Începe Laver Cup, e timpul pentru un nou dublu Fedal. Care sunt echipele Team Europe și Team World, cum arată formatul și tot ce e de știut

Radu Marina | 20 septembrie 2019

A treia ediție Laver Cup începe, oficial, astăzi la Geneva. Timp de trei zile, ne vom delecta cu poate cel mai special format dintre cele noi încercate în ultima vreme în tenisul masculin. Spre deosebire de ultimele două ediții, care au avut loc la Praga și la Chicago, turneul de la Geneva este inclus acum […]

A treia ediție Laver Cup începe, oficial, astăzi la Geneva. Timp de trei zile, ne vom delecta cu poate cel mai special format dintre cele noi încercate în ultima vreme în tenisul masculin. Spre deosebire de ultimele două ediții, care au avut loc la Praga și la Chicago, turneul de la Geneva este inclus acum în calendarul competițional al ATP, ceea ce subliniază importanța pe care Laver Cap a căpătat-o, în doar trei ani de la înființare, la nivelul tenisului mondial. E un aspect care a avut, de asemenea, parte și de critici; însă Laver Cup nu acordă puncte în clasament, fiind vorba mai degrabă de o integrare la nivel de imagine pentru ambele părți.

Care sunt echipele și cine va juca în prima zi ?

Team Europe, condusă de Bjorn Borg și Thomas Enqvist, e formată din Rafael Nadal, Roger Federer, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Fabio Fognini, Roberto Bautista Agut (rezervă). Sau, altfel spus, vorbim de o echipă care are, împreună, 39 de titluri de Grand Slam la simplu și ai cărei membri sunt toți sunt clasați în primii 11 (!) jucători ai lumii în clasamentul ATP. 

Team World, coordonată de John și Patrick McEnore, îi are pe John Isner, Milos Raonic, Nick Kyrgios, Denis Shapovalov, Jack Sock, Taylor Fritz și Jordan Thompson (rezervă). 

Primul meci al zilei inaugurale, care începe la ora 14:00, ora României, va fi între Dominic Thiem și Denis Shapovalov (2-0 la întâlnirile directe pentru austriac). Va fi urmat de Fabio Fognini – Jack Sock (1-1), iar sesiunea de seară, care începe la ora 20:00, aduce o partidă între Stefanos Tsitsipas și Taylor Fritz, dar și un meci de dublu între echipele Roger Federer/Alexander Zverev – Jack Sock/Denis Shapovalov. 

De anul acesta, Laver Cup se vede la Eurosport, încă un parteneriat important semnat de competiția lansată la apă de Roger Federer.

Cum a fost în 2017 și 2018, la ce să ne așteptăm anul acesta

În primii doi ani ai competiției, Team Europe a câștigat de fiecare dată turneul, confirmând calculele hârtiei. Totuși, deși în general Team Europe a condus mai mereu, formatul competiției a ținut viu suspanul până spre final, iar Team World a avut șansele sale. Cel mai probabil, același deznodământ are șanse mari să se întâmple și acum. Fără a fi nevoie de mari analize, diferența de valoare dintre Team Europe și Team World e atât de mare încât, spre exemplu, dacă Roberto Bautista Agut (care e rezervă la Team Europe) ar trece la Team World ar fi cel mai valoros și bine clasat jucător al echipei conduse de John McEnroe. 

Cu toate astea, nu trebuie uitat că, deși Team Europe îi are în echipă pe doi dintre cei mai mari jucători din istorie, contextul în care îi găsește această competiție nu e cel mai potrivit: Federer vine după o accidentare la spate și s-a antrenat foarte puțin, Nadal a declarat în repetate rânduri că se simte obosit după vara excelentă avută. Evident, niciunul probabil nu va forța mai mult decât e nevoie. Mai departe, Thiem e într-o formă fizică și sportivă precară, iar Fognini nu a strălucit neapărat indoor.

Formatul competiției va ține și el deznodământul neclar până spre final. Fiecare meci câștigat valorează un punct vineri, două puncte sâmbătă și trei puncte duminică. Acest detaliu schimbă dinamica competiției și face ca lucrurile să rămână incerte până în ultima zi a turneului. Și, desigur, oferă și loc de surprize. 

O victorie a Team World ar fi, cu certitudine, o astfel de surpriză. Dar, ca asta să se întâmple, e nevoie ca jucătorii din Team World să se autodepășească, iar deciziile (cu privire la cine, când joacă) să fie cele mai inspirate. Pentru că, deși la bază, vorbim de un demonstrativ, Laver Cup s-a dovedit în acești doi ani a fi mult mai mult de atât. 

Un Nick Kyrgios motivat și imprevizibil poate scoate de oriunde victoria, iar australianul pare să trăiască pentru competițiile pe echipe, unde se schimbă dramatic și dă tot ce are mai bun. Deși în criză de idei la simplu, unde a cunoscut una dintre cele mai rapide căderi din ultimii ani, Jack Sock excelează în proba de dublu, unde poate face oricând diferența. Iar John Isner și al său serviciu imens poate pune în dificultate pe oricine din Team Europe. În fine, Denis Shapovalov e un jucător care se poate dovedi o alegere inspirată indiferent de adversarul avut în față. 

Scopul competiției nu este însă atât trofeul sau victoria, cât experiența în sine. Laver Cup a fost creată pentru spectacol, respectiv pentru a atrage și mai mulți oameni spre tenis. Chiar și integrat în calendarul competițional ATP, turneul este unul care nu aduce puncte în clasamente. Pentru unii, așa ceva pare de neînțeles. Pentru alții, însă, e o oportunitate să vadă și altceva. Atmosfera, formatul și jucătorii implicați fac din acest turneu o adevărată sărbătoare a tenisului, o formulă câștigătoare, născută pentru timpurile în care trăim, care generează mult conținut croit parcă pentru Social Media. Lucru de care ne-am convins cu toții în primii doi ani, în care am avut șansa unor momente memorabile, imposibile în alte locuri, precum perechile de dublu Federer / Nadal – care a rupt internetul atunci când s-a întâmplat în premieră în 2017 – urmată de Federer / Djokovic, un an mai târziu.  

Citește și:

* Laver Cup promite să influențeze viitorul tenisului. Și de ce n-ar face-o

* Pentru fani, Laver Cup e cea mai bună pauză de tenis, tot prin tenis. Pentru jucători, e ceva unic

 Reguli. Care e formatul

-Turneul are loc pe parcursul a trei zile; 

-În fiecare zi se vor juca patru meciuri (trei în proba de simplu, unul în proba de dublu);

-Toate meciurile (simplu, dublu) se joacă în sistemul cel mai bun din trei seturi. Dacă se ajunge în decisiv, atunci se va disputa un tiebreak până la 10;

-Fiecare jucător trebuie să concureze cel puțin un meci de simplu în primele două zile;

-Niciun jucător nu va putea juca un meci de simplu mai mult de două ori în cele trei zile; antrenorii trebuie astfel să țină cont de acest detaliu atunci când stabilesc strategia.

-Echipa care ajunge prima la 13 puncte va câștiga turneul. Dacă se ajunge la 12-12, atunci va avea loc un dublu decisiv, care va stabili echipa câștigătoare;

-Fiecare victorie valorează 1 punct vineri, 2 puncte sâmbătă și 3 puncte duminică. 

Ce spun jucătorii despre această confruntare

Nick Kyrgios, despre șansele echipei: “Eu nu sunt deloc speriat de echipa lor. I-am bătut pe fiecare dintre membrii lor. Pe hârtie, da, nu avem nicio șansă, dar eu nu cred asta – cred cu tăria că putem câștiga. Și în ultimele meciuri am fost aproape: John a avut minge de meci cu Federer, eu am avut mingi de meci cu Federer. Am fost puțin ghinioniști. În ceea ce privește clasamentul, eu cred că treaba asta cu clasamentul e cel mai supraevaluat lucru din tenis. Eu cred cu tărie că vom câștiga.”

Jack Sock, despre experiența în proba de dublu: “În calitate de specialist în proba de dublu, am încredere în abilitățile mele. Am jucat pentru distracție întreaga mea carieră la dublu, dar anul acesta a fost diferit pentru că am încercat să joc și pentru a avea succes. Vreau să folosesc încrederea și experiența de la dublu în aceste meciuri. Evident că nu va fi ușor, mai ales că nu am mai jucat niciodată cu Shapo (n.a. Shapovalov). Dar noi vom merge acolo pentru distracție, rămânem relaxați.”

Roger Federer, despre problemele la spate, echipa sa și intenția de a juca la Jocurile Olimpice de la Tokyo : “Am fost surprins să văd cât de mult mi-a luat să mă recuperez, aproape 10-12 zile. Inițial, m-am gândit că va fi nevoie de 2-3 zile, dar probabil că vârsta e de vină (râde). Desigur, nu am făcut aceleași lucruri pe care le-aș fi făcut în mod normal dacă aș fi trecut mai departe la US Open. Am zburat înapoi acasă și am lăsat să se vindece. Încă simt dureri, dar doar un pic. Este doar o chestiune de timp și nu e ceva care să mă îngrijoreze. Mă simt pregătit să joc oricât va fi nevoie pentru echipă.”

Cât despre intenția de a participa la Tokyo, Federer urmează să decidă în următoarele săptămâni: “Până în momentul ăsta, am decis împreună cu echipa mea cum va arăta calendarul până la Wimbledon 2020. Acum mă concentrez asupra întrebării dacă să particip și la Tokyo. Am vorbit deja despre asta și mi-am întrebat echipa. Ei mi-au spus: ‘e decizia ta, tu vei fi cel care joacă’. Am mai vorbit despre asta și cu Mirka să vedem dacă și cum ar fi posibil. Voi lua o decizie cu siguranță în următoarele săptămâni.

Bjorn Borg, despre șansele echipei sale: “Ei (n.a. Team World) sunt foarte buni în proba de dublu – Jack Sock e unul dintre cei mai buni jucători de dublu din lume, dacă nu chiar cel mai bun în acest moment – și știm cât de greu va fi. Dar eu sunt încântat  că toată lumea e aici, e pregătită să joace. Va fi o competiție nemaipomenită și sper că vom putea să ne apărăm titlul.”

https://twitter.com/LaverCup/status/1174789301932044289?s=20
https://twitter.com/LaverCup/status/1174623762953768960?s=20

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi