Holger Rune produce marea surpriză, ajunge în sferturi la Paris la prima participare după ce îl elimină pe Stefanos Tsitsipas

Radu Marina | 31 mai 2022

Stefanos Tsitsipas e eliminat, Ruud vs. Rune e unul din sferturile de finală masculine

Roland Garros este oferit de

Finalistul de anul trecut, Stefanos Tsitsipas a fost eliminat în patru seturi, 7-5, 3-6, 6-3, 6-4, de danezul Holger Rune, clasat pe locul 40 și debutant la Roland Garros. În vârstă de 19 ani, Rune bifează poate cea mai importantă victorie a carierei și devine primul danez calificat în sferturile de finală de la Roland Garros din Era Open. 

Victoria reușită în fața grecului e o surpriză prin prisma diferenței de clasament și a istoricului lui Tsitsipas la Paris, acolo unde mereu tenisul lui a fost extraordinar. Dar adăugând puțin context, parcă acest succes nu mai miră atât de mult: în acest an Rune a triumfat la Munich, unde l-a învins, printre alți, pe Zverev, a câștigat un alt titlu challenger pe zgură și, în câteva luni, a urcat din afara primilor 100 aproape de primii 30 de jucători ai lumi. 

În sferturile de finală, Rune îl va întâlni pe Casper Ruud, un alt specialist pe zgură, care a trecut tot în patru seturi de Hubert Hurkacz. Pentru Ruud acesta e al doilea sfert de finală, după cel izbutit la Wimbledon, anul trecut. 

Tot pe tabloul masculin a trecut mai departe și Andrey Rublev, după ce Jannik Sinner a fost forțat să se retragă în setul trei. Rublev va juca în sferturi cu Marin Cilic, care a produs una dintre obișnuitele sale demonstrații de forță pe care le face din când în când la Slamuri, demolându-l în trei seturi scurte pe Daniil Medvedev.

Daria Kasatkina se reîntoarce în sferturi la Paris 

De mulți ani, de la Daria Kasatkina se așteaptă un rezultat important la Roland Garros. Motivul e, în principal, jocul ei, croit pentru zgură, în ciuda faptului că până acum a câștigat un singur titlu pe această suprafață. E un tenis tipic de zgură, defensiv, cu multiple dimensiuni și forme, fiind capabilă să câștige puncte în mai multe feluri. Doar că, până în acest moment, aceste așteptări n-au fost împlinite. 

Favorită 20 la această ediție, Kasatkina trece pe sub radar – și o face foarte bine. După un traseu relativ facil până în săptămâna a doua – Sramkova, Contreras Gomez, Rogers – Kasatkina se califică în sferturile de finală la Roland Garros pentru prima dată din 2018 după o victorie dominantă cu Camila Giorgi, 6-2, 6-2. 

Deși Kasatkina se întoarce unde a mai fost, de data asta o face într-un stil impresionant: fără set pierdut până acum și cu doar 14 game-uri cedate în patru meciuri. 

De la ultima ei calificare în sferturi la Paris, din 2018, Kasatkina a trecut prin multe schimbări – de antrenori, de cădere drastică în clasament, accidentări repetate și multe dubii chiar cu privire la ce trebuie jucat și cum trebuie jucat. Când a fost întrebată ce s-a schimbat patru ani mai târziu, rusoaica a răspuns: “Privind meciurile din trecut pot să observ că acum iau decizii mai bune în momentele importante. Fizic, cred, de asemenea, că sunt mult mai puternică, devin o jucătoare mai bună, evoluez în plan fizic și muncesc mai mult. Aici sunt cele mai mari schimbări.”

Pentru prima ei semifinală de Slam din carieră, Kasatkina va întâlni o altă rusoaică, pe Veronika Kudermetova, care a trecut în trei seturi, 1-6, 6-3, 6-1, de Madison Keys. 

E un rezultat care nu vine de nicăieri. În ultimii doi ani, Kudermetova a evoluat foarte mult, în special pe zgură: a câștigat la Charleston anul trecut iar sezonul acesta a jucat deja trei finale, la Melbourne, Dubai și Istanbul. 

Pentru o jucătoare care până la acest turneu nu trecuse niciodată de turul trei la niciun turneu de Grand Slam, parcursul ei de la acest Slam e, pe alocuri, grozav, trecând, pe rând, de Zhu, Krunic, Badosa și acum Keys. 

Iga Swiatek pierde un set, dar rămâne neînvinsă

După nouă meciuri câștigate la rând fără set pierdut, Iga Swiatek a pierdut un set cu promițătoarea Qinwen Zheng, dar în cele din urmă s-a redresat la timp pentru a-și continua seria impresionantă de victorii. După 6-7, 6-0, 6-2 cu Zheng, Iga ajunge la 33 de victorii consecutive și se întoarce în sferturile de finală de la Roland Garros, continuând, de una singură, cursa către al doilea Grand Slam al carierei. 

Partida cu Zheng a fost spectaculoasă timp de un set, cu Zheng care a revenit de la 2-5 și a salvat cinci mingi de set, ca apoi să întoarcă, de asemenea, de la 2-5 în tiebreak și să câștige primul set. Doar că, după primul set, jucat la o intensitate fantastică, chinezoaica a cedat: întâi a cerut intervenția fizioterapetului pentru o problemă lombară în începutul setului doi, ca mai apoi să îi fie aproape imposibil să reproducă același tenis curat, agresiv și eficient din primul set. 

Iga continuă, așadar, să câștige și pentru un loc în semifinale o va avea drept adversară pe Jessica Pegula, cea care a eliminat-o pe Irina Begu. Cele două se vor întâlni pentru a treia oară, scorul întâlnirilor directe fiind 1-1, cu ultimul meci câștigat de Iga, chiar anul acesta, la Miami. 

https://twitter.com/rolandgarros/status/1531340843814162438?s=20&t=mXONqOUfUeFnlTr1dINsVA

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi