Indian Wells 2020 a fost anulat din cauza amenințării coronavirus

Treizecizero | 9 martie 2020

Indian Wells devine cea mai importantă competiție sportivă anulată din cauza amenințării coronavirus. Vestea a venit cu câteva ore înainte de a fi anunțat programul primei zile de calificări, cu mai mulți jucători deja prezenți la locul turneului. Impactul se anunță unul important.

Decizie extraordinară luată de organizatorii BNP Paribas Open în această noapte, puțin după ora 03:30, ora României: turneul a anunțat că ediția 2020 nu se va disputa, din cauza riscurilor pe care le presupune coronavirusul.

Conform comunicatului dat de organizatori, anularea este o consecință a declarării unei situații de urgență în Coachella Valley, după ce a fost confirmat un caz de îmbolnăvire în zonă. „E un risc prea mare pentru sănătatea tuturor să se organizeze un eveniment de o asemenea amploare. Nu e în interesul nimănui, nici al fanilor, al jucătorilor sau al comunităților învecinate cu turneul să mergem mai departe. Trebuie să fim cu toții uniți să apărăm comunitatea de coronavirus”, este citat Dr.David Agus, de la Universitatea din Southern California.

Tommy Haas, directorul turneului, spune că „Suntem foarte dezamăgiți că turneul nu va avea loc, dar sănătatea și siguranța comunității locale, a fanilor, a jucătorilor, a voluntarilor, a sponsorilor, a tuturor angajaților și partenerilor comerciali și a tuturor celor implicați în turneu este de maximă importanță”.

Cu peste 450.000 de spectatori așteptați pe parcursul turneului, organizatorii nu și-au dorit să-și asume riscuri nenecesare.

Haas adaugă că „Suntem pregătiți să organizăm turneul la o altă dată și vom explora opțiunile existente”. Dat fiind calendarul foarte încărcat și numeroșii factori care ar trebui să se alinieze pentru reprogramarea competiției, va fi însă foarte dificil să se găsească o astfel de rezolvare.

Este primul turneu important de tenis care are de suferit ca urmare a ceea ce a devenit o îngrijorare globală în ultimele luni, cu un impact enorm în viața de zi cu zi a milioane de oameni. Anterior, finala challengerului de la Bergamo a fost anulată, la fel ca și câteva turnee mai mici din Asia. Alte sporturi și-au văzut de asemenea desfășurarea afectată în ultimele săptămâni: meciuri de fotbal sau de baschet din Italia s-au jucat fără spectatori, însă, cu mici excepții (meciuri amânate), competițiile au putut merge cumva înainte. Indian Wells e cea mai importantă competiție care este anulată.

Lucrurile s-au mișcat foarte repede la Indian Wells; varianta unei decizii de natură să afecteze desfășurarea turneului începuse să fie vehiculată, mai ales în condițiile în care media de vârstă a locuitorilor din zona adiacentă turneului este foarte ridicată. Tot duminică s-a reunit de urgență consiliul jucătorilor din ATP, conform jurnalistului Jon Werthiem. La câteva ore distanță a venit știrea anulării turneului.

La Indian Wells s-a jucat tenis inclusiv duminică; Irina Begu a câștigat finala turneului WTA de 125k, cel care precede turneul Premier Mandatory. Luni ar fi trebuit să înceapă calificările, iar în partea a doua a săptămânii, meciurile de pe tablourile principale.

E o decizie care va avea mai multe efecte ce riscă să arunce tenisul într-un haos pe termen scurt. De la logistică (jucători care sunt deja în California și care își văd planurile de cazare și de călătorie complet date peste cap, cu costurile de rigoare, costuri notabile pentru jucătorii mai slab clasați), până la program și clasamente. Indian Wells este considerat de mulți cel mai important turneu de tenis din afara celor patru turnee de Grand Slam: sunt în joc multe puncte, puncte care practic dispar acum din economia clasamentului.

De altfel, vestea i-a luat prin surprindere pe jucători, conform primelor reacții de pe Twitter, rețea de pe care mulți dintre ei, incluzând-o și pe Sorana Cîrstea, singura româncă prezentă pe tabloul de simplu, au și aflat vestea.

Anterior acestei decizii, Indian Wells anunțase deja câteva măsuri preventive. Astfel, copiii de mingi urmau să poarte mănuși pe teren, jucătorii urmau să fie informați să nu mai dăruiască prosoape, tricouri sau manșete fanilor, și nici să nu primească pixuri, mingi de tenis sau alte obiecte pentru a le semna. Cel mai important, copiii de mingi urmau să nu mai atingă prosoapele jucătorilor în timpul meciurilor, jucătorii urmând să și le ia singuri atunci când ar fi avut nevoie de ele.

Potrivit NY Times, CEO-ul WTA, Steve Simon, a spus că opțiunea desfășurării turneului fără spectatori a fost luată în calcul, însă a fost respinsă în cele din urmă de către organizatori.

Rămâne de văzut dacă și alte turnee vor avea de suferit în săptămânile următoare. După Indian Wells, circuitul ar urma să se mute la Miami. La cum evoluează însă lucrurile, n-ar fi exclus ca sezonul să fie în continuare afectat, iar decizia de azi să fie doar prima dintr-un domino. În câteva săptămâni, circuitul ar trebui să ajungă la Roma, dar Italia este cea mai afectată țară din lume, după China. Mai apoi e Roland Garros, iar în Franța au început să fie de asemenea plasate interdicții pentru evenimente de amploare.

Ultimele estimări arată că sunt peste 100.000 de cazuri de pacienți care au coronavirus, deși, foarte probabil, numărul va crește pe măsură ce va crește numărul persoanelor testate. 114 cazuri au fost consemnate în California.

3.800 de decese au fost atribuite, la nivel global, acestui virus.

Tenisul a început anul sub amenințarea incendiilor din Australia, și sub riscul ca primul turneu de Grand Slam al anului să nu se joace, și îl continuă lovindu-se de o situație în care amenințările ca un turneu important să fie afectat devin realitate.

https://twitter.com/denis_shapo/status/1236838583895339008?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi