Horia e campion la Basel! Horia Tecău și Jean-Julien Rojer câștigă finala de la Basel și sunt la un pas de calificarea la Turneul Campionilor

Radu Marina | 27 octombrie 2019

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer sunt noii campioni în proba de dublu a turneului de la Basel (ATP 500), după victoria, 7-5, 6-3, în fața americanilor Taylor Fritz/Reilly Opelka. Horia și Juls își trec în cont astfel al doilea titlu în 2019, după cel cucerit în luna mai, la Madrid, și ajung la un total […]

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer sunt noii campioni în proba de dublu a turneului de la Basel (ATP 500), după victoria, 7-5, 6-3, în fața americanilor Taylor Fritz/Reilly Opelka. Horia și Juls își trec în cont astfel al doilea titlu în 2019, după cel cucerit în luna mai, la Madrid, și ajung la un total de 20 de titluri cucerite împreună. Pentru Horia, acesta este al 37-lea trofeu al carierei în proba de dublu. 

Titlul de astăzi mai înseamnă un pas mare (și chiar decisiv) spre calificarea la Turneul Campionilor de la Londra. Horia și Juls sunt foarte aproape de calificarea la Londra, ei ocupând în acest moment locul 5 în clasamentul Race, cu un total de 3.585 de puncte (cut-ul de calificare a ajuns acum la 3505 puncte). Ar fi a șasea calificare pe care Horia o obține la un Turneu al Campionilor (anul trecut echipa Tecău/Rojer a fost rezervă), rezultatul cel mai bun fiind titlul cucerit în 2015, alături de Juls. 

“E special să câștigăm aici. Venim de câțiva ani la Basel, ne-a plăcut de fiecare dată, dar niciodată nu am ajuns într-o finală până săptămâna asta. Am ajuns de două ori în semifinale, deci e cu adevărat special să joc prima finală aici și să câștigăm titlul. Fiind al 20-lea titlu câștigat împreună face ca acest loc să devină unul special pentru noi”, a declarat Horia la ceremonia de la finală.

Dintre toate cele patru meciuri jucate săptămâna asta la Basel, finala a fost și cel mai ușor meci pe care cei doi l-au avut. În primul tur, Tecău/Rojer au trecut la limită (6-3, 6-7, 10-5) de croații Nikola Mektic/Franko Skugor; în sferturile de finală i-au învins, 7-6, 7-5, pe Jamie Murray și Neal Skupski; în semifinale au avut serios de tras pentru victorie (6-7, 7-6, 10-5, cu revenire de la set și 0-3) contra echipei Ivan Dodig/Filip Polasek. Iar astăzi au fost impecabili la toate capitolele în fața unei echipe mai puțin experimentate, formată din doi jucători care se concentrează pe proba de simplu. 

Finala a avut doar două break-uri, ambele reușite de echipa Horia/Juls, ambele decisive, ambele pe serviciul lui Taylor Fritz, ceea ce nu-i tocmai întâmplător, având în vedere cât de bine servește Opelka – și cât de bine a servit toată săptămâna la Basel, atât la simplu, unde a ajuns până în semifinale, cât și la dublu. Statistic, echipa Tecău/Rojer au fost imposibil de atins la primul serviciu (procentaj de 100% la punctele câștigate) iar la retur au fost extrem de eficienți pe serviciul doi al adversarilor (procentaj de 63%). 

Horia și Juls se pregătesc acum să-și ducă forma mai departe la Paris, ultimul Masters al sezonului, unde n-au parte de o tragere prea prietenoasă. Cei doi se vor întâlni în primul tur cu favoriții 2 ai turneului, Marcel Granollers/Horacio Zeballos. 

Irina Begu pierde finala de la Szekesfehervar, dar se reîntoarce în Top 100 

Irina n-a putut încheia săptămâna bună din Ungaria cu un titlu, ea pierzând finala turneului de la Szekesfehervar (ITF, 100K) în fața Dankăi Kovinic, 4-6, 6-3, 3-6. La trasul liniei însă, rezultatul din această săptămână o readuce în Top 100 de luni (pe locul 97), adică un salt de 14 locuri în clasament. 

Atât rezultatul în sine, cât și victoriile bune pe care le-a adunat săptămâna asta (Barbara Haas, Alexandra Cadanțu, Jasmine Paolini, Veronica Cepede Royg) sunt mai mult decât îmbucurătoare, având în vedere sezonul ei slab. E o redresare excelentă și niște rezultate (să nu uităm că săptămâna trecută a ajuns în semifinale la Szekesfehervar 2) care îi oferă o șansă de a prinde tabloul principal la Australian Open 2020. 

Lista titlurilor și a finalelor românilor în 2019, WTA și ATP, simplu și dublu

Titluri
Irina Begu și Monica Niculescu – dublu, Hua Hin
Andreea Mitu și Sorana Cîrstea – dublu, Lugano
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Madrid
SIMONA HALEP – WIMBLEDON
Patricia Țig – Karlsruhe (WTA 125k)
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Basel


Finale
Simona Halep – Doha
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Rotterdam
Simona Halep – Madrid
Patricia Țig – București
Elena Gabriela Ruse / Jaqueline Cristian – dublu, București
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Washington
Sorana Cîrstea – Tashkent

Romanian Tennis is on Fire!

Avem campioane și campioni cu personalități puternice, stiluri de joc diverse și povești de viață grozave. Avem modele de la care ne putem inspira.

Avem un tricou care-i sărbătorește pe toți! Romanian Tennis is on Fire, preferatul jucătoarelor noastre, e disponibil în Shop-ul 30-0!

Acum, disponibil și într-un bundle avantajos.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi