Iga Swiatek câștigă categoric duelul cu Aryna Sabalenka din Cancun. Finala WTA Finals: Pegula – Swiatek

Treizecizero | 6 noiembrie 2023

Swiatek poate încheia al doilea sezon la rând pe primul loc dacă o va învinge în finală pe Pegula. Dar americanca a câștigat două meciuri din trei jucate cu Iga anul acesta.

Iga Swiatek și-a dorit mult victoria asta și a jucat ca atare. Într-una dintre cele mai bune evoluții ale ei din tot anul, Swiatek a câștigat categoric duelul primelor două jucătoare din lume, 6-3, 6-2 cu Aryna Sabalenka, a 7-a ei victorie din 10 întâlniri cu sportiva bielorusă.

Swiatek se califică astfel în prima ei finală de WTA Finals și-și oferă oportunitatea de a recupera locul 1 pierdut în fața Sabalenkăi la US Open; poloneza va putea încheia pentru al doilea an la rând pe primul loc în lume cu o victorie în finala de luni seară, nu înainte de 23:30, ora României.

Într-un meci oprit ieri de ploaie, Swiatek n-a lăsat nicio clipă senzația că poate scăpa meciul din mână, dominând-o pe Aryna la toate capitolele, lovind inclusiv mai multe lovituri direct câștigătoare, segment care aparține, de cele mai multe ori, Sabalenkăi. Swiatek a încheiat cu 14 winners și doar 10 erori neforțate, față de 10/19 de cealaltă parte, și nu și-a pierdut niciodată serviciul, la adăpostul a 80 la sută procentaj pe primul. Și ca și în celelalte meciuri, Iga a returnat la un nivel foarte ridicat, câștigând 67 la sută pe serviciul al doilea al Arynei.

E a 10-a victorie la rând pentru poloneză, care și-a recăpătat nivelul ridicat la timp pe finalul de sezon, cucerind titlul la Beijing înainte de Cancun și reușind să negocieze excelent săptămâna dificilă din Mexic. A stăpânit mai bine decât toate adversarele ei vântul și suprafața, cedând doar 19 game-uri în drum spre finală – cele mai puține din istoria competiției în acest format, la egalitate cu Justine Henin (2007).

Swiatek și-a egalat, cu acest rezultat, totalul victoriilor de anul trecut (67 în total). Mai are de trecut un prag, dar oponenta ei din finală se poate dovedi un adversar pe măsură, pentru că ajunge la acest meci într-o formă la fel de impresionantă. Jessica Pegula a doborât totul în cale în drum spre finală, cedând și ea foarte puține game-uri (22) și dominând în victoriile cu Rybakina, Sabalenka, Sakkari și Gauff. În plus, americanca are și avantajul de a o fi învins pe Swiatek de două ori din trei întâlniri directe în acest sezon, una din rarele jucătoare care i-au pus cu adevărat probleme Igăi. Cel mai recent, cele două s-au întâlnit în semifinalele din Canada, când Pegula s-a impus în trei seturi.

Ca fapt divers, Pegula devine prima jucătoare din istoria clasamentului WTA care le întâlnește în același turneu pe primele patru jucătoare din lume; cu o victorie luni ar deveni, firește, și prima care le învinge pe toate.

Pentru Sabalenka nu e finalul de sezon pe care și l-ar fi dorit, pentru că nu mai depinde de ea acum să încheie anul pe locul 1. Rămâne însă cel mai bun sezon al carierei. În 2023, Aryna a găsit o constanță la cel mai înalt nivel impresionantă, ea lăsând în urmă perioadele de joc haotic, cu multe greșeli neforțate și lipsă de concentrare, lucruri care au sabotat-o în trecut. Sabalenka a jucat cel puțin semifinale la toate Slamurile, câștigând unul și ajungând în finală la un altul, plus semifinale la WTA Finals, rezultate care au adus-o în premieră până pe primul loc în lume, o performanță care pare și mai impresionantă acum, văzând nivelul Igăi.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi