Gabi Ruse, înainte de al treilea sfert de Slam la dublu: „Pentru mine, dublul e important”

Adrian Țoca | 23 ianuarie 2023

Gabriela Ruse are acum sferturi de Slam la dublu la AO, RG și USO.

Gabriela Ruse începe să găsească ceva în proba de dublu: pentru al treilea sezon consecutiv ea reușește să se califice într-un sfert de finală la un Grand Slam, după victoria reușită alături de Marta Kostyuk împotriva perechii din Cehia, M. Vondrousova/M. Kolodziejova. A fost 6-3, 6-4, mult mai clar și fără emoții comparativ cu turul precedent, când fetele au salvat inclusiv o minge de meci.

Azi, singurele emoții au fost la închiderea meciului; cehoaicele au ieșit la liman dintr-un game cu 0-30 pe propriul serviciu la 3-5 în setul al doilea, apoi au fost aproape să egaleze și să relanseze meciul. Pe serviciul lui Gabi, perechea româno-ucraineană a salvat trei șanse de break, reușind să închidă la timp meciul. „Am simțit un pic de tensiune la 5-4, m-am uitat la Iulian (n.a. Vespan, antrenorul ei) și mi-a zis să servesc, să dau în minge chiar dacă greșesc. Mi-au intrat serviciile și s-a terminat, voiam să terminăm acolo”, explică Gabi, care detaliază că, în termeni de presiune, nu e nicio diferență între dublu și simplu când vine vorba de servit pentru meci.

„E exact același lucru. Pentru mine nu e o mare diferență. Ok, știu că o am pe Marta în față activă și foarte bună la fileu, dar până la urmă mingea pleacă de la mine, iar dacă nu dau bine ea nu poate să se bage. Plus că, uneori, la dublu e mai greu pentru că culoarul e mult mai mic. Trebuie să fii mult mai precisă, pentru că dacă nu, se bagă adversara de la fileu.”

Gabi e în formă și se amuză. „La dublu îmi place că nu e atât de mult de alergat. Îmi place jocul foarte rapid și să nu alerg (râde). Cui îi place să alerge. Nu e ca și cum am cea mai bună defensivă din lume, trebuie să fiu sinceră.”

Nu e nimic de râs când vine vorba de ce-i pe teren. „Se joacă pe viață și pe moarte și pe foarte mulți bani. Nu mai vine nimeni să joace de amuzament. E jobul nostru. Și ne dorim să câștigăm dacă am venit aici”, observă Gabi, care adaugă. „Deja am experiență. E deja al treilea sfert și pentru mine și pentru Marta”. Cele două au ajuns împreună anul trecut în sferturi și la Roland-Garros.

„E foarte important, chiar asta ziceam, și la simplu mă ajută, jucând pe terenurile astea mari, pe showcourt, unde e total diferit. Te ajută. Știu că poate pare nimica toată dublul, dar pentru mine e important. La început l-am tratat ca pe o distracție, ca pe un antrenament, dar acum nu-l mai tratez așa. Dacă pot să câștig Grand Slamuri și să fiu bună la dublu, îmi doresc și asta, pentru că mă ajută la orice, mă ajută efectiv în viață.”

Gabi vorbește iar frumos despre Marta. „E atât de explozivă că nu mai pot. Uneori îmi trebuie o pauză de Marta (râde). Dar când o văd pe bancă așa de drăgălașă îmi revin. E parte din familie, cum am zis. E ca sora mai mică și mai râzgâiată, de care trebuie să am grijă. Dar e unică. Și bună, că asta ne interesează. Și caracterul e important, că dacă n-ar fi un om bun, nu aș putea să fac echipă cu ea.”

Și-ar fi dorit să o întâlnească pe Monica Niculescu în duelul din sferturi, „astfel măcar o româncă ar fi fost sigur în semifinale”. Dar Monica a pierdut, alături de Viktorija Golubic, învinse pe Rod Laver de favoritele 4, Storm Hunter și Elise Mertens, 6-2, 6-2.

„Aș prefera cu Moni, ca una dintre noi să fie sigur în semifinale. Ea îmi cunoaște secretele mele, eu pe ale ei. E greu cu ea, mai ales că suntem prietene foarte bune și totul e diferit. Nu dai cu toată inima. Când intri pe teren, prietenia e un pic lăsată afară. Dar ai o ezitare. Și când am jucat contra ei la Cluj am avut-o”.

Gabi e întreruptă de alarma pe care și-a setat-o ca să nu uite să-și declare locația către WADA. Aceeași alarmă care i-a întrerupt un meci de simplu la Cluj, spre amuzamentul publicului de la Transylvania Open.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi