Good PR, bad PR: wildcard-ul acordat fratelui lui Djokovic a stârnit rumoare

Adrian Țoca | 28 februarie 2012

Good PR, bad PR: wildcard-ul acordat fratelui lui Djokovic a stârnit rumoare

Până la urmă, wildcard-ul acordat pe tabloul principal al turneului de la Dubai lui Marko Djokovic s-a transformat într-o controversă în toată regula. Privită cu curiozitate în primă fază, decizia organizatorilor turneului este acum îndelung comentată, după ce s-a aflat că, de fapt, pentru a-i face loc fratelui lui Novak Djokovic pe tablou, a fost trimis la plimbare, în ultimul moment, chiar cel mai bine clasat jucător din zona arabă, tunisianul Malek Jaziri, numărul 104 mondial.

Aparent, oficialii turneului de la Dubai l-au informat pe Jaziri că nu îi vor acorda un wildcard cu 14 ore înainte ca turneul de calificare să înceapă. Jaziri susţine că, iniţial, i s-a spus că nu va trebui să joace calificări, dar până la urmă planul iniţial a fost schimbat, din te miri ce motive, iar tunisianul a aflat cu o seară înainte că trebuie să joace în calificări a doua zi.

“Nu am o problemă cu jucatul calificărilor, ci cu modul în care mi s-a spus. Unde e respectul pentru jucător? În Europa, federaţiile îşi ajută jucătorii.  Ca jucătorul arab numărul 1, m-aş fi aşteptat la ceva mai mult”, a spus Jaziri.

Să le dăm, totuşi, credit, oficialilor turneului, care practic au recunoscut că a fost vorba de nepotism. “Marko Djokovic e important pentru noi pentru că e fratele lui Novak Djokovic. Prezenţa lui pe tablou ne ajută automat. Ca organizatori, avem şi alte lucruri de luat în calcul”, a comentat directorul turneului.

Astfel de decizii se întâmplă în multe turnee, wildcardurile pentru asta sunt, la urma urmelor, să fie date preferenţial, dar cel acordat lui Djokovic junior, jucător clasat pe locul 869 în lume, trebuie că bate toate recordurile, mai ales în noul context, în care practic cel mai bun tenisman arab a fost dat fără remuşcări la o parte.

Marko Djokovic

Interesant e că şi un al doilea wildcard a ajuns, pe căi neclare, la Serghei Bubka jr, cel care are calitatea de a fi, evident, fiul tatălui său, dar şi iubitul Victoriei Azarenka, lidera mondială a fetelor.

Cât despre Malek Jaziri, tunisianul care a fost la două puncte de o victorie cu Tsonga la Doha, în ianuarie, a jucat până la urmă calificări şi a fost eliminat de Andrey Golubev. Adică exact cel care a ajuns să joace şi să câştige, în primul tur, cu Marko Djokovic. Ce meci ar fi fost între Jaziri şi Djokovic jr!

Jocurile de influenţă făcute la Dubai vor spori, probabil, motivele pentru care “clanul” Djokovic are o imagine pe alocuri controversată în lumea tenisului.

Altfel, după înfrângerea la Golubev, Marko, jucător care a primit peste 40 de wildcard-uri în carieră în diferite turnee, s-a plâns că adversarii săi din turneele futures la care joacă de regulă sunt extramotivaţi când îl întâlnesc, din cauza numelui pe care îl poartă. “E greu. Toţi dau ceva în plus atunci când mă întâlnesc pe mine”.

Marko nu e ultimul Djokovic care va intra în circuit. Fratele cel mic al lui Novak, Djordje (16 ani), este considerat de faimosul Nick Bollettieri drept un jucător cu un potenţial foarte mare. “Ar putea deveni un jucător cu totul şi cu totul special. Depinde de el să-şi găsească drumul”, a spus Bollettieri.

The Djokovic's, în acţiune, la unul dintre meciurile lui Novak

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi