Gabriela Ruse câștigă titlul la Hamburg! Primul titlu al carierei pentru Gabi, după o săptămână extraordinară

Treizecizero | 11 iulie 2021

În drum spre primul titlu al carierei, Gabi a venit din calificări, a jucat șapte zile consecutive și a învins trei jucătoare de pe lista capilor de serie, incluzând favorita 1. Gabi le-a eliminat pe Teichmann, Collins și Yastremska, iar în finală a învins-o pe favorita gazdelor, Andrea Petkovic.

Gabriela Ruse este campioană WTA! Puțini s-ar fi așteptat la începutul săptămânii ca acest enunț să devină realitate, însă, la capătul unei săptămâni grozave de tenis, Gabriela își trece în cont primul ei titlu WTA, cu o altă victorie entuziasmantă în finala cu Andrea Petkovic. A fost 7-6, 6-4 pentru Gabriela.

În drum spre titlu, Gabi a venit din calificări, a jucat șapte zile consecutive și a învins trei jucătoare de pe lista capilor de serie, incluzând favorita 1: Teichmann, Collins și Yastremska.

Gabriela devine astfel prima campioană a turneului WTA de la Hamburg după o pauză de 19 ani în care acesta a lipsit din calendar.

*

Fiecare crește în ritmul lui. Pentru Gabriela, procesul de creștere din ultimii ani s-a derulat relativ discret, departe de scena mare a tenisului, pe care a amenințat să izbucnească odată cu acel meci fabulos cu Agnieszka Radwanska de la Wimbledon 2018. Doar că timpul s-a scurs, Aga s-a retras între timp, și alte colege de generație au făcut pasul în față, în vreme ce Gabriela și-a căutat pașii, printre câteva accidentări și alte probleme inerente în procesul de maturizare sportivă, timp în care a strecurat un singur sfert de finală într-un turneu WTA, la Nottingham în 2019.

Saltul din săptămâna aceasta a venit oarecum neanunțat, însă asta nu face decât să ne demonstreze din nou că nu e atât de important ce se vede la televizor, cât ce se întâmplă departe de ecrane, la antrenamente, la pregătirea zilnică, toate acele mici detalii, aparent insignifiante, care formează imaginea de ansamblu. Ceva a făcut click în această săptămână la Hamburg, Gabriela s-a simțit bine și a putut să pună în valoare versiunea cea mai bună a tenisului ei, unul pe care l-a mai arătat ocazional lumii întregi, dar a găsit dificil să facă asta în mod constant.

Consistența e ceea ce i-a lipsit până acum, nu jocul. Tenisul Gabrielei are o temelie strașnică, are lovituri excelente, are inima unde trebuie, are calități atletice remarcabile, are o intensitate care o face dificil de gestionat de către adversare, și care promite să îi aducă fani destui. Problema a fost, mult timp, să găsească soluția pentru a face toate aceste lucruri să funcționeze ca un ansamblu armonios, care să nu o trădeze în momentele importante.

Și exact asta a impresionat mai mult în această săptămână și în finala cu Andrea Petkovic. În condiții de miză mare, pe o arenă faimoasă a tenisului european, cu o adversară experimentată, Gabriela n-a clipit. Jocul ei a funcționat la parametri grozavi. Foarte stabilă de pe baseline, greu de scos din schimburi, greu spre imposibil de împins în spatele baseline-ului, cu un serviciu care a ajutat-o în multe ocazii, cu lovituri excelente de pe ambele părți, Gabi a jucat cu naturalețea cuiva care a mai trecut prin situația asta de câteva ori. A ajutat-o și faptul că pare că se simte excelent în meciuri cu jucătoare care lovesc tare, dueluri în care nu se lasă deloc dominată, ba chiar preia controlul. Când sunt schimburi dure de pe baseline, Gabi e în elementul ei și dă impresia că poate găsi mereu un extra de putere, dacă situația o cere.

Chiar și momentele de cădere, atunci când au venit în această săptămână, au fost tratate cu echilbru, cu încredere și cu încurajări inimoase. E ceea ce nu reușea înainte; oscilațiile o doborau și, adesea, nu reușea să găsească la timp ieșirea dintr-o situație în care armele nu îi mai funcționau. Nu și în această săptămână. Când a fost dominată, Gabriela a răspuns, în multe ocazii, cu propriile serii. A făcut asta și cu Collins, și cu Yastremksa, în semifinale, dar și azi, cu Petkovic. Condusă de germancă cu 3-0 în setul al doilea, o diferență de două break-uri, Gabriela a luat meciul de coarne și a întors setul cu ceea ce s-a simțit a fi o ușurință remarcabilă, evitând să fie dusă într-un set decisiv.

Până acolo, primul set a fost o dispută de care pe care: Gabriela a fost jucătoarea mai agresivă, care și-a asumat riscurile mai mari, dar Petkovic a stat aproape, ajutată de prime servicii utile. Andrea a ajuns la mingi de set în două rânduri, odată la 6-5, a doua oară în tiebreak, însă a greșit în ambele ocazii cu dreapta.

Scăpată din acele momente, Gabriela a închis setul la prima ocazie, într-o situație în care forehandul ei a aterizat pe linie, a fost strigat out, dar corectat de arbitrul de scaun, care i-a dat punctul, în ciuda nemulțumirii Andreei. Petkovic a răspuns foarte bine în setul al doilea, distanțându-se, cum spuneam, cu două break-uri. Dar cum am văzut și în restul săptămânii, când a fost condusă, Ruse a răspuns de multe ori ridicându-și nivelul.

Aici, asta a însemnat o serie de tenis exploziv, care i-a adus șase din ultimele șapte game-uri, cu lovituri splendide, un total de 34 de lovituri direct câștigătoare în meci (13 în dreptul lui Petkovic). Chiar și când a ratat acea minge de break la 4-3 cu un forehand inside-out relativ ușor de executat, execuție care ar fi adus-o în situația de a servi pentru meci, Gabriela nu s-a lăsat afectată, lucru grozav de văzut. A luat-o de la capăt, iar, în ceea ce este în mod tradițional o situație greu de gestionat (de câte ori nu am văzut jucătoare care își pierd imediat serviciul după un astfel de moment ratat), Gabi a salvat o minge de break în game-ul următor și, ca să fie totul și mai dureros pentru Petkovic, a închis spectaculos pe următorul retur, revenind de la 0-40.

Un succes foarte important pentru cariera Gabrielei, care se poate deschide acum, dacă Gabi are inspirația să facă în continuare pașii corecți și dacă va continua să muncească inspirat. Nimeni nu știe cu certitudine ce va urma sau care e potențialul ei maxim. Dar aproape nimeni nu a intuit nici explozia Simonei Halep din 2013, care s-a petrecut într-un moment aproape similar, tot în zona a 22-23 de ani. Nu ajută să facem astfel de comparații, pentru că fiecare are drumul său în tenis și nu are sens să proiectăm imaginea Simonei pe Gabriela – chiar dacă e tentant să remarcăm că, similar cu Simona, Gabriela Ruse câștigă primul ei titlu în Germania, pe zgură, învingând-o pe Andrea Petkovic în finală.

Dincolo de această asemănare statistică, mai important de reținut este că munca de calitate produce aproape inevitabil rezultate, atunci când, firește, există și potențial. La Gabriela există acest potențial și va fi fascinant de urmărit ce va face cu el în continuare, odată ce a spart gheața primului titlu și a reușit un salt însemnat în clasament. Ca să ajungă mai ușor și mai des pe marile tablouri, Gabi trebuie să urce în continuare. Va fi prima care va beneficia de un număr cât mai mare de meciuri cu adversare de calitate, cu stiluri de joc variate, întâlniri care să o ajute să crească.

Până acolo, acum e un moment nemaipomenit pentru Gabriela. Să îi urăm să se bucure și să construiască pe el.

Fotografii: Hamburg Open

https://twitter.com/WTA/status/1414201714895327234?s=20


Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii români în sezonul 2021, simplu și dublu, WTA și ATP

Titluri

Raluca Olaru – dublu, St. Petersburg, WTA 500 (cu Nadiia Kichenok)
Sorana Cîrstea – simplu, Istanbul, WTA 250
Horia Tecău – dublu, Halle, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
Gabriela Ruse – simplu, Hamburg, WTA 250


Finale

Horia Tecău – dublu, Rotterdam, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
Monica Niculescu – dublu, Doha, WTA 500 (cu Jelena Ostapenko)
Mihaela Buzărnescu – dublu, Bogota, WTA 250 (cu A.L. Friedsam)
Horia Tecău – dublu, Barcelona, ATP 500 (cu Kevin Krawietz)
Sorana Cîrstea – simplu, Strasbourg, WTA 250
Raluca Olaru – dublu, Bad Homburg, WTA 250 (cu Nadiia Kichenok)


Concurs 30-0 de final de Wimbledon!

Câștigă

2 x Prosoape oficiale Wimbledon

3 x exemplare din “Între faimă și onoare se așterne întunericul”, cartea de povestiri autobiografice scrisă de Andrea Petkovic – exemplare oferite de Pilot Books.

5 x Vouchere de 100 de lei în 30-0 Shop
1 x Abonament pe un an la 30-0+

Cum intri în concurs
🔷 Ești înscris automat dacă ai deja un abonament activ la 30-0+
🔷 Intri dacă îți faci orice abonament la 30-0+ până duminică, la sfârșitul Wimbledon (inclusiv abonamentele Mini)
🔷 Intri dacă faci o comandă în 30-0 Shop de minimum 45 de lei, până duminică, la sfârșitul Wimbledon.

Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți și anunțați pe pagina 30-0 de Facebook și pe mail.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi