Gabriela Ruse construiește pe titlul de la Hamburg și își continuă seria de victorii cu o calificare în semifinale la Palermo

Adrian Țoca | 24 iulie 2021

Gabriela Ruse ajunge la 11 victorii consecutive și o a doua semifinală la rând.

În liniște, Gabriela Ruse croiește una dintre seriile impresionante de victorii ale sezonului. Gabriela s-a calificat în semifinalele turneului WTA 250 de la Palermo, după 6-4, 7-5 cu italianca Lucia Bronzetti.

De parcă o semifinală reușită după ce a început turneul în calificări n-ar fi oricum un rezultat impresionant, ceea ce îl face și mai remarcabil este seria din care el face parte: Gabriela a ajuns acum la 11 victorii consecutive (meciuri câștigate pe teren; în optimi la Palermo a beneficiat de retragerea din turneu a lui Jil Teichmann).

Este o serie începută la Hamburg în calificări, care a culminat cu titlul câștigat acolo după câteva victorii cu multă greutate, la jucătoare mult mai experimentate. A fost primul trofeu al carierei Gabrielei, o performanță foarte importantă, venită cumva prin surprindere pentru publicul larg, și care a pus-o pe o traiectorie grozavă.

Victoriile aduc victorii, știm asta, dar nu e întotdeauna valabil. Și în mod clar nu vin de la sine. În multe ocazii, este, de fapt, destul de greu să susții o săptămână precum cea de la Hamburg, și de aceea e important ce reușește Gabriela în această săptămână la Palermo. Unde, de asemenea, a început turneul din calificări. După două victorii rapide (cu Jebawy și Rosatello), cărora le-a urmat o a treia, de asemenea expeditivă, cu Mandy Minella, în primul tur de pe tabloul principal, Gabriela a primit o zi de pauză extra. Asta după ce elvețianca Jil Teichmann nu a putut ajunge la revanșa meciului lor de la Hamburg, accidentată la coapsă.

Cu doar nouă (!) game-uri cedate în acele prime trei victorii de la Palermo, Gabriela avea nevoie și a primit o rezistență mult mai puternică în sferturile de finală cu italianca Bronzetti, și ea cu o mini-ascensiune recentă. A fost o victorie mai muncită, în care Ruse a revenit de la 1-3 în setul al doilea, apoi a servit la 4-5 ca să stea în set. Gabriela a gestionat foarte bine finalul de set doi, arătând din nou că îi plac situațiile acestea de luptă, în care meciul se împarte, iar miza crește de la un punct la altul. A încheiat – din nou – cu un winner, punând capăt meciului în sub două ore.

Gabriela va trebui acum să se recupereze foarte rapid – meciul s-a terminat târziu în seară la Palermo, iar la interviul de după meci, ea a admis că nu e obișnuită să joace la astfel de ore înaintate și că se resimte un pic. Cu tot cu acea zi de pauză obținută cu retragerea lui Teichmann, Gabi a jucat dintr-o dată mult în ultima perioadă, ceea ce o problemă bună de avut, dar nu trebuie suprasolicitată.

Partea bună e că, la o astfel de formă, nu va mai dura prea mult până când nu va mai trebui să mai înceapă turnee în calificări. Deja cu un career-high după Hamburg, Gabriela își va îmbunătăți dramatic clasamentul după Palermo: e acum în zona locului 117, iar în Race se pregătește să urce în Top 70. Un bonus aici e wildcard-ul primit deja la Winners Open din Cluj, turneul la care Gabriela va juca, între 1-8 august, în fața propriilor fani.

Mâine, în semifinale, o așteaptă un meci tare cu Ocean Dodin, o franțuzoaică hiper-agresivă care tinde să joace în serii, și care poate fi foarte periculoasă atunci când îi merge jocul.

Va fi un alt test interesant și complicat pentru Gabriela, în încercarea ei de a se califica într-o a doua finală consecutivă. Testată într-un fel de interviul de după meci cu o întrebare care viza similitudinile între Hamburg și Palermo, ambele turnee pe care le-a început în calificări, Gabriela a replicat că un alt titlu este încă foarte departe, chiar dacă o mai separă doar două victorii, și că atenția ei este concentrată doar pe următorul meci.

E genul de abordare pe care ne-am fi dorit să o vedem într-o astfel de situație, și e grozav că fix asta vedem la Gabriela, care nu se lasă luată pe sus și dominată de valul de încredere pe care trebuie că este în acest moment. Îl folosește într-un mod constructiv, iar foamea ei de victorii, de tenis, de câștigat puncte și de rezolvat situații complicate este răcoritoare și mai mult decât încurajatoare. Tenisul feminin românesc a avut destule perioade de deșert în acest sezon, iar apariția Gabrielei este exact balanța de care aveam nevoie cu toții. Să o încurajăm și să investim încredere în ea, pentru că potențial de lucruri și mai mari există.

N-a lipsit mult să vedem o semifinală 100 la 100 românească la Palermo. Am fi avut un super meci între Gabi Ruse și Jaqueline Cristian, două prietene bune, colege de generație și de dublu. Jaq a pierdut însă un meci de luptă cu Dodin, 6-7, 6-3, 6-4, dar rămâne cu o săptămână mai mult decât încurajatoare. A fost al doilea ei sfert de finală din acest sezon, performanță deloc de neglijat, semn că și la ea, ca și la Gabriela, saltul începe să se întâmple.

Foto: Palermo Open


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi