Gură de aer. Simona reușește o nouă victorie solidă cu Venus și se califică în sferturile de finală la Miami

Radu Marina | 26 martie 2019

Simona Halep a învins-o în două seturi pe Venus Williams, 6-3, 6-3, și și-a asigurat revenirea în sferturile de finală la Miami. Situația a semănat un pic cu cea de la Australian Open, când Simona, după o victorie muncită, a venit la un alt nivel la ora meciului cu Venus.

Mai liniștită și mai clară în intenții, Simo a beneficiat de un match-up favorabil ei și n-a fost deloc în pericol: s-a desprins cu două break-uri în primul set, iar în setul doi a făcut un break la zero pentru 3-1, consolidându-l până la final. Simona a reușit 21 winnere și 16 erori neforțate și a câștigat 75 la sută pe primul serviciu și 69 pe al doilea.

Scorul întâlnirilor directe îi devine acum favorabil româncei: 4-3. Aceasta a fost a patra victorie categorică consecutivă a Simonei în fața lui Venus, după cele obținute la Roma (6-2, 6-1), Montreal (6-2, 6-2) și Australian Open (6-2, 6-3).

Ca și în precedentele trei, și acum am avut parte de un meci dominat în totalitate de Simona. O altă victorie blitz, care n-a stat nicio secundă sub semnul întrebării, după un meci în care Venus s-a văzut, din nou, scoasă din zona ei de confort, ajungând să fie sufocată de ritmul alert impus de favorita 2 a turneului.

Cu toatea astea, începutul meciului a fost bizar. Din primele opt puncte jucate, Venus nu a pus mingea niciodată în teren, câștigând un singur punct, și acela pe o eroare a Simonei. În felul acesta, Simona a reușit să se pună în avantaj și să profite de startul haotic al lui Venus, urcând rapid la 3-0, după o dublă greșeală a adversarei. În tot acest timp, Simona a făcut exact ceea ce trebuie în fața unei Venus greoaie, care a dat constant impresia că vrea, își dorește, dar corpul nu o ascultă: a plimbat-o pe tot terenul, a schimbat direcțiile inteligent și nu a ezitat să atace atunci când a avut ocazia.

La rândul ei, Venus a început meciul cu o strategie care mai degrabă a încurcat-o decât să o ajute. A încercat să-și surprindă adversara cu o combinație de mingi moi, neutre, încărcate cu mult top-spin, urmate de lovituri plate. Nu i-a ieșit. Și asta pentru că Simona n-a fost deloc incomodată de aceste încercări, ba chiar a părut că-i convin toate acele mingi liftate.

În cele din urmă și Williams a înțeles că această strategie nu-i aduce prea multe puncte și a renunțat treptat în a o mai aplica, mergând mai mult pe jocul ei de bază. Asta avea să o și aducă pe tabelă, reușind un break la 0-3, și apropiindu-se ușor de Simona la 3-4. N-a fost suficient însă: Simona a fost tot timpul cu un pas în fața ei și era de ajuns să se concentreze un game la retur pentru a face diferența – cum s-a întâmplat, de exemplu, la 5-3.

De altfel, returul Simonei rezolvă din start meciurile cu Venus (și cu multe alte jucătoare): pentru o jucătoare imobilă, care se deplasează atât de greu, toate acele retururi lungi, care aterizează aproape de baseline o fac pe Venus să lovească înghesuit și necontrolat aproape în permanență. E tot timpul sub o presiune imensă, iar dacă nu reușește să facă din start diferența cu un serviciu foarte puternic sau bine plasat, atunci ajunge să înceapă punctul din defensivă, fiind împinsă mult în spatele liniei de fund.

Iar la acest capitol Venus a stat dezastruos: viteza medie a primului serviciu nu a depășit 80 mph, serva fiind afectată de problemele pe care le are la umăr și cot.

Setul doi n-a fost cu mult diferit de primul. S-a început o idee mai echilibrat, dar senzația de meci care merge într-o singură direcție a rămas. Simona a continuat în aceeași notă: liniștită și încercând să o oblige pe Venus să lovească din deplasare și departe de zona ei de confort, profitând astfel de vulnerabilitățile americancei în deplasare. A fost cel mai simplu și mai eficient plan, date fiind condițiile – plan pe care Simona l-a aplicat impecabil.

Inevitabil, la 2-1 a venit și break-ul; la zero, pe care Halep a reușit să-l confirme până la finalul meciului. De mare ajutor aici a fost serviciul, cu care a pierdut doar nouă puncte în tot setul. Singurul moment mai dificil pentru ea în acest meci a fost la 5-3, când a servit pentru meci. Aici, Venus a avut un ultim moment în care a încercat să pună și ultimele resurse de energie rămase în lovituri. Și-a procurat o minge de break, creată după câteva lovituri de-a dreptul virulente. Nici de data asta n-a fost suficient pentru că serviciul Simonei și-a făcut treaba încă o dată.

Victoria de azi este exact ceea ce Simona avea nevoie după meciul epuizant și solicitant de ieri cu Polona Hercog. A știut să-și facă viață ușoară, a stat puțin pe teren și n-a risipit inutil prea multe resurse, protejându-și în felul acesta genunchiul.

Al patrulea sfert în cinci ani la Miami

Cea mai bună performanță a Simonei la Miami este semifinala din 2015.

În sferturi, Simona se va întâlni cu Qiang Wang, care a trecut de Yafan Wang. Qiang a avut o serie excelentă toamna trecută (titlu la Guangzhou, finale la Hong Kong și Zhuhai, semifinale la Wuhan și Beijing, victorii la jucătoare precum Pliskova, Svitolina, Sabalenka sau Muguruza), serie care contribuie la clasarea ei actuală în Top 20.

Pe Qiang, Simona a învins-o în unicul meci anterior, anul trecut la Indian Wells (7-5, 6-1, un meci greu timp de un set).

Turneul feminin a mai rămas azi fără alte două nume importante, Bianca Andreescu și Caroline Wozniacki. Bianca s-a retras în meciul cu Kontaveit, iar Wozniacki e cea mai nouă victimă importantă a lui Su-Wei Hsieh.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTA/status/1110310816593526785

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice, sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi