Irina Begu, oprită în optimile de finală ale Roland Garros de Jessica Pegula

Andrei Năstase | 30 mai 2022

Irina Begu a început bine, a câștigat primul set și a părut să se simtă confortabil în fața Jessicăi Pegula, înainte ca favorita 11 de la RG să întoarcă meciul și să câștige următoarele două manșe: a fost 4-6, 6-2, 6-3 pentru Pegula, doar al doilea cap de serie rămas în turneu. Alături, firește, pe […]

Roland Garros este oferit de

Irina Begu a început bine, a câștigat primul set și a părut să se simtă confortabil în fața Jessicăi Pegula, înainte ca favorita 11 de la RG să întoarcă meciul și să câștige următoarele două manșe: a fost 4-6, 6-2, 6-3 pentru Pegula, doar al doilea cap de serie rămas în turneu. Alături, firește, pe Iga Swiatek, numărul 1 mondial.

Pentru Irina, aceasta a fost a doua apariție (după cea din 2016) în optimile de finală la French Open. Ea a mai făcut optimi și la Australian Open (în 2015).

*

În tribunele Suzanne-Lenglen n-a mai fost, de data asta, hărmălaia frumoasă pe care Irina a experimentat-o în turul precedent, la victoria cu Jeanjean. Francezii au căutat acum și alte meciuri, așa că încurajările românilor s-au auzit mai clar azi.

Irina a pornit mai bine, iar noi am putut observa, încă din start, că Jessica nu are liftul zguristelor: lovește mult mai plat, ca orice jucătoare formată pe ciment, mingea ei are asprime, dar e o minge care Irinei îi place. Și s-a văzut încă din primul game, în care Irina a reușit break-ul (cu cinci puncte consecutive). Și-a ținut servicul fără probleme, dar parcă i-a întins o mână de ajutor adversarei ei în game-ul al treilea: câteva greșeli simple ale Irinei au ajutat-o pe Jessica să pună primul ei game pe tabelă. 

S-a mers cu serviciul de aici și până la 4-3, într-o neschimbată: Irina a construit cu mingi mai înalte – adesea direcționate spre reverul advers -, Pegula a căutat să scurteze punctele și să scoată efectul lift din minge. A reușit asta mai bine abia în game-ul al optulea, primul mai greu pe serviciul Irinei.

E a salvat prima minge de break a adversarei, a strigat un Haaai! pentru a se încuraja, dar n-a mai putut s-o salveze pe următoarea: 4-4, primul moment mai greu pentru Begu.

Un moment pe care Irina l-a gestionat grozav, confiscând inițiativa și câștigând opt din următoarele nouă puncte, pentru un 6-4 absolut meritat.

Până aici, așteptările noastre au fost confirmate. Știam că Pegula poate fi o adversară redutabilă, dar mai știam și că Irina a câștigat ambele lor meciuri anterioare, fără să cedeze set. Și ambele au avut o desfășurare similară: un prim set cu prelungiri, urmat de un altul câștigat mai clar de Begu. Mai mult, în cazul Irinei, istoria meciurilor directe tinde să fie destul de relevantă. Am văzut și acum câteva zile, când a reușit să câștige al patrulea meci la rând cu Alexandrova, că Irina e greu de bătut într-un match-up bun.

Or față de Pegula, Irina are (în primul rând) o mai bună diversitate a loviturilor: și pe rever, și pe forehand, ea a putut alterna loviturile mai rotunde, liftate, cu cele plate – pe prima minge mai scurtă obținută.

A fost planul A al Irinei azi, un plan simplu, dar nu musai ușor de executat.

Mai ales că Pegula e una dintre jucătoarele constat bune în circuit. Periculoasă mai ales pe hard, unde mingea ei vine iute și sare puțin, ea a început să joace mai bine și pe zgură. Iar sezonul 2022 – cu sferturi de finală la Madrid și bunul parcurs de la RG – e cel mai bun al Jessicăi pe suprafața asta.

Rămasă calmă după pierderea primului set, jucătoarea din America a început mai îngrijit al doilea set, a greșit mai puțin și a stat ceva mai confortabil în schimburile lungi.

Când Irina, cu două duble greșeli, i-a oferit o mică șansă în game-ul al patrulea, Jess – cum au alintat-o fanii din tribună – a făcut primul break al setului, apoi s-a dus imediat la 4-1.

Promisiunea unui meci strâns i-a tocmit pe francezi să vină în număr mai mare pe Lenglen, iar atmosfera a început să semene cu una pe care un meci din optimile RG o merită.

Din păcate pentru Irina, erorile care și-au făcut loc în jocul ei n-au ajutat-o să întoarcă setul ăsta. Dimpotrivă, ea l-a pierdut destul de repede, 2-6, după o fază a jocului în care i-a lipsit agresivitatea de care are nevoie: „Când devin pasivă, când nu mai reușesc să iau mingea repede nu mai sunt eficientă în joc”, ne spunea ea zilele trecute.

Așa că Irina a început setul decisiv mai aproape de linia de fund. A intrat în teren pentru retur, a lovit cu intenție și a legat trei puncte frumoase, pentru trei mingi de break consecutive. Pegula le-a salvat pe toate. Și a făcut asta atacând la rândul ei.

Ce a urmat a fost clasica luptă pentru inițiativă (poate cea mai veche și mai importantă încercare de pe-un teren de sport), unde singurul lucru greșit este pasivitatea. Și n-a fost pasivă Irina. N-am simțit-o așa din tribună.

Însă Pegula a devenit mai răbdătoare, mai stăpână pe deplasarea ei în teren și mai inspirată. Nu s-a mai repezit să dea plat în fiecare minge, ci a așteptat-o, cu mult calm, pe cea potrivită. Mai scurtă.

Ea și-a ținut cu ușurință următorul game de serviciu, a făcut apoi break-ul și s-a dus din nou la 4-1, exact ca-n setul precedent.

Dar spre deosebire de setul al doilea, finalul decisivului a fost superb: puține greșeli, multe reușite, cele mai multe dintre ele spectaculoase. Au fost scurte și loburi, passing-uri și multe schimburi lungi, tensionate, în care Irina și Pegula au investit ultimele lor rezerve.

Irina a avut șansa de re-break în ultimul game al meciului, a ratat-o cu voleu de dreapta, iar Pegula s-a grăbit să pună punct acolo.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1531303436309889024?s=20&t=BmUTGXqSyxAVf46xLHU9hw
https://twitter.com/rolandgarros/status/1531299963405316096?s=20&t=BmUTGXqSyxAVf46xLHU9hw
https://twitter.com/rolandgarros/status/1531283686104121347?s=20&t=BmUTGXqSyxAVf46xLHU9hw


Articol în curs de actualizare

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi