Horia Tecău și Jean Julien Rojer recuceresc Madridul! Al treilea titlu de Masters pentru Horia

Radu Marina | 12 mai 2019

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer sunt din nou campioni la Madrid, după victoria 6-2, 6-3, obținută în fața perechii Dominic Thiem/Diego Schwartzman. Acesta este al doilea titlu cucerit de Tecău și Rojer la Madrid, după cel din 2016, când au trecut în finală de echipa Florin Mergea /Rohan Bopanna.


Pentru Horia, titlul de la Madrid este al 36-lea al carierei, 18 dintre ele fiind câștigate alături de Jean-Julien, care ajunge și el, odată cu acest titlu, la un total de 28 de trofee. După Cincinnati 2012 și Madrid 2016, Horia își mai trece în palmares un nou titlu Masters, care vine în momentul oportun, fiind primul trofeul al anului, după o pauză de aproape un an de zile de la ultimul câștigat (Winston-Salem).

Până la Madrid, sezonul lui Horia și a lui Juls n-a fost unul grozav. Cu excepția finalei de la Rotterdam, victoriile au venit destul de rar, iar începutul de an le-a adus patru înfrângeri consecutive. Asta s-a reflectat și în clasament, acolo unde Horia a ieșit din top 30, acesta fiind și motivul pentru care ei nu au fost capi de serie la acest turneu. Dar una din marile calități ale lui Horia este tocmai această resetare atunci când lucrurile nu merg cum trebuie: știe cum să abordeze perioadele mai puțin faste și a înțeles, de-a lungul timpului, că o înfrângere nu înseamnă neapărat un eșec. În ultimii trei ani m-am întors și am făcut referiri constante la acele declarații date de el la Wimbledon 2017 pentru 30-0, tocmai pentru că mi se pare cel mai bun exemplu de cum să te raportezi în fața eșecului, respectiv cum să tratezi și să treci peste o perioadă mai neagră.

Anul acesta, după finala pierdută la Rotterdam în fața echipei Jeremy Chardy / Henri Kontinen, lucrurile n-au mers mai bine pentru ei. Au continuat să piardă devreme la majoritatea turneelor, iar odată intrați în sezonul de zgură se părea că seria va continua (înfrângere în primul tur la Monte Carlo, înfrângere în turul doi la Barcelona). Acesta a fost momentul în care Horia a decis să ia o pauză, nedorind să participe la turneul de la Estoril, acolo unde Jean-Julien Rojer a făcut echipă cu Pablo Cuevas.

“Sunt și perioade în care ai nevoie de pauză. De multe ori cu cât joci mai mult, cu atât te afunzi mai mult, de aia e mai bine uneori să iei o pauză și să o iei de la capăt cu altă energie”, spunea Horia acum doi ani. După pauza de câteva zile, Horia a revenit cu energie și forțe proaspate, a refăcut echipa cu Juls și au mers până la capăt la Madrid.

În drumul către titlu, Horia și Juls n-au avut un traseu deloc, dar deloc ușor. Mai puțin meciul de astăzi, toate partidele din această săptămână au fost câștigate în trei seturi: nefiind capi de serie, în primul tur i-au întâlnit (și învins) pe frații Bryan, în optimi au trecut de echipa Kyle Emund/Neal Skupski. Iar în semifinale (în sferturi au beneficiat de abandonul echipei Mededev/Demoliner) au avut parte de un alt maraton de trei seturi, încheiat la ora 2 noaptea, în fața perechii Stefanos Tsitsipas/Wesley Koolhof, care ii eliminase în turul doi pe favoriți Mektic/Skugor și pe Murray/Soares, favoriți 3, în sferturi.

Finala de astăzi a fost, așadar, cel mai facil meci din această săptămână pentru ei. Scorul, dar și evoluția întregului meci asta arată: o partidă care a mers doar în direcția echipei mai experimentate, dar și mult mai valoroase. Singurul moment mai sensibil pentru Tecău și Rojer în finala de astăzi a fost în setul doi, când deși au fost la un punct de a se desprinde la 5-1, s-au văzut prinși din urmă de adversari. Lucrurile s-au reglat însă, regrupându-se rapid cu un nou break, de data asta decisiv pentru soarta finalei.

Adversarii lor din finală, deși fără experiență în proba de dublu, s-au dovedit extrem de periculoși. În primul rând pentru că se cunosc foarte bine, sunt buni prieteni și au mai jucat împreună, și apoi pentru că sunt doi jucători excelenți de simplu – iar atunci când doi jucători de simplu fac echipă în proba de dublu, pot produce pagube (săptămâna asta, de exemplu, Dominic și Diego i-au învins, printre alți, pe favoriți 6 Pavic/Marach, dar și perechea Verdasco/Marrero) din două mari motive: pot face diferența cu returul și, de asemenea, pot domina de pe baseline. Echipa Tecău/Rojer tocmai aici a stat excelent în finala de azi: au încercat să evite raliurile de pe linia de fund și i-au chemat des la fileu, acolo unde le-au fost net superiori, căutând să fie tot timpul cu un pas înaintea lor.

Cu acest rezultat, Horia va urca de mâine pe locul 21 mondial (Rojer va urca pe 20), și, foarte important, în clasamentul Race (care contează pentru Turneul Campionilor), cei doi vor urca până pe locul trei, fiind depășiți în acest moment doar de echipele Pierre HuguesHerbet/Nicolas Mahut și frații Bryan.

https://twitter.com/TennisTV/status/1127588095833124866?s=20
https://twitter.com/RamonaToderas/status/1127588709409468421?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1127592403282681856?s=20

Lista titlurilor și a finalelor românilor în 2019, WTA și ATP, simplu și dublu

Titluri
Irina Begu și Monica Niculescu – dublu, Hua Hin
Andreea Mitu și Sorana Cîrstea – dublu, Lugano
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Madrid

Finale
Simona Halep – Doha
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Rotterdam
Simona Halep – Madrid


***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi