nu am fost vaccinat sau am încălcat vreo regulă sau am făcut o eroare în formularul de viză. Motivul pentru care am fost expulzat a fost că Ministrul și-a folosit dreptul de a-mi anula viza, bazat pe percepția că aș crea un sentiment anti-vax în țară sau în oraș. Lucru cu care sunt în total dezacord”.

Interviul complet cu Djokovic va fi difuzat de BBC în această seară.

Până acum, peste 4,8 miliarde de oameni au fost vaccinați împotriva COVID în întreaga lume (mai mult de 60 la sută din populația globului).

Djokovic, care a împlinit recent 360 de săptămâni petrecute pe primul loc în clasamentul ATP, va reveni în circuit săptămâna viitoare, la turneul de la Dubai. Indiferent de rezultatul său de acolo, Novak va pierde locul 1 în favoarea lui Daniil Medvedev, dacă acesta va câștiga titlul de la Acapulco.

În condițiile declarațiilor făcute acum de Djokovic, nu este clar la ce turnee va mai putea el participa în continuarea sezonului. Prezența la dubla Indian Wells-Miami pare exclusă, la fel și cea de la turneul de la Monte Carlo. Însă sârbul a spus că regulile de participare la turnee să fie modificate în viitorul apropiat și că speră să mai joace tenis pentru mulți ani.

Este prima oară când sârbul își clarifică public poziția pe subiectul vaccinării.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi