Gabi Ruse e o parteneră ideală la dublu pentru oricine, dar încă învață cum să fie la fel de bună și cu ea: „La simplu sunt uneori prea încordată. Dar dublul ajută”

Adrian Țoca | 21 ianuarie 2023

Gabriela Ruse e a doua româncă ce se califică în optimile de finală la dublu, alături de Monica Niculescu.

Eliminată în calificări la simplu la Melbourne, Gabriela Ruse a găsit noi motive de bucurie la dublu, acolo unde a reluat parteneriatul solid cu Marta Kostyuk. Cele două au deja un sfert de finală de Slam în palmares, reușit anul trecut, la Paris (al doilea sfert de Slam din cariera lui Gabi, care mai are unul cu Monica Niculescu, la New York). Iar acum și-au oferit șansa de a juca pentru un loc într-un alt sfert, calificându-se în optimile de finală după victoria reușită contra perechii Perez/Melichar-Martinez, 3-6, 7-6 (7), 6-0.

A fost un meci în care Gabi și Marta s-au impus revenind după salvarea unui match point în tiebreak-ul setului doi, un moment de turnură al meciului, pe care l-au depășit cu bine, fugind apoi cu decisivul.

„Singura chestie pe care am schimbat-o a fost că ne-am bucurat un pic mai mult de faptul că suntem pe teren, pe o arenă așa de frumoasă, cu atâția oameni care au venit să susțină ambele echipe. I-am spus să ne relaxăm puțin și chiar dacă pierdem, să jucăm cât se poate de bine, pentru că avem multe meciuri în față și cred că o să facem echipă pe viitor destul de mult timp”, spune Gabi despre răsturnarea rezultatului. 

„Era cam nervoasă Marta la început, după meciul de ieri, că n-a putut să arate tenisul ei cel mai bun (n.a. Kostyuk a pierdut cu Jessica Pegula, 6-0, 6-2). Dar după aia am avut noi niște glume și cumva am reușit să ne scoatem una pe cealaltă. Eu eram mai relaxată, dar, când joci în echipă, e important să știi cum să-l scoți pe partener dintr-o pasă mai proastă”, povestește Gabi.

De altfel, e deja un lucru știut că una dintre calitățile Gabrielei e aceea de a fi un excelent om de echipă. Că leagă ușor un parteneriat, aproape indiferent de jucătoarea cu care face pereche. Și că se pricepe să-și motiveze și energizeze partenera.

„Îmi place să fiu cea care ajută. Dar normal că s-a întâmplat și invers, eu să fiu jos și partenera să mă ridice. Nu mă supăr nici când Marta e mai agitată și când mă ceartă. E ok, m-am obișnuit cu ea și văd că echipa asta funcționează bine în stilul ăsta.”

Cele două se completează foarte bine pe teren și în afara lui: „E absolut incredibilă, are o energie și o forță… Eu îi spun Nebunie, pentru că e absolut specială. Până s-o întâlnesc pe ea, am crezut că eu sunt cea nebună pe teren. Ea cred că a luat ceva calm de la mine. Mereu trebuie s-o ponderez puțin, pentru că mereu mă ceartă. Nu mă supăr, deja e parte din familie, ca să zic așa. Dar mă ceartă, că nu dau serviciul, că nu mă duc în față, că aștept mingea”. 

Gabi crede că experiențele de la dublu își vor arăta avantajele și la simplu.

„Cu siguranță, chiar asta vorbeam cu Iulian (n.a. Iulian Vespan, antrenorul ei) și îi spuneam că mă ajută foarte mult la simplu, pentru că dacă poți să stai pe un astfel de teren două ore e un plus, sută la sută. E o experiență. Exersezi serviciul, voleu, plus faptul că ai meciuri în picioare, pentru mine e important. Iar până la urmă e un Grand Slam, nu se știe niciodată. Au fost jucătoare care au câștigat Slamuri la dublu și după aceea au venit și au câștigat Slamuri și la simplu.”

Îi e dificil, deocamdată, să fie la fel de bună și de înțelegătoare și cu ea, așa cum este cu partenerele de la dublu.

„Mi-e greu să fiu bună cu mine la simplu, e diferit. Dar experiențele astea de la dublu mă ajută. Eu la simplu uneori mă încordez, mă timorez. Ar trebui fie să mă cert, cum face Marta pe teren, fie să fiu un pic mai detașată, să nu pun atât de mult la suflet. Încă sunt în căutare și sper să găsesc calea cea bună, dar cred că o să-i dau de cap până la urmă.”

Gabi, care spune că e bine fizic acum („Mi-au mers foarte bine injecțiile cu antiinflamator și chiar e bine”), nu vrea să-și mai seteze obiective pe an.

„Singura chestie poate, ar fi să revin în Top 100, ca să intru mai ușor la turnee, să pot să-mi fac un program clar. Dar nu mai vreau să-mi pun obiective, pentru că în momentul în care îmi pun un obiectiv și nu-l reușesc, mă dezamăgesc și nu reușesc să mă bucur de tenis, și cred că ăsta e cel mai important lucru până la urmă, pentru că de aia am venit până aici, să mă bucur.”

Gabi a vorbit și ea despre situația Simonei Halep:

„Îmi pare foarte rău pentru ea, cred că niciun sportiv nu-și dorește să-și încheie cariera în acest fel, dar doar ea știe ce s-a întâmplat acolo, noi putem doar să povestim. I-am scris un mesaj de susținere, mai mult de atât, sunt lucruri mult prea personale ca să pot intra eu în discuție. Și mie, dacă mi s-ar fi întâmplat, nu mi-ar fi plăcut să mă întrebe lumea ce s-a întâmplat, pentru că e un lucru îngrozitor”, a încheiat Gabi, care apoi s-a oprit să o salute și să o îmbrățișeze pe tânăra Cara Maria Meșter, cea care a pierdut în primul tur în turneul junioarelor.

„A fost o experiență frumoasă, prima mea experiență de Grand Slam. E pur și simplu un alt feeling aici, am rămas plăcut surprinsă”, spune Cara, povestind că emoțiile au jucat un rol important în evoluția ei de azi.

„Sper să prind și următoarele trei Slamuri de anul acesta. Cred că mă va ajuta mult experiența de aici, pentru că știu la ce să mă aștept. Acum pot să zic că am fost la un Grand Slam, știm cum e, am fost și eu aici.”

Cara o admiră pe Simona Halep, modelul ei din circuitul feminin. „Pentru că e muncitoare și a luptat și a trecut peste multe momente grele. Și în primul rând pentru că e din România și știm noi cel mai bine cum e în România”.

Ca joc, Cara spune că îi place mult cu Marketa Vondrousova. „Pentru că și eu sunt stângace și mi se pare un model de urmat”.


 

 

 
 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi