Gabriela Ruse se întoarce într-o finală WTA! Gabriela Ruse o elimină pe Rebeka Masarova, va juca pentru trofeul Transylvania Open

Radu Marina | 21 octombrie 2023

Gabriela Ruse se califică în finala Transylvania Open după o victorie superbă în fața favoritei 4 a turneului, Rebeka Masarova. Gabriela a învins-o, 6-1, 6-4, pe Masarova și merge în a treia sa finală WTA a carierei, după Hamburg și Palermo, ambele jucate în 2021.


este partener principal al Transylvania Open

Gabriela Ruse se califică în finala Transylvania Open după o victorie superbă în fața favoritei 4 a turneului, Rebeka Masarova. Gabriela a învins-o, 6-1, 6-4, pe Masarova și merge în a treia sa finală WTA a carierei, după Hamburg și Palermo, ambele jucate în 2021. 

Au fost doi ani cu multe momente dificile, cu accidentări, pauze forțate, pierdere de încredere și de formă sportivă, lucruri care au dus la o cădere drastică în clasament. Toate astea astea par acum în urmă azi, când Gabriela a reușit să se califice din nou într-o finală WTA, într-un moment în care avea atâta nevoie de un rezultat mare. Faptul că acest rezultat vine la Cluj, acasă, în fața propriilor suporteri, face ca semnificația acestui succes să fie și mai special. E un rezultat deosebit, care o readuce pe Ruse în prim-planul tenisului mondial. 

Când Gabriela e „în zonă”, jocul ei poate fi cu adevărat copleșitor. Lovește plat, iute și rapid – iar acest joc atât de agresiv și rapid, în care românca ia mereu mingea devreme, o obligă pe adversară să joace după cum dictează Ruse, să răspundă ritmului. Asta-i dificil de făcut și de susținut, pentru că totul se întâmplă prea repede, iar oponenta nu are timp de reacție: Gabi nu nu le lasă să își câștige punctele.

În același timp, pe cât de agresiv e jocul Gabrielei, ea e expusă și la erori. Gabi lovește puternic, își asumă riscuri mari, și așa pot să apară erori ușoare, care o pot da peste cap. Dar cât timp ține sub control numărul lor, așa cum a reușit în această săptămână, sau se regrupează la timp după un moment complicat, Ruse e greu de scos de pe teren: nu doar că lovește puternic, dar are și o intensitate deosebită, cu care își sufocă adversara și o ține mereu sub o presiune permanentă, greu de dat la o parte. 

Spre exemplu, în meciul de astăzi, contra Rebekăi Masarova – jucătoare solidă, înaltă, cu un stil de joc pur ofensiv, care își câștigă punctele prin loviturile în forță – aceasta s-a aflat în majoritatea meciului în defensivă, fiind obligată să se apere. De aceea, de multe ori, a dat impresia că nu se regăsește și nu îi ies pașii sau loviturile. Ruse a ținut-o, prin jocul său alert și agresiv, în spatele liniei de fund și a obligat-o să acopere terenul, dintr-un colț în altul. 

În toată această săptămână de la Cluj, Gabriela a fost relaxată, parcă eliberată de orice presiune și stres, iar asta s-a simțit și în jocul ei. A gestionat bine punctele importante, a lovit curat și a avut o libertate aparte în lovituri: a lovit fără rețineri, a acceptat momentele mai slabe, când erorile s-au adunat în dreptul ei, și nu a lăsat nimic să îi afecteze starea. A greșit, a reparat, a fost condusă, a luat-o de la capăt și și-a construit revenirea punct cu punct. 

Afară de jocul foarte solid, importantă a fost atitudinea care a făcut diferența în unele meciuri și a adus-o în acest punct, în care se va lupta din nou pentru un trofeu WTA, după o perioadă extrem de grea, în care a avut de gestionat atâtea adversități. 

Pentru a înțelege de cât de departe vine Gabriela și cât de mult înseamnă pentru ea acest rezultat, e de subliniat că, din 2021 încoace Gabriela nu a mai legat două victorii la rând pe niciun tablou principal de turneu WTA până la această ediție de Transylvania Open 2023, .

Semifinala cu Masarova n-a fost facilă, dar Ruse a făcut să pară totul ușor: a controlat cu ușurință toate schimburile de mingi, a dictat, a arătat multă claritate în joc și a fost, pur și simplu, prea puternică pentru Masarova, a cărei săptămână bună se încheie în semifinale, după un parcurs în care învinsese deja și două jucătoare din România în bătălii foarte strânse, pe Miriam Bulgaru și pe Ana Bogdan. 

Victoria de astăzi mai înseamnă și că Gabriela rămâne neînvinsă în semifinalele WTA, câștigându-le pe toate cele trei jucate. În urma acestui rezultat, Gabriela va urca peste 50 de locuri în clasamentul WTA, urmând să se apropie de intrarea în top 100 WTA (va urca până în jurul locului 112, de luni. 

Pentru al doilea său trofeu WTA, Gabriela o va înfrunta în finala Transylvania Open pe Tamara Korpatsch, cea care a învins-o în două seturi pe Eva Lys. Aceasta va fi a treia lor întâlnire, ultimele două meciuri fiind câștigate de Ruse, în câte trei seturi.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi