Gabriela Ruse pierde pe Arthur Ashe cu Coco Gauff, în runda a doua la US Open

Radu Marina | 31 august 2022

Pentru al doilea turneu de Grand Slam la rând, Gabriela Ruse e învinsă de Coco Gauff după un meci calitativ, echilibrat, dar încheiat tot cu victoria americancei.

US Open este oferit de

Gabriela Ruse a fost învinsă în turul al doilea de la US Open de americanca Coco Gauff, numărul 12 mondial, scor 6-2, 7-6 (4).

În prima ei apariție pe cea mai mare arenă de tenis din lume, Gabi – care și-a făcut revenirea în circuit la New York după o operație la mâna dreaptă – a avut două mingi de set în setul secund, la 5-4. Ieșită din acea situație, americanca a fost ceva mai solidă în tiebreak-ul setului doi, ascunzându-și bine încordarea și evitând să fie dusă în decisiv.

A fost al doilea Slam consecutiv în care Gauff o elimină pe Gabi, după ce a câștigat recent un meci mult mai strâns la Wimbledon, în trei seturi.

După eliminarea Gabrielei, mai sunt două românce pe tabloul principal de simplu, ambele urmând să joace mâine: Irina Begu (vs Yue Yuan) și Sorana Cîrstea (vs Belinda Bencic). 

*

Gauff a câștigat un meci cu o evoluție asemănătoare celui de la Wimbledon: partidă strânsă, cu multe momente bune și foarte bune, cu destule șanse pentru Gabriela de a face diferența și, din nefericire, cu același deznodământ. 

Una din problemele pentru Gabi într-un meci cu Gauff e marja de eroare prea mare pe care și-o asumă. E drept, a făcut asta în mod voit, pentru a neutraliza combinația propusă de americană – defensivă bună, contraatacuri inteligente, servicii greu de returnat, servicii-voleu – dar a făcut-o forțând mult și des. Iar asta a costat-o în fiecare moment mai sensibil din meci, atât pentru că a înfrânat-o și i-a tăiat din încredere, cât mai ales pentru că nu a a avut pe ce construi.

Având în față o jucătoare versatilă precum Gauff, care poate face multe lucruri bine și are un tenis suficient de nuanțat, singura soluție pentru Gabi a fost să grăbească punctele și să lovească mai puternic, pentru a-i închide opțiunile și unghiurile adversarei. E un plan care poate da roade, dar doar în anumite condiții: să existe un foarte bun ritm al loviturilor, să existe dispoziție și siguranță în felul în care se deplasează, se așază la minge sau atacă. 

În primul set, Gabi n-a avut nimic din toate astea; a greșit des, a vrut prea mult de la lovituri și totul s-a scurs prea repede pentru a mai putea avea vreo șansă să revină. 

Dar dinamica s-a schimbat treptat, odată cu setul secund. Întâi, Ruse și-a calibrat loviturile, apoi a legat loviturile și punctele, iar mai târziu game-urile. Când asta s-a întâmplat, a căpătat ritm. Când a căpătat ritm, s-a simțit mai bine pe teren și a (re)venit dispoziția. Iar când a apărut dispoziția, siguranța ei în execuții a devenit copleșitoare: s-a năpustit în fiecare minge, a făcut pași în teren și a atacat virulent și încrezător fiecare minge. 

Ceea ce am văzut în mare parte din setul doi din partea Gabrielei a fost o mostră de ce înseamnă tenisul agresiv în forma sa cea mai pură: lovituri grele, care împing adversara câțiva metri în spatele liniei de fund, winnere fulgerătoare și o capacitate extraordinară de a crește viteza de execuție pe măsură ce schimbul se prelungește.

Meciurile – mai ales meciurile cu încărcătură, cum a fost acesta – nu se pot câștiga însă doar prin forță. Sau cel puțin nu când în partea cealaltă a fileului se află o jucătoare precum Gauff, care, în ciuda vârstei, are o viziune matură asupra terenului și a jocului de tenis în sine: simte bine momentele, schimbă planurile de joc și știe cum să taie elanul oponentei cu câte o scurtă, cu un mix de efecte, cu un joc sigur și fără mari riscuri, toate menite să destabilizeze adversara. 

Gauff a făcut asta și contra Gabrielei: americana a salvat doua mingi de set la 4-5 exclusiv cu defensiva, iar curajul ei de a se agăța de orice minge a fost răsplătit până la urmă. După doua puncte câștigate eroic prin defensivă de către Coco, Gabriela s-a clătinat, a clipit, a făcut o dublă greșeală și meciul s-a rupt. 

Gabriela pleacă de la US Open cu cu doua evoluții bune spre foarte bune, iar punând în contextul potrivit acest parcurs al ei la New York – a jucat primul turneu pe hard american, a revenit după o accidentare și o operație care a avut loc fix în urmă cu trei săptămâni – are lucruri de care să fie bucuroasă.

https://twitter.com/Gabriela_Ruse/status/1564651480900141056?s=20&t=gLxgEb_r6vqTvM8ZfEUIfQ

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi